Despre Tanger
Cunoscut si sub numele de Tanja sau Tingi, Tanger este situat pe coasta nord-africana in zona vestica a intrarii in stramtoarea Gibraltar. Istoria bogata a orasului se datoreaza prezentei a numeroase popoare, viata, cultura si economia fiind influentate pe rand, de popoarele care au trecut prin aceste locuri, de-a lungul vremurilor.
Primele marturii ale popularii orasului dateaza din secolul V, inainte de Hristos, cand orasul a fost populat de triburile berbere. Apoi a urmat perioada feniciana, cu o inflorire deosebit de spectaculoasa a vietii culturale, pana la perioada independenta a anilor 1950-1960. Orasul a fost refugiul multor popoare, ajungand ca in anul 1923 sa fie declarat oras international, gratie colonizatorilor, devenind o destinatie preferata a europenilor, spionilor, scriitorilor si oamenilor de afaceri.
Dupa Casablanca, Tanger ocupa al doilea loc ca importanta economica, industria orasului fiind foarte dezvoltata si diversificata. In oras gasim fabrici apartinand industriei textile, chimice, masinilor si uneltelor, metalurgica si navala. Astazi orasul detine patru zone industriale, din care doua au statut de zone libere.
Economia orasului se bazeaza in principal pe turism. In ultimii ani, investii majore au fost directionate catre turism, astfel in peisajul urban aparand noi hoteluri, facilitati pentru practicarea sporturilor pe apa, parcuri si gradini de agrement, anumite proiecte de modernizare implicand si portul de la Marea Mediterana, un stadion cu o capacitate de 45.000 de locuri, un centru de afaceri si proiecte ce au cuprins in mod direct infrastructura turismului. Agricultura ocupa cel de-al treilea loc in viata economica a orasului, pricipala ramura a acesteia fiind cultivarea cerealelor.
Datorita pozitiei strategice pe malul stramtorii, orasul beneficiaza de un flux de bunuri de consum si de afluxul a peste un milion de vizitatori pe an.
Artele traditionale practicate in zona orasului vechi (medina), se apleaca mai mult asupra prelucrarii pieilor, obiecte de artizanat executate manual din lemn sau argint, haine si incaltaminte traditionala.
Migratia populatiei catre zonele periferice ale Tangerului a determinat aparitia suburbiilor, astazi orasul fiind impartit in doua: centrul, cu bogatia si luxul sau si suburbiile locuite de populatia mai saraca, unde infrastructura este aproape absenta.
Daca va plimbati pe plaja Mohamed al VI-lea, va va fi aproape imposibil sa nu remarcati anumite obiective turistice: Kabash, Mormantul lui Ibn Battouta, Teatrul Cervantes, Centrul de Cultura American, Muzeul de Arta Contemporana a orasului si fostul palat al sultanului, astazi Muzeul Kabash.
Ca activitati colaterale ce pot fi facute in Tanger putem mentiona o repriza de relaxare la Parcul Acvatic, vizitarea Grotei lui Hercules sau o vizita la Casa Baratta, un loc de unde puteti cumpara orice tine de literatura.
La capitolul gastronomie, orasul abunda in oferte de tot felul, turisatilor fiindu-le greu sa se hotarasca. Un experiment interesant puteti face mergand seara langa terminalul de autobuze al companiei CTM, unde exista o piata. Aici gasiti numeroase baruri si cafenele cu preturi aproape ireale, managerii locatiilor intrecandu-se in reduceri de preturi, ca intre-un fel de competitie, singurul castigator din aceasta lupta fiind turistul. Nici comerciantii stradali nu sunt de neglijat, preturile fiind destul de mici, insa cu mentiunea precautiei la capitolul securitate sanitara. Pe strada puteti cumpara sandwichuri, iaurt, salate de fructe si dverse sucuri non-alcoolice. La capitolul restaurante, va recomandam El Minzah Restaurant, Otori Sushi, Marhaba, Sable D’or, Restaurant Populaire sau Chez Popeye.
In larga paleta de restaurante veti gasi si restaurante vegetariene, nici acestea nefiind de neglijat ca numar, dar mai ales ca preturi.