Ghid turistic Libia

Recomandat pentru: arhitectura, atractii inedite, divertisment, istorie, muzee, situri religioase

Despre Libia

Jamahiria Araba Libiana, asa cum este denumita oficial Libia, se afla in nordul Africii si ocupa o suprafata teritoriala de 1.759.688 km si numara o populatie de aproape 6.5 miloane de locuitori, cu o densitate de 50 locuitori/ km², fiind marginita de Marea Mediterana in partea de nord si de Egipt, in est, in timp ce in sud se invecineaza cu Ciadul si Nigerul, iar la vest, cu Tunisia si Algeria.

Inzestrata cu o istorie milenara, Libia se intinde pe teritoriile care fomau in trecut Fenicia. Acestea au fost locuite in antichitate de cartaginezi, iar in secolul I i.Ch au intrat sub controlul Imperiului Roman, perioada in care cunoaste o deosebita dezvoltare economica si culturala, pentru ca la mijlocul secolului VII, sa fie ocupata de arabi si integrata in Califatul Arab, moment in care religia islamica devine religie oficiala. Incepand cu sec. XVI, Libia se afla sub controlul Imperiului Otoman, pana in anul 1912, cand este transformata in colonie italiana. In timpul celui de-al doilea razboi mondial Libia este scena unor confruntari militare importante, fiind ocupata de armata engleza in anul 1943, iar in 1951, reuseste sa isi declare independenta sub denumirea de Regatul Unit al Libiei.

Monarhia, care se afla in fruntea statului inca de la obtinerea independentei, este inlaturata in urma unei lovituri de stat, iar conducerea este preluata de Moammer al Geddafi, care tranforma tara in republica si se declara adversar al politicii occidentale. Miscarile revolutionare din anul 2011 au dus la inlaturarea lui Geddafi, iar tara trece astazi printr-o perioada de reconstructie. Din punct de vedere economic, incepand cu deceniul sase al secolul XX, Libia devine unul dintre principalii exportatori de petrol din lume, ceea ce a transformat-o in cea mai bogata tara din Africa. De altfel, densitatea scazuta a populatiei, raportata la suprafata statului si reformele sociale sustinute au dus la la o gama extinsa de servicii sociale si un nivel ridicat de acces la educatie.

Sub aspect administrativ, Libia este alcatuita din cele trei provincii istorice. Provincia Cyrenaica, ce reuneste orase precum Benghazi sau Tobru si care delimiteaza regiunile nord-estice ale tarii, in timp ce Libia Sahariana desemneaza teritoriul vast ocupat de desert, cu temperaturi ridicate ca nicaieri in lume. Provinicia Tripoliana reuneste orasele din partea nord–vestica a tarii, cu orase precum Tripoli, Surt sau Misratah. Din punctul de vedere al alcatuirii reliefului, Libia este traversata in mare parte de desert cu forme variate, de la podisuri in vest, la intinderi nisipoase si zone montane, asa cum sunt Muntii Tibesti, din sud, cu altitudini ce ajung pana la 2.267 m (varful Bikku Bitti), in timp ce pamanturile cele mai fertile se intalnesc in regiunile nord-estice si de nord vest.

Desi, in prezent, Libia este considerata o destinatie cu un grad ridicat de risc pentru straini, turismul a reprezentat tot timpul preocupare constanta pentru autoritati. De altfel, inainte de recentele evenimentele politice, tara se numara printre destinatiile turistice cele mai sigure din lume. Bogata in situri arheologice, ce au sfidat trecerea timpului, incepand cu epoca de piatra si pana la al doilea razboi mondial, Libia se poate mandri cu cel mai bine conservat oras roman din lume, aflat la Sabratha. Peisajele spectaculoase ale desertului, dunele de nisip si oazele sunt doar cateva dintre cele mai interesante argumente pentru a vizita aceasta tara. Superbele plaje de la Mediterana, un adevarat paradis, nu vor trece nici ele neobservate. Libia este si gazda unui numar de cinci monumente ce fac parte din patrimoniul cultural universal, situate in asa numita Sahara Libiana, cu elemente de arta preistorica deosebita, in timp ce muntii semeti si parcurile nationale sunt o adevarata sursa de explorare pentru turistii pasionati de itinerarii montane.

Cel mai frumos oras al tarii este capitala Tripoli, situat in partea de nord-vest a tarii, pe tarmul Marii Mediterane. Cu o istorie de coboara pana in antichitate, Tripoli a fost ridicat de fenicieni, in secolul VII. Astazi este o adevarata metropola, ce etaleaza constructii impresionante, cu numeroase cartiere rezidentiale si edificii culturale de o frumusete aparte asa cum este „Castelul rosu”, o constructie monumentala ce se intinde pe o suprafata de 13.000 km² si care imbina elemenente de inspiratie islamica si spaniola. Nu mai putin celebru este Arcul de triumf ridicat in onoarea imparatului Marc Aurelius.