Ghid turistic Desertul Gobi

Despre Desertul Gobi

Desertul Gobi, candva numit si Samo, este un desert in Asia Centrala, ca marime al doilea din lume dupa desertul Sahara (deosebindu-se de acesta prin absenta aproape completa a dunelor de nisip - din aceasta cauza desertul Gobi fiind considerat de catre unii geografi ca semidesert). Desertul Gobi acopera parti din nordul si nord-vestul Chinei si din sudul Mongoliei. Bazinele desertului Gobi sunt legate de Muntii Altai si de pajistile si stepele din Mongolia la nord, prin Coridorul Hexi si platoul tibetan la sud-vest. Gobi este deosebit de important in istorie, ca parte a marelui Imperiu Mongol, si ca locatie a mai multor orase importante de-a lungul Drumului Matasii.

Gobi este alcatuit din mai multe regiuni ecologice si geografice distincte, bazate pe variatiile climatice si topografie. Dupa cum spuneam, spre deosebire de Sahara, in desertul Gobi exista doar cateva dune de nisip, mai degraba veti gasi campii sterpe mari si afloriment stancos. Clima de aici este extrema, cu temperaturi care ajung la +40 ° C in timpul verii si -40 in timpul iernii.

In cazul in care doriti sa vedeti una dintre putinele zone cu dune de nisip mergeti la Khongoryn Els, provincia Omngobi. Cu dune care se intind pe multi kilometri lungime si cu inaltimi de pana la 200 m, Els Khongoryn este o destinatie turistica populara. Cu siguranta veti fi incantati si de frumusetea naturala a oazei Ekhiingol, in provincia Bayankhongor. Aceasta oaza mica de pe marginea de nord a desertului Gobi ofera hrana si apa potabila pentru pastori si turmele lor. In perioada comunista aceasta oaza a fost folosita ca statie importanta de cercetare agricola, insa in prezent, locuiesc aici doar aproximativ 20 de familii.

Arheologii si paleontologii au facut sapaturi in bazinul Nemegt in partea de nord-vest a desertului Gobi (in Mongolia), zona renumita pentru comorile sale: fosile, oua de dinozauri si unelte preistorice din piatra.

In ciuda conditiilor climatice aspre, Desertul Gobi si regiunile inconjuratoare sustin multe animale (inclusiv gazele, dihori, camile, magari salbatici) si sunt ocazional vizitate de leoparzi, ursi bruni si lupi. Mai multe mari rezervatii naturale au fost stabilite in Gobi, inclusiv Parcul National Gobi Gurvansaikhan, Marele Gobi A si Marele Gobi B, zone strict protejate.

In Mongolia, pajistile au fost degradate de caprele crescute de pastorii nomazi ca sursa de lana casmir. Tendintele economice ale privatizarii si prabusirea economiei urbane i-au determinat pe oameni sa se intoarca la stilul de viata de subzistenta din mediul rural, departe de urbanizare.

In prezent, desertul Gobi se extinde intr-un ritm alarmant, intr-un proces cunoscut sub numele de desertificare. Extinderea Gobi este atribuita in cea mai mare parte activitatilor umane, in special despaduririlor, pasunatului excesiv si a epuizarii resurselor de apa.

Desertul Gobi