Despre Karakorum
Karakorum este un oras ruina situat la poalele muntilor Changai, ce in secolul al XIII-lea, in timpul lui Kublai Khan, a fost capitala Imperiului Mongol. Ruinele acestui oras sale se afla in partea de nord-vest a provinciei Ovorkhangai, pe valea Orchon, in apropierea orasului Kharkhorin. Ruinele sunt situate la o distanta de aproximativ 320 km de Ulan Bator.
Pe valea Orchon s-au facut o serie de descoperiri arheologice cu privire la istoria Imperiului Mongol si o serie de obiceiuri pe care le aveau popoarele nomade au fost descoperite in acest fel.
Din punct de vedere istoric, Karakorum are o importanta deosebita. Legat de acest aspect, in 1220 Genghis Han, marele cuceritor mongol, si-a stabilit cartierul general in Karakorum si a folosit orasul ca baza pentru invazia pe care o pregatea in China. In 1267 capitala a fost mutata la Khanbaliq de catre Kublai Han, cel mai mare dintre succesorii lui Genghis Han. In 1235 fiul lui Genghis Han a inconjurat orasul cu ziduri si a construit aici un palat dreptunghiular sustinut de 64 de coloane din lemn pe baze de granit. Multe cladiri din caramida, 12 altare samanice si doua moschei au facut candva parte din oras care a fost, de asemenea, un centru pentru sculptura.
In 1368, Bilikt Han, fiul lui Togon Timur, ultimul imparat al dinastiei mongole din China, a fost alungat de la Beijing revenind la Karakorum. Orasul a fost cunoscut ulterior sub numele de Erdeni DZU (nume mongol acordat lui Buddha), pentru ca in secolul al XIII-lea Budismul a facut progrese sub Kublai Han.
In batalia de la Puir din anul 1388, fortele chineze sub conducerea imparatului Hung-Wu au invadat Mongolia si au castigat o victorie decisiva, capturand 70000 mongoli si distrugand Karakorum. Mai tarziu, orasul a fost partial reconstruit, dar ulterior a fost abandonat. Vizitand ruinele veti avea ocazia de a vedea Manastirea budista Erdeni DZU (construita in 1585), care in prezent functioneaza doar ca muzeu.
In 1889 locatia exacta a orasului Karakorum a fost descoperita de doi rusi care lucrau in zona, iar in 1948-1949 ruinele au fost explorate de catre membrii Academiei de Stiinte a URSS.