Despre Rezekne
Al saptelea oras ca marime din Letonia este Rezekne. Acesta se situeaza in estul tarii, la 245 de kilometri de capitala Riga. Letonii numesc aceasta regiune drept inima Letoniei, datorita pozitiei sale geografice si numele sau actual i se trage de la raul cu acelasi nume, ce traverseaza localitatea.
Istoria spune ca orginile orasului Rezekne dateaza inca din antichitate, mai exact din secolul al IX-lea. De-a lungul timpului, a fost locuit de diferite nationalitati din aceasta parte a nordului continentului. In secolul X, acesta a fost distrus in totalitate de catre cruciatii germani din ordinul Livonian, insa in secolul al XIII-lea, a inceput reconstructia lui. In anul 1252 se construieste o fortificatie ce a servit pe post de punct de frontiera. Ruinele vechii cetati se pot vedea si in zilele noastre. In anul 1773, asezarea si-a castigat titulatura de oras.
Pe parcursul timpului, asezarea urbana a trecut prin numeroase catastrofe, fiind ocupat si distrus in mai multe conflicte sangeroase, atacat de cateva ori de rusi si lituanieni, pastrand amprenta grea a celor doua Razboaie Mondiale si fiind asaltat ani la rand de nazisti si sovietici, fapt care a necesitat reconstructia lui de cateva ori.
Dupa al Doilea Razboi Mondial, Rezekne a fost reconstruit cu accent pe dezvoltarea industriala. In acele vremuri, aceasta asezare urbana a fost al cincilea oras ca importanta industriala din tara. De atunci si pana astazi, la periferiile asezarii urbane s-au construit un numar mare de fabrici, cele mai profitabile fiind fabrica de cherestea, cea de echipamente electrice si instrumente si cea de produse lactate. Rezekne este un nod important al caii ferate letone, fiind o poarta importanta de acces intre regiunile de est si de sud.
Localitatea este cunoscuta in tara drept Centrul Cultural al Letoniei, aici gasindu-se amplasate multe obiective turistice de referinta. Unele dintre cele mai importante atractii si cladiri istorice si arhitecturale din oras sunt: Latgales Mara, o statuie renumita pe plan national, Centrul de recreere, Biserica Luterana Sfanta Treime, Biserica Ortodoxa Rusa, Biserica Catolica Maica Domnului si ruinele Castelului Rezekne. Zona dispune de un cadru absolut natural si este impanzita de lacuri, cele mai cunoscute dintre acestea fiind Adamovas, Lubans si Raznas. Locuitorii orasului vin aici sa se recreeze, sa ia picnicul in aer liber, sa inoate sau sa pescuiasca.
Unele dintre cele mai importante personalitati din Letonia care s-au nascut si au trait in orasul Rezekne, sunt regizorul si actorul de film Teuvo Tulio, scriitorul rus Iuri Tynyanov si medicul Eber Landau.