Ghid turistic Tolanaro

Despre Tolanaro

Fort Dauphin, cunoscut mai ales ca Tolanaro, este un oras in sud-estul coastei Madagascarului. Localitatea este capitala Regiunii Anosy Region si a Districtului Tolanaro. Asezarea a reprezentat un port important pentru insula inca de la inceputul anilor 1500. De altfel, Fort Dauphin a fost prima colonie franceza din Madagascar. Portul Tolanaro a fost descoperit de navigatorii portughezi la inceputul secolului XVI. Orasul a fost fondat de francezi in 1643, care au construit aici un fort. Acesta a fost botezat cu numele printului mostenitor al Frantei, viitorul Louis al XIV -lea. Aici s-au asezat in jur de o suta de colonisti francezi. Din cauza comertului redus si bolilor tropicale, putinii supravietuitori ramasi au fost evacuate in 1674. Totusi, guvernatorului coloniei, Etienne de Flacourt, a publicat la intoarcere “Istoria Marii Insule a Madagascarului”, principala sursa de informatii a europenilor despre Madagascar pana in secolul XIX.

Din anii ’70, Fort Dauphin a suferit un declin economic din cauza conexiunilor de transport subdezvoltate cu restul tarii. Orasul a devenit unul cu profil minier, dupa descoperirea in zona a unor importante zacaminte de bauxita si safire. Mineri venti din toata lumea au dat un alt suflu localitatii, iar industria hoteliera a inceput sa-si revina in ultimii ani. Un nou port s-a construit la Ehoala, la cativa kilometri de oras, in urma unei investii de aproape un miliard de dolari. Daca Fort Dauphin nu este o destinatie turistica foarte atractiva – nu inca -, orasul este un bun punct de plecare spre cateva zone de vis din sudul Madagascarului. Parcul National Andohahela se afla la doar 40 de km nord-vest de Tolanaro. Rezervatia se intinde pe 760 de km patrati in muntii Anosy. In parc sunt numeroase specii de animale, inclusiv 15 specii de lemur, 2 dintre ele endemice pentru Madagascar. Toate traseele spre rezervatie pleaca din Tolanaro.

In apropierea de oras se afla si o mica rezervatie, Berenty, situate de-a lungul raului Mandrake. Rezervatia este preferata de turistii interesati de speciile endemice de pasari din Madagascar.

Tolanaro