Despre Tripoli
Tripoli (Tarabulus sau Tripolis) este cel mai mare oras din nordul Libanului si al doilea oras ca marime din tara. Situat la 85 km nord de capitala Beirut, acest oras este capitala Guvernoratului de Nord. Tripoli se invecineaza cu estul Marii Mediterane si este port in partea estica a Libanului. Tripoli detine un sir larg de patru insule mici. Cea mai mare dintre aceste insule, Insula cu palmieri, a fost declarata rezervatie protejata de UNESCO, in 1992, pentru bogatul sau ecosistem: copaci verzi, broaste testoase si pasari exotice.
Istoria Tripoli dateaza din secolul al XIV-lea i.Hr.. Orasul gazduieste cea mai mare cetate din Liban (Cetatea lui Raymond de Saint-Gilles). In antichitate, a fost centrul unei confederatii feniciene care includea Tir, Sidon si Arados; numele Tripoli, insemnand "orasul triplu" in limba greaca. Mai tarziu, acesta a fost controlat succesiv de Imperiul Asirian, Imperiul Persan, Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, Califatul, Imperiul Seljuk, Statele cruciate de mameluci, Imperiul Otoman si Franta.
Astazi, Tripoli este, de asemenea, cunoscut sub numele de Al-Fayha'a. Tripoli este cel mai bine cunoscut pentru livezile sale de portocali. In timpul sezonului de inflorire, polenul din flori de portocal creaza un parfum minunat, care umple orasul si suburbiile, de unde numele Al-Fayha'a.
In acest oras puteti admira: Cetatea Raymond de Saint-Gilles care a dominat orasul in 1102 - castelul original a fost ars in 1289 si reconstruit din nou; Turnul cu ceas, unul din monumentele cele mai iconice din Tripoli; si mult mai multe.
Tripoli are multe insule in larg. Cea mai mare este numita astazi "Insula palmierilor" sau "Insula cu iepuri". Aceasta are o suprafata de 20 de hectare. Numele araneb sau iepuri vine de la un mare numar de iepuri care populau insula in timpul mandatului francez la inceputul secolului XX. In prezent, pe insula este si o rezervatie naturala pentru broastele testoase verzi, pasari rare dar si iepuri. Insula a fost declarata drept zona protejata de UNESCO in 1992. Insulele Bakar, Insula Fanar si Insula Bellan merita, de asemenea, o vizita.
Aveti, de asemenea, posibilitatea sa vizitati numeroase lacase de cult. Multe biserici din Tripoli sunt un memento al istoriei orasului. Aceste biserici arata, de asemenea, diversitatea crestinilor din Liban si in special din Tripoli: Biserica Catolica Beshara, Biserica Baptista Armeana Evanghelica, Biserica latina (romano-catolica), Biserica Moutran, Biserica Ortodoxa Armeana, Biserica Greco-Catolica, Biserica Ortodoxa pentru asiriana Sf. Efram, Biserica Ortodoxa Sf. Elie, Biserica Sf. Ioan de pe Muntele Pelerinilor, Biserica Catolica Sf. Jorjios (George), Catedrala Ortodoxa - Sf. Jorjios (George), Biserica Ortodoxa - Mar Jirjis, Sf. Jorjios (George), Biserica Catolica Sf. Iosif Al-Serian, Biserica Sf. Maro, Biserica Sf. Maria, Biserica Sf. Nicolae.
Tripoli este un oras foarte bogat care contine multe moschei, raspandite peste tot in oras. In fiecare cartier al orasului se afla o moschee. Unele dintre cele mai cunoscute moschei sunt: Aattar, Abou Bakr Al Siddeeq, Arghoun Shah, Bertasi Al Kabir Aali, Moscheea Omar Ibn El-Khattab, Sidi Abdel Wahed, Moscheea Tawbah, Moscheea Taynal.
Tripoli are un climat mediteranean, cu ierni blande si veri calde. Temperaturile sunt moderate pe tot parcursul anului, datorita curentului cald mediteranean provenit din Europa de Vest. De aceea, temperaturile sunt mai calde in timpul iernii cu aproximativ 10 grade C si un pic mai reci in timpul verii cu aproximativ 7 grade C. Precipitatiile sunt concentrate in lunile de iarna, vara de obicei, fiind foarte uscat.
Pentru a ajunge in acest oras, cautati un zbor catre Tripoli International Airport, situat in orasul Ben Ghashir, la 34 km sud de centrul orasului Tripoli. Mai multe companii aeriene ofera in prezent zboruri de la Tripoli International Airport spre destinatii internationale.