Despre Tobruk
Tobruk este un oras port din Libia, pe coasta estica a Marii Mediterane, in apropierea granitei cu Egiptul. Localitatea are o populatie de circa 120.000 de locuitori. Asezarea a fost fondata in antichitate de colonistii greci si a gazduit ulterior o fortareata romana, care pazea granita provinciei Cirenaica. Tobruk a fost de-a lungul timpului o resedinta a regalitatii, fiind un oras apropiat de monarhia libiana. Nu e astfel deloc surprinzator ca localitatea a fost printre primele care au cazut in mainile rebelilor anti-Gaddafi, in timpul Primaverii Arabe.
Tobruk se afla intr-un golf natural inchis, fiind probabil cel mai bine protejat port natural din nordul continentului african. Orasul este inconjurat de desert, iar comerciantii normazi pot fi vazuti cum isi "plimba" produsele dintr-o oaza in alta. In sudul asezarii se afla o formatiune stancoasa inalta, care protejeaza ca o bariera localitatea. Tobruk se afla la circa 365 de kilometri distanta pe autostrada de Benghazi, al doilea cel mai mare oras din Libia. Fiind insa atat de aproape de Egipt, o mare parte a vizitatorilor aleg sa "descalece" in oras venind dinspre tara vecina.
Tobruk a devenit o asezare celebra in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Portul sau natural, greu de distrus prin bombardamente militare, a transformat acest oras aparent neinteresant intr-un punct cheie, deopotriva pe harta Axei si a Aliatilor. Astfel, in Tobruk si in imediata apropiere s-au consemnat mai multe batalii celebre, orasul fiind cucerit prin rotatie de italieni, australieni, germani si britanici. E de la sine inteles ca majoritatea atractiilor turistice din zona au legatura cu aceasta mare conflagratie mondiala. Astfel, vizitatorii se pot caza la istoricul Hotel Tobruk. Construit in 1937, hotelul l-a gazduit pe celebrul comandant german Erwin Rommel in timpul Asediului de la Tobruk (acesta este considerat cel mai mare asediu al unui oras din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial). De asemenea, in apropierea orasului se afla mai multe cimitire bine ingrijite ale combatantilor, care atrag anual mii de turisti britanici, germani sau australieni.