Despre Luxemburg

Luxemburg, oficial Marele Ducat al Luxemburgului este o tara fara iesire la mare, situata in Europa de Vest, marginita de Belgia, Franta si Germania. Aceasta tara are doua regiuni principale: Oesling in partea de nord, ca parte din Ardeni, si Guttland in partea de sud. Luxemburg are 524.853 locuitori si o suprafata de 2586 km patrati. Ca o democratie reprezentativa, cu un monarh constitutional, Luxemburg este condusa de Marele Duce.

Luxemburg este o tara dezvoltata, cu economie avansata si cel mai mare PIB din lume pe cap de locuitor. Importanta sa istorica si strategica dateaza de la infiintarea sa ca cetate in epoca romana. In prezent, Luxemburg este un stat membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, Organizatia Natiunilor Unite si Benelux. Capitala tarii, orasul Luxemburg, este sediul mai multor institutii si agentii ale UE. Luxemburgheza este limba nationala, in timp ce franceza este limba administrativa. Germana este utilizata pe scara larga si aproape universal inteleasa. Stiind franceza veti putea comunica cu persoanele care lucreaza in magazine, baruri si hoteluri. De asemenea, limba engleza este larg inteleasa. Luxemburghezi educati vorbesc fluent in toate cele patru limbi amintite. Reflectand pozitia sa geografica, cultura Luxemburg este o fuziune de romanic si germanic. Desi un stat secular, Luxemburg este predominant romano-catolic.

Gastronomia reflecta pozitia Luxemburgului la granita dintre lumea latina si germanica, fiind puternic influentata de bucataria Frantei si Germaniei. Mai mult, are influentele aduse de imigrantii italieni si portughezi.

Marele Ducat al Luxemburgului este o tara diversa, plina de caracter si obiective turistice superbe. Istoria sa turbulenta include povesti cu imparati, precum si multe batalii si dispute. Astazi, castelele si cetatile sunt un memento slab, dar impresionant al acelor zile. Cea mai mare parte din populatia tarii locuieste in mediul rural. Exceptia vine din orasul Luxemburg, capitala tarii, insa asezarile sunt, in mare parte, mici. Capitala este un loc care nu trebuie ratat. Acest oras are o locatie splendida, pe o stanca, cu vedere la vaile adanci si inguste ale raurilor Alzette si Petrusse. Mai multe parti ale orasului vechi sunt listate in Patrimoniul Mondial UNESCO, iar cele mai interesante locuri includ Catedrala gotica de la Notre Dame, fortificatiile orasului si, desigur, Palatul Ducal, care este inconjurat de benzi pietruite fermecatoare.

Istoria inregistrata a Marelui Ducat al Luxemburgului incepe odata cu constructia Castelului Luxemburg in anul 963. In jurul acestei fortarete s-a dezvoltat treptat un oras care a devenit centrul unui stat mic dar important. Conform legendei, Contele Siegfried, prin venele caruia curgea sange carolingian, a primit de la Abatia Sfantul Maximilian din Trier un teritoriu stancos, unde a infiintat o cetate mica, numita "Lucilinburhuc". Cetatea va da apoi numele orasului si al tarii. De la Contele Siegfried se naste Casa de Luxembourg, o dinastie care, in secolele al XIV-lea si al XV-lea, a dat patru imparati pentru imperiul carolingian si patru regi ai Boemiei.

In 1437 a avut loc o criza, familia conducatoare neavand mostenitori legitimi pentru tron. In secolele urmatoare, fortareata Luxemburg a fost in mod constant marita si intarita de cei care au ocupat-o, intre altii, Bourbonii, Habsburgii, Hohenzollernii si francezii. Chiar si dupa infrangerea lui Napoleon in 1815, cand Congresul de la Viena a conferit autonomie formala Luxemburgului, tara a devenit obiectul unei dispute intre Prusia si Olanda.

Independenta Luxemburgului a fost confirmata apoi in 1839, dar nu a fost ratificata formal decat in 1867, dupa ce criza luxemburgheza aproape a dus la un razboi intre Prusia si Franta. In acelasi an 1839, Luxemburg s-a alaturat Confederatiei germane.

Regele Olandei a ramas seful de stat al Luxemburgului, cu titlul de mare duce al Luxemburgului pana in 1890. La moartea lui Wilhelm al III-lea, tronul Olandei a revenit fiicei sale, Wilhelmina, iar Luxemburg (pe tronul caruia nu puteau sta femei) i-a fost dat lui Adolph de Nassau-Weilburg.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Luxemburg si-a abandonat politica de neutralitate, alaturandu-se aliatilor in lupta impotriva Germaniei. Guvernul sau, in exil la Londra, a format un mic grup de voluntari, care au participat la invazia Normandiei. A devenit un membru fondator al NATO si al ONU in 1946. In 1957, Luxemburg a devenit unul dintre cele sase state fondatoare a Comunitatii Economice Europene (devenita apoi Uniunea Europeana), si in 1999 s-a alaturat tarilor care au adoptat moneda unica, euro. Mai multe organisme europene isi au sediul in Luxemburg din Uniunea Europeana.

Cultura Luxembourgului este un mixt intre cultura latina si cea germanica, imprumutand obiceiuri de la fiecare traditie. Luxembourg este o tara trilingva, germana, franceza si luxemburgheza sunt limbi oficiale. Marele Ducat al Luxemburgului gazduieste numeroasele castele, cetati si monumente istorice care reflecta istoria bogata a acestei tari.

Cel mai vechi oras din Luxemburg este Echternach, un oras vibrant. Acesta are structura religioasa cea mai proeminenta din tara. Echternach este o baza excelenta pentru a explora frumoasa vale Muller. Vianden cu al sau uimitor castel medieval Beaufort este un favorit al turistilor si merita o vizita. Locatia frumoasa a cetatii in valea raului, inconjurat de paduri si un lac cu lebede, ii confera un aspect tipic de basm. Daca ati terminat explorarea bisericilor gotice si a turnurilor fortificate, vizitati casa lui Victor Hugo.

In afara de minunatele legende si de interesanta istorie a orasului, Luxemburg este plin de locuri frumoase, demne de vizitat intr-o viata. O lista completa cu obiectivele turistice demne de vazut ar putea fi foarte greu de intocmit, insa calatorii indragostiti de frumos recomanda: Muzeul National de Istorie si Arta si Muzeul de Arta Moderna Marele Duce Jean, Muzeul National de Istorie Militara, Manastirea Saint Maurice, Manastirea St. Willibrord, Teatrul Capucinilor, Castelul Vianden.

Oferind ceea ce am descris minimal anterior, si multe alte lucruri deosebite, o vacanta in Luxemburg poate fi o experienta inedita.