Despre Skopje
In centrul Balcanilor, la jumatatea distantei dintre Atena si Belgrad, strabatuta de raul Vardar si la o altitudine de aproximativ 225 de metri, descoperim capitala Republicii Macedonia si cel mai mare oras din tara, Skopje. In timpul in care era stapanit de Imperiul Roman, localitatea era cunoscutaa sub numele de Scupi.
Istoria spune ca acest teritoriu dateaza inca din antichitate, de-a lungul timpului fiind populat de numeroase triburi si popoare, avand mai multe denumiri. Initial a fost ocupat de romani, acestia construindu-si aici o tabara militara. In anul 395, cand Imperiul Roman a fost impartit in jumatatea de Est si de Vest, Scupi a intrat sub dominatia Imperiului Bizantin de la Constantinopol. La sfarsitul secolului al XIV-lea, Imperiul Otoman a atacat regiunea cucerind orasul in totalitate si denumindu-l Uskup. Timp de 500 de ani a servit ca si capitala acestuia, mai tarziu facand parte din vilaietul Kosovo. In tot acest timp aici s-au construit numeroase cladiri si monumente in stilul arhitectural oriental, de importanta majora pentru Macedonia din zilele noastre. Cand a inceput Primul Razboi Balcanic, Regatul Serbiei si-a luat inapoi teritoriul iar dupa terminarea primului razboi mondial a devenit parte a Regatului Iugoslaviei. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Skopje a fost recucerit de Imperiul Bulgar, sub conducerea puterii Axei. Abia in anul 1944 asezarea a intrat sub dominatia Republicii Macedonia iar in anul 1991 a fost declarata capitala tarii. Pana la inceputul razboaielor mondiale orasul a avut o dezvoltare constanta insa in anul 1963 a fost devastat de un cutremur.
In zilele noastre Skopje este un loc preferat de turistii din intreaga lumea datorita peisajelor sale pitoresti si centrului istoric incantator. La doar cativa kilometri de centrul orasului se gasesc doua lacuri artificiale, Matka si Treska, unde localnicii obisnuiesc sa-si instaleze tabere sau sa faca gratare. Lacul glaciar Jakupica este o alta atractie turistica din apropiere. De asemenea, exista multe persoane care viziteaza orasul in timpul sezonului rece, pentru a schia in Muntii Sar. In sezonul cald se fac excursii organizate pana la Canionul raului Treska, un loc inconjurat de pesteri si spatii de campare. Turistii care viziteaza capitala Republicii Macedonia vor descoperi numeroase obiective si atractii turistice precum: Cetatea Skopje, sculptura din marmura a Modestei Venus, Moscheea Mustafa Pasha, Muzeul Orasului, Vechiul Bazar, Biserica Sfantul Pantelimon, Catedrala Sfintei Salvari, Moscheea Isa Bey, Biserica Maicii Domnului, Podul de Piatra, Casa Memoriala a Maicii Tereza sau Crucea Mileniului. De-a lungul timpului aici s-au nascut si au locuit numeroase personalitati notabile pentru tara, unele dintre acestea fiind directorul de film Milco Mancevski, Maica Tereza, pianistul Simon Trpceski, modelul Katarina Ivanovska, Iustinian I, Imparatul Bizantinilor, pictorul Petar Mazev, pionierul Internetului Veni Markovski, cantareata Vlado Janevski si Tarul Constantin Tikh din Bulgaria.