Cum se ajunge in Maroc

Calatoria cu avionul in Maroc

Mohammed V International Airport (CNM) este principalul aeroport al tarii si se gaseste in capitala. Aici opereaza zboruri numeroase companii care fac legatura intre Rabat si principalele capitale din Europa, dar si din Africa si Orientul Mijlociu. Un aeroport de dimensiuni mai mici, denumit Casablanca Anfa Airport, este situat in estul capitalei, iar companiile aeriene care zboara de pe acest aeroport fac legatura cu Sidney, Tunis si Damasc. Pentru a ajunge in Rabat, puteti apela la cursele Air France, care zboara din Paris cu aceasta destinatie, la Alitalia, din Roma sau Turkish Airlines, din Istanbul. Compania nationala marocana, Royoal Air Maroc are programate zboruri din capitala cu destinatia Barcelona, Londra, Amsterdam, Madrid, Roma si Valencia, dar si la Stokholm si Strassbourg.

De asemenenea, pe aeroportul Mahommed V sunt operate o serie intreaga de curse domestice, care acopera principalele destinatii turistice din Maroc. Aeroportul pune la dispozitia pasagerilor facilitati diverse, precum zona de duty-free, servicii bancare, dar si camere de asteptare. Aeroportul se gaseste la 25 km departare de centrul capitalei, iar optiunile de transport sunt diverse, de la autobuze, la trenuri si taxi. De altfel, cele mai respectabile hoteluri din capitala, asigura transportul clientilor de la aeroport.. Daca parcurgeti distanta cu taxiul, atunci trebuie sa va rezervati aproximativ 40 de minute, in functie de trafic. Soferii de taxi percep un tarif de zi si altul de noapte. Daca sunteti conditionat de un buget limitat, atunci puteti ajunge in centrul capitalei cu autobuzul, care are programate plecari din ora in ora, intre 6.50 si 22.50.

Aeroportul Al Massira, din orasul Agadir, pune la dispozitia pasagerilor zboruri catre importante capitale ale Europei. Royal Air Maroc este principala companie care opereaza pe acest aeroport. Aeroportul dispune de o camera de rugaciune si o zona redusa pentru shopping si servit masa. Aeroportul se gaseste la o distanta de 21 km de centrul orasului si de la aeroport puteti apela la companiile de taxi, dar si la autobuzele care fac legatura cu centrul orasului Agadir, care au programate plecari, la fiecare 20 de minute, intre 06.00 si 20.00, iar drumul dureaza aproximativ 40 de minute. In incinta aeroportului functioneaza si birouri ale diferitelor companii de rent-a–car.

Alte aeroporturi importante se gasesc la Marrakesh, Fez, Nador, Laayoune si Al Hoceima. Pe aceste aeroporturi sunt efectuate curse de catre companiile low cost, din Franta, Gibraltar si Malaga. Cel mai rapid ajungeti de la Bucuresti la Rabat, prin Istanbul sau Roma, calatorie pentru care aveti nevoie de aproximativ 9 ore.

Calatoria cu trenul in Maroc

Marocul dispune de un vast sistem de cai ferate, de altfel, cel mai modern si complex de pe intreg continentul african. Pe langa faptul ca sunt deosebit de sigure si confortabile, este o metoda rapida de a strabate tara de la un capat la altul din moment ce majoritatea oraselor dispun de conexiuni cu principalele gari din tara, iar trenurile de mare viteza acopera cele mai importante rute turistice. Oficiul National al Cailor Ferate, sigla sub care circula toate trenurile din tara, pune la dispozitia pasagerilor trenuri confortabile si tarife accesibile. In acest sens, sunt trenuri care fac zilnic legatura intre Tangier si Marrakech, dar si de la Rabat la Casablanca. Este de preferat sa faceti rezervarea biletelor cu cel putin o zi in avans, iar biletele sa le achitati in ziua plecarii. Rezervarea biletele pentru cusetele de dormit se pot face si cu doua luni in avans, iar pretul biletelor este accesibil. Spre exemplu, pentru un bilet la clasa I, pe ruta Tangier -Marrakech, platiti 32 USD, iar la clasa a II-a, 25 USD/persoana.

Exista si destinatii turistice unde nu se poate ajunge cu trenul, precum, Agadir, Beni, Mellal si cam toate regiunule din regiunea desertului, dar exista conexiuni cu autobuze, care va pot conduce la destintie. Trenurile in Maroc se impart in doua categorii, trenuri de noapte (TRC express) si trenuri care circula la nivel local (TRN). Din orice gara puteti achizitiona un ghid detaliat al mersului trenurilor. Garile principale din tara sunt foarte moderne, fiind prevazute cu sali de asteptare, zone pentru servit masa si bancomate pentru schimbul valutar. Calatoria cu trenul poate fi considerata o buna ocazie de socializare, mai ales ca marocanii sunt recunoscuti pentru ospitalitatea lor si fiecare persoana cu care veti intra in contact va reprezenta o sursa de itinerarii turistice dintre cele mai diverse si interesante.

Calatoria cu autocarul in Maroc

CTM, Supratours si Satas sunt principalele companii care ofera servicii de transport cu autobuzul in Maroc. Toate acopera cele mai importante rute din tara, iar conditiile de calatorie sunt confortabile, mai ales ca autobuzele sunt prevazute cu aer conditionat. CTM este cea mai veche dintre companii si statiile lor sunt situate in apropierea principalelor gari din tara. Recent, au introdus un sistem informatizat de rezervare a biletelor, asa ca puteti face rezervarea online, indiferent unde va aflati. Biletele pentru calatoria cu autobuzul pot fi achizitionate de la chioscurile situate in statii si oricand puteti solicita informatii suplimentare despre rutele care va intereseaza functionarilor care vand biletele. Exista si autobuze de categorie lux, destinate in special turistilor, prevazute cu tv, dar pentru acestea costul biletului este cu aproximativ 50 % mai scump decat la autobuzele obisnuite.

Compania Supratours acopera rutele unde nu exista conexiuni feroviare, respectiv, de la Essaouira spre principalele orase de pe coasta Atlanticului, dar si in regiunile de la sud de Marrakech. In afara de autobuze, exista si microbuze cu ajutorul carora puteti ajunge in cele mai importante zone urbane din tara, care sunt la fel de confortabile si chiar mai rapide. Biletele se pot rezerva in avans sau le puteti cumpara din statie, inainte de plecare.

Calatoria cu masina in Maroc

Principalele artere rutiere sunt bine intretinute si majoritatea sunt prevazute cu o singura banda de circulatie pe sens. Pentru circulatia pe autostrazi se percep taxe de drum, respectiv pe A3, care leaga Casablanca de Rabat si A2, care face legatura intre Rabat si Fez, un drum de aproximativ 200 km. Combustibilul ar putea sa va ridice unele probleme, deoarece in zonele rurale nu se prea gasesc benzinarii, motiv pentru care, cand plecati la drum, pe langa o harta detaliata, asigurati-va ca dispuneti de suficient combustibil si alimentati ori de cate ori aveti ocazia. Semnele de circulatie sunt ortografiate in araba si franceza, iar regulile de circulatie sunt similare cu cele europene. Oricum, circulati cu prudenta si fiti atenti la pietoni si biciclisti.

Vitezele maxime admise sunt de 50 km/h in zonele urbane, 90 km/h pe celelelate sectoare de drum, iar pe autostrada nu puteti depasi 120km/h, iar purtarea centurii de siguranta este absolut obligatorie.

In Maroc, circulatia se desfasoara pe partea dreapta a sensului de deplasare si puteti folosi carnetul de conducere romanesc pentru a circula pe drumurile publice. In general, traficul in orasele mari este congestionat si de-a dreptul haotic, asa cum se intampla, spre exemplu la Marrakech, motiv pentru care trebuie sa adaptati viteza la conditiile de drum si sa conduceti prudent. Evitati sa parcati in zonele interzise, riscand astfel sa va fie blocat autovehiculul si sa platiti amenzi ce echivaleaza cu 6 USD. Parcati numai in spatiile special amenajate, contra cost.

Puteti inchia un autoturism in Maroc de la companiile care ofera astfel de servicii si care functioneaza in toate marile orase din tara. Asigurati-va ca starea tehnica a masinii este buna. Acestea ofera discount semnificativ, de pana la 20%, daca inchiriati masina in luna noiembrie si puteti alege dintre Dacia Logan si Peugeot 206. Taxiurile sunt destul de numeroase si desi soferii sunt obligati, prin lege, sa porneasca aparatele de taxat, de cele mai mule ori „uita”, motiv pentru care este esential sa stabiliti pretul cursei inainte de a porni la drum.