Despre Talsi
In regiunea Kurzeme din Letonia, la aproximativ 97 de kilometri de capitala tarii, descoperim un oras micut denumit Talsi. Se spune ca dupa aceasta asezare urbana s-a denumit si un crater urias de pe Marte. Regiunea este inconjurata de noua dealuri si de lacul Talsi, fapt care aduce orasul pe unul dintre primele locuri din Letonia, unde putem sa ne petrecem un concediu relaxant, in mijlocul naturii. Asezarea mai este denumita de catre locuitorii acestuia, drept Orasul celor noua campii.
In Talsi descoperim numeroase obiective si atractii turistice. Cele mai importante dintre acestea, sunt: Castelul Cours, sculptura Kokletajs, Muntele Soarelui, Muzeul Tigule situat pe un deal, Biserica Luterana Talsi, Castelul de Piatra Livonian si Lens Mount, Fortul Dealului, Conacul Baronului Firx si Muzeul Smith de utilaje agricole.
Istoria spune ca aceasta asezare dateaza inca de prin secolul al X-lea, insa nu se stie exact si anul. Au existat cateva dovezi arheologice care prezentau inscriptii vechi din secolul al XI-lea, insa acestea nu au putut fi descifrate in totalitate si majoritatea au fost distruse in timpul Primului Razboi Mondial. De-a lungul vremii, Talsi a trecut prin nenumarate catastrofe naturale sau nu, precum un cutremur care l-a devastat aproape in intregime, cele doua iminente razboaie mondiale, razboiul Livonian si cel de Independenta, precum si ocuparea fortata de catre sovietici si nazisti, necesitand un efort urias pentru a fi reconstruit in forma in care il putem vedea acum.. Orasul dispune de doua porturi mici, Roja si Mersrags si se gaseste in vecinatatea lacului Usma, al cincilea cel mai mare lac al Letoniei.
In regiunea Talsi s-au nascut si au trait numeroase personalitati de importanta majora pentru poporul si cultura letona, precum: actorul Greg Masens, cantaretul John Rhymes, jucatorul de hochei Raitums Martins, muzicianul Richard Zalupe si cantareata Linda Leen.
In aceasta asezare urbana se gasesc cateva cafenele, restaurante si pizzerii si un club de noapte. De asemenea, in parcul central descoperim o multime de pictori si sculptori amatori de etnie letona, care isi expun operele de arta spre vanzare.