Date generale
Saulkrasti este recunoscuta pentru
Clima in Saulkrasti
Clima predominanta in acest oras este cea temperat continentala, datorita faptului ca statiunea este amplasata pe coasta Golfului Riga. In timpul anotimpului cald temperaturile sunt destul de ridicate, insa ploua des, iar primavara si toamna sunt predominate de ceata, iar temperaturile sunt normale acestor anotimpuri. In timpul iernii va trebui sa va echipati foarte bine, deoarece este foarte frig, ninge din abundenta si deseori ingheata.
Nu uitati sa va puneti in bagaje umbrela daca veti calatori pe timp de vara si sa va echipati anvelopele cu lanturi de zapada, daca vizitati statiunea iarna.
Moneda oficiala in Saulkrasti
Chiar daca Letonia face parte dintre tarile din Uniunea Europeana, aceasta inca nu a adoptat moneda europeana, euro. Moneda oficiala a tarii este latsul, un lats fiind echivalentul a aproximativ 1,50 de euro.
In Saulkrasti descoperim numeroase banci si case de schimb valutar unde puteti sa va schimbati banii sau puteti face acest lucru la benzinariile din oras, care prezinta in incinta lor bancomate si au program de functionare non stop. Majoritatea bancilor si caselor de schimb valutar din oras isi deschid programul la orele 9 ale diminetii si il inchid la orele 18 ale serii. Sucursalele bancare care se gasesc in Saulkrasti sunt GE Money Bank si Swed Bank. Case de schimb valutar se gasesc la toate colturile strazii si in benzinarii.
In hoteluri si restaurante se accepta si plata cu ajutorul cardurilor sau a cecurilor de calatorie. Cardurile bancare acceptate in Saulkrasti sunt Master Card si Visa Gold Electron.
Limba oficiala in Saulkrasti
Majoritatea locuitorilor din aceasta regiune vorbesc limba letona, insa la periferiile orasului si in centru, intalnim si multe persoane care vorbesc limba rusa si cea poloneza. De asemenea, in restaurante si hoteluri majoritatea angajatilor vorbesc limba engleza.
Etniile din Saulkrasti
Cei mai multi locuitori din Saulkrasti sunt de etnie letona. In oras gasim si destul de multi localnici de origine poloneza, rusa, lituaniana si estona.
Religiile din Saulkrasti
Religia cu cea mai mare preponderenta in Saulkrasti este cea Luterana. 30 % din locuitori sunt adepti la religia Ortodoxa si cea Catolica si mai gasim si cateva persoane care nu si-au declarat inca religia.
Industria statiunii Saulkrasti
Fiind o statiune port, majoritatea locuitorilor din Saulkrasti isi castiga existenta lucrand in fabrica de conserve de peste din port sau pescuind. Ceilalti locuitori din statiune muncesc in oras.
Turistii care vor sa pescuiasca aici vor plati o taxa de 10 euro de persoana pe zi, echivalentul a aproximativ 8 latsi. Persoanele care vor sa pescuiasca timp de o saptamana, vor beneficia de o reducere substantiala de aproximativ 20 de euro, echivalentul a 17 latsi.
Mancarea traditionala in Saulkrasti
Saulkrasti, fiind o statiune-oras situata la malul Golfului Riga, majoritatea mancarurilor preparate de gospodinele din aceasta zona fiind pe baza de peste.
Borsul de peste este principalul fel de mancare in Saulkrasti, aceasta servindu-se cu smantana si bucatele mici de paine prajita. Pestele in general se afuma si se serveste sub forma de aperitiv. Printre deserturile preferate de localnici, intalnim budinca de peste si cea de ciocolata. Exista un desert preferat foarte des de gospodinele de aici, acesta fiind tortul de frisca cu fructe proaspete.
In privinta bauturilor, persoanele care locuiesc in aceasta statiune consuma pe timpul verii berea traditionala, iar pe timp de iarna se bea tuica de casa si vin rosu, preparat chiar in pivnitele lor.
Festivaluri, concerte si evenimente importante in Saulkrasti
In Saulkrasti sunt sute de turisti care vin pe timpul verii la Festivalul International de Jazz. Acesta se organizeaza in luna iunie a fiecarui an si la el participa atat artisti nationali, cat si internationali.
Pe data de 19 mai se organizeaza in fiecare an Noaptea Muzeelor, atunci putandu-se vizita toate muzeele din oras gratuit.
Targul traditional de nunta se organizeaza pe timpul primaverii, iar aici viitoarele mirese isi pot achizitiona accesorii de nunta la preturi de producator.
Toamna se organizeaza Targul de produse traditionale, locuitori din toata regiunea venind aici sa-si expuna produsele fabricate de ei, precum carne afumata, carnati, slanina, miere de albine si bijuterii confectionate manual.
In ajunul Craciunului se organizeaza un targ care tine trei zile, localnicii vanzand brazi, cadouri si accesorii de Craciun.
Magazine si piete in Saulkrasti
Cea mai mare piata din oras este Piata Centrala. Aceasta este deschisa pe parcursul intregului an, in fiecare zi a saptamanii incepand cu orele 7 ale diminetii pana la orele 17 ale dupa amiezii si, in zilele de sarbatoare si in weekend, incepand cu orele 8 ale diminetii pana la orele 20 ale serii. In interiorul ei gasim numeroase tarabe cu comercianti din toata regiunea care isi vand produsele, precum: preparate culinare traditionale, miere de albine, accesorii de imbracaminte lucrate de mana, bijuterii confectionate manual, vin si tuica, CD-uri etc. La iesirea din piata descoperim multi vanzatori ambulanti de ziare si reviste, pictori amatori care se ofera sa va faca portretul la un pret de nimic si multe chioscuri de inghetata, vata de zahar si sucuri reci.
Cel mai mare centru comercial din oras este Crown Plaza, o cladire care se intinde pe o suprafata mare de teren si unde gasim o multime de standuri ale unor designeri vestimentari cunoscuti in lume, bijuterii si ceasuri de lux, o cafenea, un fast food la ultimul etaj al mall-ului si un spatiu special amenajat pentru copiii cu varste de pana la 10 ani.
In Saulkrasti gasim numeroase alte magazine, atat cu articole vestimentare, cat si cu produse casnice si electrocasnice. Pe plaje si in locurile unde sunt amplasate obiective si atractii turistice, descoperim multe magazine de suveniruri de unde le putem achizitiona celor dragi de acasa cadouri. Pe stradutele pietruite ale statiunii si in centrul acesteia intalnim numeroase pizzerii, cafenele, magazine alimentare, restaurante, puburi si taverne. Turistii care au o viata de noapte activa vor descoperi cel mai frumos club din oras care se situeaza in Piata Centrala si este deschis non stop. De asemenea, in Parcul Central putem vedea diferite expozitii temporare de arta ale artistilor amatori din aceasta regiune care expun aici picturi, sculpturi si grafice.
Majoritatea magazinelor din Saulkrasti sunt deschise in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri incepand cu orele 9 ale diminetii pana la orele 20 ale serii si, duminica si in zilele de sarbatoare legala, incepand cu orele 8 ale diminetii pana la orele 22 ale serii. Cluburile de noapte si cateva cafenele si restaurante din oras au programul de functionare non stop.
Cazarea in Saulkrasti
Fiind un oras statiune, in Saulkrasti avem la dispozitie numeroase locuri de cazare, atat pensiuni si vile ale localnicilor din regiune, precum si la hoteluri sau in campingul special amenajat turistilor care prefera sa se cazeze cu cortul sau in rulote.
Unele dintre cele mai importante locuri de cazare din oras sunt: Hotelul Unda Munchausen, Pensiunea Marve, Hotelul Baltin Inn, Vila Maria, Pensiunea Apusuri de Soare, Cabana Aizveji, Pensiunea Porumbeii Albi si campingul Marea Pin. Toate hotelurile din oras ofera clientilor pachete de cazare in regim All Inclusive, care includ cele trei mese principale ale zilei, acces la reteaua de internet wireless, parcare gratuita supravegheata video precum si acces la piscina si terenul de sport al hotelului. Camerele sunt dotate cu paturi duble sau simple, dus sau cada, dulapuri cu umerase, uscatoare de par, prosoape si halate, mini bar, seif, televizor prin cablu, aer conditionat si telefon. Majoritatea angajatilor vorbesc foarte bine engleza, asa ca nu va fi o problema daca nu stiti limba letona. Preturile de cazare la hoteluri variaza in general intre 25 si 50 de euro pe noapte, echivalentul a 22 si 45 de latsi, in functie de mai multe aspecte: data anticipata de rezervare a biletului de cazare, facilitatile de care doriti sa dispuneti, numarul de persoane care se cazeaza si durata sejurului pe care il petreceti aici. In interiorul acestor hoteluri este strict interzis accesul cu animale de companie.
Turistii care prefera sa se cazeze la pensiunile, cabanele sau vilele localnicilor, vor sta in locuri dominate de natura, vor beneficia de acelasi lux ca si la hoteluri, insa la preturi mult mai mici. In plus, vor avea ocazia sa guste si preparate culinare traditionale, gatite de bucatarii pensiunilor. In curtea acestora, veti gasi amenajate piscine si locuri speciale pentru persoanele care vor sa faca gratar. Pretul biletului de cazare la aceste pensiuni variaza intre 15 si 35 de euro pe noapte, in functie de data anticipata de rezervare a camerelor, de numarul persoanelor si a zilelor pe care le petreceti aici, precum si de facilitatile de care doriti sa dispuneti.
Turistii care vor sa se cazeze in campingurile special amenajate de municipalitatea orasului vor plati cel mai mic pret de cazare. Toate campingurile sunt amenajate in apropiere de lacuri, au locuri speciale pentru turistii care vor sa faca gratare sau focuri de tabara si deseurile le pot arunca in containerele special amenajate in acest sens. De asemenea, aici se gasesc si magazine alimentare cu program de functionare non stop, cafenele si baruri. Pretul inchirierii unui cort de 6 persoane este de 10 euro pe noapte, echivalentul a aproximativ 8 latsi, iar a unei rulote familiare de 20 de euro pe noapte, echivalentul a 17 latsi. Rulotele dispun de baie cu dus si bucatarie complet echipata, televizor si acces la reteaua de internet wireless. La aceste preturi se adauga si taxa de statiune care se plateste o singura data pe toata perioada sejurului si este in valoare de 10 euro de persoana, echivalentul a 8 latsi. Turistii care vin in dotare cu corturile sau rulotele personale, nu vor plati decat taxa de statiune.
Persoanele care se cazeaza in campingurile de la malul lacurilor sau raurilor au obligatia sa arunce deseurile in containerele special amenajate si sa le sorteze, nu au voie sa intre cu autoturismul pe spatiul verde si trebuie sa lase la plecare locul la fel de curat cum l-au gasit. In toate campingurile din orasul Saulkrasti si din jurul acestuia, este permis accesul doar cu animale de companie care nu sunt agresive, pentru a nu cauza probleme.