Despre Timbuktu
Timbuktu este un oras in Mali, situat la 20 de kilometri nord de raul Niger. Cunoscut si sub numele de Timbuctou ori Timbuctoo, orasul a inceput sa fie populat la inceputurile secolului al XII-lea.
Odata cu schimbarea rutelor comerciale, Timbuktu a devenit un oras infloritor, populatia ce locuia in regiune fiind ocupata in special cu comertul de sare, fildes, aur si sclavi.
In secolul al XIV-lea orasul a devenit parte integranta a Imperiului Mali. In perioada sa de glorie, orasul a devenit un important centru de comert cu carti, gratie scolilor islamice nenumarate ce isi aveau sediul aici. Astazi, un important centru de studiu islamic universitar isi are sediul in Timbuktu, facand ca numele orasului sa apara si mai pregnant in lumea islamica.
Astazi orasul este parte a razboiului dintre rebeli si armata Republicii Mali, in conflictul armat fiind implicata si armata franceza, prezenta in zona cu trupe consistente.
Economia orasului este bazata in special pe comert, stimulat de pozitia strategica de pe ruta comerciala trans-Sahariana.
Comertul cu sare este una dintre cele mai vechi ocupatii a localnicilor, in vechime transportul de sare facandu-se cu camile si sclavi. O calatorie din centrul minier Taouduenni pana la Timbuktu dura trei saptamani, caravanele plecand incarcate cu hrana pentru mineri, urmand ca la intoarcere sa fie incarcate cu sare. Aceasta modalitate de comert a dainuit vreme de secole. Si agricultura ocupa un loc important in viata economica a orasului, din nefericire orasul fiind destul de vitregit de natura; ploile sunt rare, astfel incat pentru mentinerea unei limite decente a umiditatii solului, se folosesc irigatiile, gratie raului Niger. Principala planta ce se cultiva pe terenurile din regiune este orezul, mai exact spus orezul plutitor, care se dezvolta destul de bine in zonele in care se practica inundarea controlata.
Turismul este cea de-a treia activitate ca importanta in Timbuktu. De regula orasul este vizitat in perioada noiembrie-februarie, cand temperaturile sunt mai coborate. O crestere importanta a numarului de turisti a fost simtita incepand cu anul 2006, pana atunci cazarea numarului mai mic de turisti fiind asigurata de doar doua hoteluri: Hotel Bouctou si Hotel Azalai.
De-a lungul lungii sale istorii, orasul a capatat un renume fabulos, gratie si inaccesibilitatii si misterului sau din trecut. Desi destul de bine conectat la lumea Africii Negre, comertul cu triburile berbere si comerciantii islamici, adaugand aici si relatiile comerciale cu popoarele europene, orasul a ramas un loc unde legendele isi au originea, multe povesti misterioase si foarte atractive fiind tesute pe marginea locurilor si locuitorilor sai.
Astazi, orasul a fost trecut in Patrimoniul Unesco, sporind renumele sau pe harta turistica a lumii, atragand in acelasi timp turistii obisnuiti cat si oameni de stiinta, istorici sau cercetatori.
Ca principale puncte de atractie, putem mentiona cele trei mari moschee ale orasului, Moscheea Djingareiber, Moscheea Sankore, Moscheea Sidi Yehia, Piata Grand Marche si muzeul dedicate exploratorului Heinrich Barth.
Turistii care vor sa exploreze si imprejurimile orasului, pot inchiria camile sau magari si pot face un tur al imprejurimilor, la apusul soarelui, considerat fiind una dintre cele mai interesante experiente de care turistii au parte in regiune.
In oras veti gasi doar cateva restaurante si cafenele, cel mai cunoscut fiind restaurantul apartinand hotelului La Colombe. Daca doriti sa beti ceva, va sfatuim sa evitati bauturile oferite de vanzatorii stradali, bauturile acestora fiind facute din apa locala, lucru care s-ar putea sa dauneze serios stomacului dumneavostra.