Despre Misrata
Misrata (Qasr Ahmed) este un oras din nord-vestul Libiei, situat la 187 de km est de capitala Tripoli, coasta Marii Mediterane. Cu o populatie de peste 280.000 de locuitori, Misrata este al treilea cel mai mare oras din tara, fiind considerata capitala economica a Libiei. Numele asezarii deriva de la tribul Misrata, care traia in aceasta zona in timpul Imperiului Roman. Orasul modern a fost fondat in secolul VII, in perioada in care Libia era un califat islamic, dar unii istorici sustin ca asezarea exista si in perioada romana, sub denumirea de Thubactis. In perioada califatului (sec. 7 – sec. XIX), negustorii din Misrata erau cunoscuti in toata Sahara.
Principalele atractii turistice din Misrata sunt concentrate in cartierul port Qasr Ahmed. Acesta se afla la circa 15 km distanta de centrul orasului. “Qasr” se traduce in araba prin “palat” si se presupune ca aici si-au avut resedinta mai multi membri ai dinastiei Karamanli, in perioada otomana. Sta marturie chiar Palatul lui Ahmad pe care nu trebuie sa-l ratati. Tot in Qasr Ahmad se afla mai multe situri arheologice datand din perioada feniciana sau romana. In zona au fost descoperite numeroase monede, obiecte de artizanat si camere care se crede ca ar fi adapostit celebrele bai romane.
O vizita la Misarata nu va fi completa daca nu veti face o plimbare tarmul marii. Zona de coasta a orasului este acoperita cu nisip auriu fin si umbrita de palmieri si maslini. De asemenea, in apropierea orasului se afla cateva dune mari de nisip care merita vizitate. Cladirile din Misarata reflecta traditia islamica a arhitecturii si interesul localnicilor de a prezerva mostenirea culturala. Orasul se lauda, de asemenea, cu numeroase magazine cu produse traditionale si suveniruri, la preturi decente. Clima temperata transforma Misrata intr-o destinatie de vacanta accesibila in orice perioada a anului.