Despre Liepaja
In vestul Letoniei, cu iesire la Marea Baltica, intalnim al treilea oras ca marime din tara, Liepaja. Aici este instalata cea mai mare centrala eoliana din Letonia si datorita brizei marii care il inconjoara, regiunea mai este denumita popular si "Orasul unde s-a nascut vantul".
Istoria spune ca primele semne de prezenta a unei asezari umane in aceasta regiune dateaza inca din secolul XIII, mai exact din anul 1263, oar in timpurile de demult se gasea sub denumirea de Liva. Pe atunci, toti locuitorii orasului erau pescari. Liepaja a fost pana in anul 1418 unul dintre cele mai importante orase ale tarii, datorita pozitiei sale favorabile pe raul Liva (vedeti harta Liepaja). Dupa acest an, raul a inceput sa scada devenind imposibil de navigat, asa ca orasul si-a incetat dezvoltarea. Tot in acest an orasul a fost distrus complet de catre lituanieni.
De-a lungul timpului aceasta asezare urbana a trecut prin multe incercari grele, precum un incendiu, Razboiul Livonian, cele doua Razboaie Mondiale si ocuparea fortata de catre Imperiului rus si a nemtilor, fapt pentru care Liepaja a fost reconstruita in repetate randuri, la fel ca si alte mari orase ale Letoniei. In perioada contemporana, asezarea urbana gazduieste cea mai mare flota navala din Letonia, cele mai mari depozite de munitie din tara si este principalul centru de alimentare al armatei letone. Aici este construita o baza NATO si cel mai mare parc de distractii din toate tarile Baltice. Liepaja prezinta, de asemenea, multe atractii si obiective turistice de interes national, precum Parcul Jurmala, Cetatea Libava, Statuia lui Hermes, Casa Mare a lui Petru, Biserica Luterana Sfanta Ana, Biserica Ortodoxa Sfanta Treime, fosta inchisoare Karosta si numeroase alte muzee, monumente istorice si plaje. Turistii pot merge in Liepaja si la cinematograf, teatru, opera sau isi pot duce copiii la teatrul de papusi.
Totusi, principala atractie pentru care vin turistii in aceasta asezare urbana este plaja, careia i-a fost acordata distinctia internationala "Blue Flag", pentru conditiile oferite si siguranta. Vizitatorii pot aici, in acelasi timp, sa se relaxeze pe plaja cu nisipul alb si fin, dar si sa viziteze o multime de situri arheologice in zona adiacenta.
De o parte si de alta a strazilor gasim numeroase terase, mai ales pe timp de vara, restaurante, pizzerii si cafenele, iar pe timp de noapte sunt deschise toate cluburile din oras, unele dintre cele mai frecventate de turisti fiind cluburile Coyote Fly, Pablo, Fontaine Palace si Red Sun Buffete. Liepaja este un oras studentesc important din tara, aici gasindu-se multe colegii si facultati, printre cele mai importante fiind Colegiul Medical si de Marina, Scoala Afacerilor si Administratiilor Publice si Institutul Rus Baltic. In acest oras nu avem un centru istoric propriu-zis, spre deosebire de alte localitati ale Letoniei, deoarece intreaga asezare nu cuprinde decat structuri ce dateaza de doar cateva zeci de ani, frumos colorate si cu o arhitectura unica, caracteristica acestei zone. Un edificiu deosebit de important pentru locuitorii orasului este Catedrala Sfantul Iosif, o constructie situata in vecinatatea centrului orasului, realizata in secolul XVIII. Liepaja dispune si de un port, care la inceput se gasea la gura raului Liva, insa de-a lungul timpului a fost mutat de mai multe ori, deoarece valea se acoperea permanent cu nisip aluvionar.
Regiunea in sine consta in trei mari atractii turistice vizitate anual de sute de turisti: Centrul orasului Liepaja, plajele care se gasesc pe domeniul lui si facilitatea militara sovietica, Karosta (secret pana dupa destramarea Uniunii Sovietice). Pozitia sa strategica, la Marea Nordului, a insemnat pentru armata ceea ce acum inseamna pentru turisti: o rampa de lansare pentru vizitarea, pe apa, a multor dintre orasele importante din jurul marii, precum Gdansk, Stockholm, Tallinn, Copenhaga sau Helsinki. Hotelurile din Liepaja sunt elegante, majoritatea pozitionate in partea centrala a orasului, iar preturile sunt mai mici decat cele intalnite in capitala Letoniei, Riga.
De-a lungul timpului, aici s-au nascut si au trait numeroase personalitati renumite pentru Letonia, printre acestea amintindu-i pe arhitectul John Martens, pianistul Teofil Bikis, sculptorita Dora Gordine, scriitorii Yanka Maur si Zenta Maurina, actorul Voldemars Zandbergs si fotbalistul Rolf Khan.