Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Acropolele din Atena
Amplasat deasupra orasului Atena, pe un deal stancos, Acropole sau, cum mai este cunoscuta, “Stanca Sacra” a Atenei, este una dintre cele mai populare monumente culturale ale lumii. Aceasta veche fortareata reprezinta cel mai semnificativ punct de referinta al culturii antice grecesti, dar si simbolul orasului Atena, fiind apogeul dezvoltarii artistice grecesti, realizat in secolul al V-lea i.H.
Intinzandu-se pe o suprafata de aproape 3 ha, Acropole este situata la o altitudine de 156 de metri deasupra vaii Ilissos, si intruchipeaza expresia suprema a adaptarii arhitecturii pe un loc natural. A fost locuita inca din neoliticul timpuriu (mileniul al VI-lea i.H.), iar in mileniul al II-lea i.H. functiona ca si o cetate ce proteja lacasurile de cult si palatele regale, fiind inconjurata de un zid – Pelasgicon, construit inaintea invaziilor doriene ce amenintau Atena la inceputul anilor 1200 i.H.
In timpul perioadei clasice (450-330 i.H.), Acropole a capatat infatisarea sa definitiva, cand au fost construite trei temple importante chiar si in ziua de azi: in centru se afla Parthenon-ul sau Templul Fecioarei Atena, mai la nord de acesta se gasea templul Erechtheion, in timp ce la sud de intrarea in cadrul fortaretei, se inalta Templul lui Nike. Tot in aceasta perioada a fost realizata si celebra poarta Propylaea, ce permite intrarea in Acropole. In partea de sud a Acropolei se gasesc astazi ruinele teatrului in aer liber, teatru cunoscut ca si Teatrul lui Dionisos, iar la doar cateva sute de metri se poate vedea Teatrul lui Herodes Atticus, un bogat aristocrat grec, acum partial reconstruit.
In timpul dominatiei Imperiului Bizantin, templele existente au fost transformate in biserici, cum a fost si cazul Parthenon-ului, cand a devenit o biserica dedicata Fecioarei Maria. In anul 1204, dupa caderea Imperiul Bizantin, Acropole a devenit centrul administrativ al orasului Atena, iar Parthenonul catedrala sa, tot aici fiind construit si un turn de dimensiuni mari – Turnul Francilor, care a fost demolat abia in secolul al XIX-lea. Cand turcii au preluat orasul in anul 1456, acesta a devenit o moschee, Parthenon-ul fiind utilizat ca si sediu al armatei turcesti, iar Erechtheion-ul functiona ca si harem al guvernatorului turc.
Dupa eliberarea Atenei de sub dominatia Imperiului Otoman, protejarea, conservarea si restaurarea monumentelor a fost una dintre principalele sarcini ale noului stat grec, primele sapaturi arheologice din zona Acropole avand loc intre anii 1835-1837.
Toate artefactele antice de valoare sunt prezentate in cadrul Muzeului Acropole, amplasat pe panta sudica a dealului ce gazduieste intreg ansamblul de temple, la o distanta de 280 de metri de Templul Fecioarei Atena.
La data de 27 martie 2007, Acropole se gasea pe lista celor mai importante monumente ale Patrimoniul Cultural European.
Adresa
15 Dionysiou Areopagitou, 11742 AtenaCum ajung
Statia de metrou Acropolis (linia 2), statia de troleibuz Makryianni (liniile 1, 5, 15) sau statia de autobuz Makryianni (liniile 24, 40, 57, 103, 106, 108, 111, 126, 134, 135, 136, 137, 155, 206, 208, 227, 230, 237, 790, 856, Α2, Α3, Α4, Β2, Β3, Β4Telefon
+30 210 9000903Alte informatii
Biletul de intrare este valabil 7 zile. In sezonul de iarna intrarea este gratuita in zilele de Duminica. In sezonul de vara, intrarea este gratuita in prima zi de Duminica a fiecarei luni si cu ocazia sarbatorilor nationale.Timp mediu vizitare
6hPreturi
Orar
GPS - Latitudine: 37.970001, Longitudine: 23.724800
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Acropolele din Atena