Informatii utile Valmiera

Date generale


Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Letona
Fus orar: GMT 02:00

Valmiera este recunoscuta pentru


magazine
shopping
alte atractii

Clima in Valmiera

Clima care predomina in aceasta zona este cea temperat continentala. Primavara si toamna temperaturile sunt normale, asemanatoare cu cele din tara noastra, cu exceptia faptului ca in Valmiera predomina ceata. Pe timpul anotimpului cald temperaturile sunt foarte ridicate si ploua frecvent, asa ca nu uitati sa va puneti in bagaje si umbrela. In timpul sezonului rece ninge din abundenta, deseori ingheata si temperaturile sunt foarte scazute.

Temperaturi medii lunare in Valmiera, Letonia

Limba oficiala in Valmiera

Limba oficiala care se vorbeste in aceasta regiune este letona, insa la marginile si in centrul orasului, intalnim si multi localnici care vorbesc limba rusa, limba poloneza si cea lituaniana.

In restaurante si hoteluri angajatii vorbesc foarte bine limba engleza si germana.

Moneda oficiala in Valmiera

Moneda oficiala a tarii este latsul. Un lats este echivalentul a aproximativ 1,42 de euro.

In Valmiera se gasesc numeroase case de schimb valutar si banci, unde va puteti schiumba valuta. De asemenea, in toate benzinariile din oras se gasesc bancomate.

Toate bancile si casele de schimb valutar din oras sunt deschise in timpul saptamanii de luni pana vineri incepand cu orele 9 ale diminetii pana la orele 18 ale serii. Sambata, duminica si in sarbatorile legale acestea sunt inchise.

In restaurante, magazine si hoteluri se accepta si plata cu ajutorul cecurilor de calatorie sau a cardurilor bancare, cartile de credit acceptate aici fiind Master Card si Visa Gold Electron.

Etniile din Valmiera

Majoritatea locuitorilor din Valmiera sunt de origine letona, insa intalnim in centrul istoric al orasului si destul de multi localnici de etnie rusa si poloneza, acestia stabilindu-se aici dupa terminarea razboaielor.

Religiile din Valmiera

Religia preponderenta in oras este cea Luterana, insa la periferiile orasului intalnim si multi locuitori de religie Ortodoxa, Catolica si Protestanta. De asemenea, mai mult de 10 % din populatia acestei asezari urbane s-au declarat atei.

Festivaluri, concerte si evenimente importante in Valmiera

In orasul Valmiera se organizeaza numeroase concerte, festivaluri, targuri traditionale si sarbatori. Unele dintre cele mai importante sunt: Festivalul de Muzica Rock care se desfasoara in luna iunie a fiecarui an; Targul de echitatie Simjuds din luna octombrie, acesta fiind cel mai vechi targ din zona, fiind de origine germana; Festivalul Muzical din luna Ianuarie a fiecarui an si Targul traditional de preparate culinare.

De asemenea, cu doua saptamani inainte de sarbatorile de iarna, in Valmiera se organizeaza un Targ de Craciun care dureaza o saptamana si de unde puteti cumpara brazi, cadouri si ornamente pentru sarbatorile de iarna.

In luna mai a fiecarui an, in acest oras se organizeaza Noaptea Muzeelor, acestea fiind deschise toata noaptea iar intrarea gratuita.

Mancarea traditionala in Valmiera

In Valmiera descoperim numeroase restaurante si pizzerii cu meniu traditional leton, insa si cu meniuri internationale. Localnicii din aceasta regiunea prefera carnea de porc inainte de toate. Aceasta o prepara in sosuri dulci, borsuri, piftii si tot felul de tocane. De asemenea, friptura de porc la gratar nu lipseste de pe masa locuitorilor din regiune. Cartofii sunt legume care se folosesc strict la garniturile fripturilor si la supe de pui. Vara sunt foarte consumate salatele de rosii cu ceapa si castraveti, precum si cele de varza rosie. In aceasta regiune locuitorii nu prea mananca sare, considerand-o toxica. Painea de secara si produsele de panificatie sunt consumate cu regularitate, iar ca desert se pregatesc foarte des placintele cu branza si miere de albine, gogosile cu mult zahar pudra si clatitele cu sirop de capsuni si ciocolata. Fructele proaspete se prepara in salate, presarate cu multa frisca si servite reci.

Ca si bautura, localnicii prefera sa consume vara multa bere iar pe timp de iarna beau bautura produsa in pivnitele lor, tuica de prune si de cirese, precum si vin rosu.

Cazarea in Valmiera

In Valmiera se gasesc numeroase optiuni de cazare, in centrul orasului fiind cateva hoteluri luxoase, la periferiile acestuia multe hosteluri si pensiuni ale localnicilor din regiune si pe malul apei descoperim un camping special amenajat de catre municipalitatea orasului, singurul de acest fel din toata regiunea.

Cele mai importante hoteluri din Valmiera sunt Hotel Dikli Palace, Wolmar Hotel, Central Hostel, Pension Marie si Ville Caranfa. Toate hotelurile din oras ofera clientilor pachete de cazare in regim All Inclusive. Toate camerele de hotel sunt dotate cu paturi duble sau simple, dulapuri dispuse cu umerase, prosoape si halate de baie, uscatoare de par, mini bar, seif, telefon, frigidere, aparate de aer conditionat si televizor prin cablu. Preturile de cazare la hoteluri variaza intre 30 si 70 de euro camera dubla pe noapte, echivalentul a 20 si 45 de latsi, in functie de data anticipata de rezervare a camerei, numarul acestora si perioada sejurului pe care il petreceti aici. In incinta hotelului este strict interzis accesul cu animale de companie.

Turistii care vor sa se cazeze intr-una dintre cabanele, pensiunile si vilele turistice ale localnicilor din regiune, le vor gasi amplasate la periferiile orasului, in apropiere de padure. In general, preturile variaza intre 20 si 50 de euro pe noapte camera dubla, echivalentul a aproximativ 15 si 45 de latsi, in functie de mai multe aspecte: perioada anticipata de rezervare a camerelor, numarul si facilitatile acestora, precum si de perioada sejurului pe care doriti sa il petreceti aici.

In cazul in care preferati sa va cazati la campingul special amenajat de catre municipalitatea orasului Valmiera, il veti gasi situat la marginea lacului. Camping-ul dispune de locuri amenajate special pentru cei care vor sa faca gratare si focuri de tabara, un magazin alimentar deschis non stop si unul mai mic de suveniruri. Pretul de inchiriere a unei rulote familiale de 6 persoane este de 20 de euro pe noapte, echivalentul a aproximativ 15 latsi, iar un cort de 4 persoane este 15 euro pe noapte, echivalentul a 11 latsi. La aceste preturi se adauga si taxa de campare care se plateste o singura data pe toata perioada sejurului si care este in valoare de 20 de euro de persoana, echivalentul a 15 latsi. Rulotele sunt dispuse cu baie cu dus, bucatarie echipata complet, televizor prin cablu si acces la internet wireless. Persoanele care vin in dotare cu rulota sau cortul personal nu vor fi nevoiti sa plateasca decat taxa de stationare.

In campinguri este strict interzisa aruncarea deseurilor in alte locuri decat in containerele special amplasate in acest sens, fumatul este permis doar in locurile special amenajate si nu aveti voie sa parcati pe spatiul verde, sa mergeti cu bicicleta sau cu rolele. De asemenea, este strict interzis accesul si stationarea in camping cu animale de companie de orice fel.