Ghid turistic Madagascar

Recomandat pentru: plaja, pescuit, istorie, rezervatie naturala, catedrala, gradina zoologica, recif

Despre Madagascar

Republica Madagascar se gaseste pe o insula superba, situata in Oceanul Indian, in sud-estul Africii, fiind separata de continent de Canalul Mozambic. A patra insula ca marime din lume, Madagascar se intinde pe o suprafata de 587.041 km² si numara o populatie de aproximativ 22 milioane de locuitori. De o frumusete aparte, Madagacar este unul dintre dintre acele locurile de pe terra inzestrate cu peisaje spectaculoase si cu o fauna rara, in conditiile in care aproape trei sferturi dintre vietuitoarele care traiesc aici, nu poat fi admirate in nicio alta parte a lumii. Desi este una dintre tarile cele mai sarace din lume, unde speranta de viata se situeaza in jurul varstei de 61.97 ani pentru barbati si 66.01 ani pentru femei, autoritatile de aici au inteles ca turismul este o sursa de venit constant, motiv pentru care, an de an, se incearca promovarea tarii in randul turistilor pasionati de vacante exotice.

Primele informatii istorice despre populatiile originare din Indonezia care au populat insula dateaza inca din secolul I d.Ch., iar in secolul X, arabii formeaza aici primele zone comerciale, perioada ce coincide si cu raspandirea religiei islamice in insula. Primul european care soseste in Madagascar este Bartolomeu Diaz, caruia i-au succedat comercianti englezi si francezi. De altfel, Franta esueaza in incercarea de a coloniza insula, dar reuseste sa-si impuna protectoratul spre sfarsitul secolului XIX. Abia in anul 1958, Madagascar isi declara independenta sub numele de Republica Malgasa. Anii tulburi ce au urmat obtinerii independentei, au condus la stagnarea economica a tarii. Astazi, Madagascar este republica prezidentiala, unde puterea executiva este exercitata de primul ministru, numit de presedinte, iar puterea legislativa apartine Parlamentullui bicameral. La nivel administrativ, tara este impartita in sase provincii, divizate la randul lor in 22 de regiuni, iar limbile oficiale ale statului sunt franceza si malgasa.

La nivelul alcatuirii reliefului, tara este marcata de trei forme de relief distincte, respectiv, platoul central, locuit prin traditile de triburile Merin, dar si locul unde se afla orasul istoric Antananarivo, traversat, pe alocuri, de roci vulcanice. In zona litorala se intalnesc fasii intinse si inguste de campie, in timp ce vestul tarii este dominat de podisuri traversate de diverse rauri care se varsa in Canalul Mozambic si unde se intalnesc padurile de mangrove. Alaturi de padurile de abanos si polisandru, savanele de palmieri din regiunile campiei litorale, fac din Madagascar un adevarat spectacol al naturii.

Centrul economic si cultural al tarii se gaseste in capitala Antananarivo, oras situat in centrul tarii. Orasul se remarca printr-o bogata traditie culturala, in timp ce localnicii de aici sunt recunoscuti pentru ospitalitatea lor. De altfel, Antananarivo concentreaza cea mai mare parte a populatiei si este punctul de plecare al turistilor pentru explorarea insulei. Strazile inguste, ce etaleaza constructii cu influnete franceze, nu va vor lasa indiferenti. Si daca tot va aflati in zona, trebuie sa vizitati bazarul Zoma, considerata cea mai mare piata in aer liber din tara, de unde puteti sa va achizitionati suveniruri dintre cele mai diverse si interesante.

Turistii iubitori de natura vor gasi aici, pe langa paduri tropicale, cascade superbe si plaje bogate in recife de corali, unde apa are o superba nuanta de turqoise, in timp ce viata animalelor marine reprezinta un spectacol in sine. Pasionatii de arome fine se vor simti cu adevarat rasfatati pe Nosy-be (Insula parfumului), unde sunt intampinati de mirosuri imbietoare de ylang-ylang si frangipani. De altfel, insula este una dintre favoritele turistilor, dispunand de numeroase restaurante, cluburi si diverse modalitati de a va petrece vacanta.

Madagascar este una dintre acele tarii care atrage turistii, invitandu-i sa viziteze unele dintre cele mai frumoase parcuri nationale din lume. In acest sens, Ranofanama, situata in satul Ambodiamontana, este o destinatie turistica spectaculoasa, ce se intinde pana in apropierea raului Namorona, si unde aveti ocazia sa admirati nu mai putin de 12 specii distincte de lemurieni. Familii de lemurieni, in habitatul lor natural, pot fi fotografiati si in Parcul national L’Isalo. Iar in Parcul National Masoala va puteti plimba prin cea mai mare padure tropicala din tara, cu baldachini uriasi ce ajung pana la 30 m inaltime.