Despre Sidon
Cu dovezi istorice care dovedesc faptul ca oras are radacinile in neolitic, Sidon, alaturi de Tyr (Sour) este considerat unul dintre cele mai vechi orase din Liban. Situat la 48 de kilometri sud de Beirut, actualul oras a fost intemeiat la sfarsitul secolului III, perioada sa, de maxima inflorire fiind in secolele XII-IX I.C., fiind unul dintre cele mai importante orase feniciene din zona golfului. Renumit inca din antichitate pentru fabricarea sticlei si purpurei, orasul cunoaste o dezvoltare economica deosebit de puternica, influenta sa in zonele invecinate facandu-se simtita prin creearea altor colonii, cea mai cunoscuta fiind Leptis, la est de actualul oras Tripoli.
Sidon, a fost sub stapanirea mai multor dinastii, cea mai pregnanta fiind ocupatia asiriana, secolele IX-VII I.C. In aceasta perioada, orasul beneficiaza de influenta directa a civilizatiei asiriene, cunoscand o alta perioada de dezvoltare economica si sub dominatia persana, secolele VII-IV I.C., persii fiind nevoiti sa ceara ajutorul fenicienilor in razboaiele lor cu persii, imprumutand barci sau vase de razboi de la acestia. In acest mod, locuitorii Sidonului au beneficiat de vasta cultura si civilizatie asiriana, multe influente ale acestei civilizatii putand fi simtite si in ziua de astazi.
Sidonul a fost, in anii din urma, un mic oras de pescari, dar unele familii se ocupau cu agricultura; cereale, legume si fructe, in special citrice si banane. Si astazi, micul oras pescaresc a ramas activ, aici functionand o piata de peste, unde micul port a fost reamenajat pentru a putea primi vasele mici ale pescarilor.
Sidonul este un oras foarte atractiv din punct de vedere turistic, principalele puncte de atractie fiind Castelul de la Mare, construit de cruciati chiar langa portul orasului, in secolul XIII, Muzeul Sapunului, unde va sunt prezentati pasii fabricarii sapunului cat si istoria producerii sapunului, legata de aceasta zona, Castelul Sfantului Louis (Qalaat Al Muizz), Templul Esmhmun, cel mai mare steag libanez (12x6) metri si multe alte locuri deosebit de interesante.
Sidonul este un oras foarte atipic, din punct de vedere architectural. Vechile cladiri cu iz oriental, fac distinctie intre cladirile noi, construie haotic, fara o tenta arhitectonica si ridicate din materiale ieftine.
Amatorii de shopping, pot fi satisfacuti de oferta foarte bogata in mall-uri si centre comerciale, ele fiind concentrate in partea de est a orasului si centrul orasului. In timp, branduri renumite ca Pierre Cardin sau Christian Dior, si-au facut loc incet-incet pe piata autohtona, castigand teren in fata produselor indigene. ALDO, Zara, Bossini, Pull & Bear sunt doar cateva dintre firmele recunoscute international, care au castigat un loc important pe piata.
In oras au loc mai multe festivaluri, aniversaari si ceremonii traditionale de un pitoresc desavarsit, de aceea va recomandam ca in cazul sa nu ratati Nunta orasului, Festivalul Primaverii sau Noaptea hanilor. Sidonul este un oras infratit cu orasul romanesc Constanta.
Al Qualaa Botique Hotel, Yacoub, Katia’s Park Lane, Iris Flower, Golden Tulip, Montana si Mir Ameen sunt cateva din hotelurile care va pot oferi conditii si servicii deosebite.
Restaurantele si cafenelele din oras, mai poarta inca ceva din izul misteriosului Orient, cafenelele traditionale ce va ofera cafea turceasca, bacaniile si simigeriile(renumite pentru produsele lor, in tot Orientul), se gasesc in locatia vechiului oras, in timp ce resaurantele si fast-food-urile moderne, se sliniaza spre centru. Branduri vestice ca Mc Donald’s, KFC, Burger King, Starbucks si alte lanturi de restaurante gen fast-food, impanzesc zona centrala a orasului.
Cel mai apropiat aeroport de Sidon este Aeroportul International Rafic Hariri, de unde puteti merge spre oras pe sosea, cei 39 de kilometri fiind strabatuti in mai putin de o ora.