Despre Bamako
Capitala si cel mai mare oras al statului Mali, Bamako este cotat ca fiind orasul cu cea mai sustinuta si rapida dezvoltare urbana, de pe intreg teritoriul Africii si al saselea in lume.
Situat pe malul raului Niger, Bamako este centrul puterii administrativ-politice a tarii, fiind un oras radial, avand ca punct extrem portul de pe raul Niger, in apropierea Koulikoro, un puternic centru financiar si comercial.
Dupa Lagos, Dakar, Accra si Ibadan, Bamako este considerat unul dintre cele mai puternice centre industriale din vestul Africii, in arealul sau aflandu-se sediile unor importante fabrici de productie a materialelor taxtile, procesare a carnii si de bunuri de larg consum.
Numele orasului provine de la numele Bambara, ceea ce in limba vechilor localnici insemna “Raul Crocodil”.
Orasul a fost intens populat si in mod constant, marturii in acest sens fiind datate inca din urma cu 150.000 de ani. Campurile fertile din vecinatatea Vaii Nigerului, au asigurat primilor locuitori posibilitatea de a practica agricultura, asigurandu-si generoase rezerve de hrana. Pe langa agricultura, localnicii se ocupau si cu comertul si schimbul cu aur, fildes si sare.
In secolul XI, odata cu extinderea Imperiului Ghana, Bamako a devenit unul dintre cele mai importante orase comerciale si casa unui mare numar de scoli de studiu a religiei musulmane. Industria este principala ramura a activitatii economice a orasului, zona fiind localizata spre aria nordica a raului, gazduind Marche Rose si Street Market. Centrul orasului este foarte aglomerat, poluat si scump ca preturi, orasul extinzandu-se in cercuri concentrice, pe o raza de circa 30 de kilometri. Bamako este casa mai multor mari companii industriale, care beneficiind de investitii masive de capital, in special din Arabia Saudita si China, ambele tari influentand in mod definitoriu infrastructura si facilitatile orasului.
De departe, agricultura si cresterea animalelor sunt activitati indragite de localnici, turistii avand surpriza sa intalneasca cirezi de vaci si turme de capre sau oi, in periplul lor prin oras. Artizanatul si comertul sunt alte doua ramuri care vin sa sustina economic viata orasului.
Nelipsita de importanta este si productia de energie electrica, hidrocentrala de la Selingue Dam fiind si ea o importanta extrem de mare in activitatea economica a orasului.
Ca principale puncte de atractie turistica, orasul va invita sa vizitati Libraria Nationala Mali, Marea Moschee Bamako, Turnul BCEAO, Muzeul National Mali, Muzeul Muso Kunda, Muzeul Regional Bamako, Gradina Zoologica, Gradina Botanica, Monumentul Independentei, Monumentul Al Quoods si Monumentul Pacii.
De asemenea, la sfarsitul lunii ianuarie, in fiecare an, Bamako gazduieste finalul regional al Raliului Sahara.
La capitolul gastronomie, nu putem sa nu remarcam importanta mostenire lasata de poporul francez: painea. In oras se gasesc numaroase brutarii care servesc o multime de feluri de paine, cornuri si croissante. Daca doriti sa experimentati bucataria locala, va recomandam restaurantele La Baffing, Asalaam, African Grill, Appaloosa, Poularco, Bla Bla, La Terrace, Le relax, Broadway, San Toro, si Da Guido.
Pentru iubitorii de muzica jazz, recomandam sa viziteze barul Evasion Jazz Club, aici sustinandu-se recitaluri live ale diverselor formatii sau interpreti locali. Un club de noapte, care s-ar putea sa va faca sa va simtiti deosebit de agreabil este clubul de noapte Ibiza, care are ca ora de incepere a programului de cabaret, ora 24.
O mentiune speciala trebuie facuta in ceea ce priveste prezenta dumneavoastra in oras: de regula politia locala opreste taxiurile, cerand pasagerilor pasaportul sau o copie a acestuia. Se pare ca nu este suficient sa aveti la dumneavoastra permisul de conducere, politistii cerand cu preponderenta pasaportul.
O alta avertizare o vom face asupra consumului de apa. Fiind un oras care isi asigura rezerva de apa din raul Niger, care este destul de poluat, autoritatile au deschis o statie de tratare a apei, gradul de produse chimice din apa fiind destul de ridicat, fiind destul de periculos in cazul pesoanelor cu un stomac mai sensibil. Va recomandam sa evitati apa de la robinet, consumand doar apa imbuteliata.