Informatii utile Letonia

Date generale


Capitala: Riga
Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Letona
Fus orar: GMT 02:00
Religie: Crestini (55.8%), Alte religii (44.2%)

Letonia este recunoscuta pentru


arhitectura
cladiri istorice
istorie
puncte de interes
atractii inedite
magazine
shopping

Cand este indicat sa vizitati Letonia

Letonia prezinta un climat temperat, umed semi-continental. Verile sunt calduroase, deseori caniculare si frecventate de precipitatii. Iernile sunt extrem de friguroase, ploua des si ninge din abundenta, fapt care duce la ingheturi. In anotimpul rece temperaturile sunt foarte scazute, vantul bate cu putere, deseori iarna in Letonia fiind temperaturi de -30 de grade Celsius. Pe litoralul Golfului Riga, vara se inregistreaza cele mai ridicate temperaturi.

Temperaturi medii lunare in Letonia

In cazul in care faceti excursia in Letonia pe timpul verii, nu uitati sa va puneti in bagaj umbrela, iar daca veti calatori pe timp de iarna, imbracati-va foarte gros.

Limba oficiala in Letonia

Limba oficiala a tarii, este limba Letona. Aceasta limba, impreuna cu cea Lituniana, sunt limbi indo-europene si singurele supravietuitoare care arata originalitatea tarilor Baltice.

In hotelurile si restaurantele din marile orase ale tarii, se vorbeste limba Engleza si Limba Rusa. In multe regiuni din tara sunt si localnici care vorbesc limba poloneza, ucraineana,  estona si lituaniana.

Etniile si religiile din Letonia

In Letonia, mai mult de trei sferturi din popualtie este de origine Letona, celelalte procente fiind impartite intre localnici de nationalitate Rusa, Suedeza si Estona.

Religia cu preponderenta cea mai mare in regiunea Letona, este Luteranismul. Persoanele care adera la religiile Ortodoxa si Catolica sunt, de asemenea, multe la numar si gasim si un numar mic de localnici care nu si-au declarat inca nici o religie.

Industria din Letonia

Pana in anul in care s-au desfiintat gospodariile colective, existau foarte multi locuitori care-si castigau existenta in domeniul agriculturii. In zilele noastre, desi in Letonia se gaseste o suprafata imensa de teren agricol (aproximativ 30 % din suprafata totala), pe teritoriul tarii se mai gasesc foarte putine ferme de dimensiuni mici, aici lucrandu-se ecologic, fara pesticide sau ingrasaminte chimice. Majoritatea populatiei tarii lucreaza in domeniul industriei lemnului sau a comertului.

Cuvinte si expresii uzuale in Letonia

Cand vizitati aceasta regiune, este politicos si uneori esential sa stiti macar expresiile uzuale care se vorbesc in aceasta limba. Unele dintre cele mai importante dintre acestea sunt:

Buna dimineata! – Labrit!
Buna! – Sveiski!
Buna ziua! – Ladien!
Buna seara! – Labvakar!
Ma bucur sa te vad din nou! – Priecajos jus atkal redzet!

Bucataria traditionala in Letonia

Bucataria traditionala letona este bazata in special pe carnea de porc. Ca si legume, majoritatea preparatelor culinare din aceasta regiune au la baza cartofii, rosiile, ciupercile si castravetii. Heringul este si el consumat, mai ales de catre persoanele care tin la silueta lor. Acesta se serveste cu rosii, castraveti, otet si lamaie verde.

Principalele feluri de mancare consumate de localnicii din tara sunt produsele fast food, produsele de patiserie si borsurile. Unele dintre cele mai importante preparate culinare din zona sunt Zepelinul, o mancare din piure de cartofi, umpluta cu ciuperci sau cu carne de porc sau vita, servindu-se obligatoriu cu smantana; Karbonadas este friptura de porc de la noi, servita cu rosii sau castraveti. Supa de sfecla si castraveti este principalul fel de mancare in privinta ciorbelor. Aceasta se gaseste sub denumirea de Saltibarsciai. Ca si aperitiv se mananca foarte mult painea prajita unsa cu usturoi iar kefirul este un produs lactat care se consuma la absolut orice fel de mancare. Ca si desert, placintele cu mac si caise sunt preferatele letonilor. De asemenea si tortul de frisca cu fructe sau inghetata de capsuni, le putem degusta in timpul sezonului cald.

Votca este cea mai consumata bautura de localnici pe timp de iarna. In timpul sezonului cald, berea este preferata letonilor. Lichiorul din miere de albine este preferat de doamne.

Traditii, obiceiuri si sarbatori in Letonia

Letonia este o tara strans legata de obieciurile si traditiile balcanice. Incepand cu seara de Ajun al Craciunului, Mos Craciun vine o data pe zi timp de 12 zile, aducand de fiecare data cadouri. Acest obieci a facut cunoscuta tara in lume, mai ales tinand cont de faptul ca primul brad impodobit de Craciun din lume, a fost in Riga, capitala Letoniei, in anul 1510. De Craciun se prepara multe preparate culinare traditionale, racitura de la noi fiind inlocuita cu varza calita cu carnati.

In ziua de Paste, locuitorii tarii vopsesc si ciocnesc ouale rosii ca si la noi si le vopsesc natural, cu frunze de ceapa sau de trifoi. De asemenea, in dimineata de Paste exista o traditie ca mamele sa isi legene copiii sau in lipsa acestora, sa legene o papusa. Acest obicei senmifica fertilitatea si protejeaza impotriva muscaturilor de tantari.

O alta traditie pe care o respecta locuitorii din aceasta regiune, este cea din ziua nuntii. Atunci, mireasa trebuie sa poarte rochia si voalul doar pana la miezul noptii, dupa care se va schimba in haine obisnuite, iar straiele ei de sarbatoare le va imbraca nasa mirilor. De asemenea si mirii vor proceda la fel, oferind vestmintele nasului.

Cea mai importanta sarbatoare de pe teritoriul Leton, este Jani. Aceasta se sarbatoreste in aer liber la 23 iunie, in cea mai scurta noapte din an.

Sarbatoarea nationala a Letoniei este pe data de 18 noiembrie, cand se sarbatoreste proclamarea republicii din anul 1918. Locuitorii tarii se imbraca in costume naturale, au asupra lor steagul tarii si colinda orasele in lung si-n lat, amintindu-le oamenilor viata grea prin care au trecut locuitorii regiunii in zilele apuse.

Magazine si piete in Letonia

In centrele marilor orase ale tarii veti descoperi o multime de centre comerciale, prezentand o arhitectura cat mai moderna si mai cocheta.

In cazul in care vizitati aceasta tara, trebuie neaparat sa cumparati cate o amintire de aici, atat dumneavoastra, cat si celor dragi care va asteapta acasa. In locurile unde se gasesc obiective si atractii turistice si pe majoritatea aleelor din parcurile oraselor, veti gasi amenajate numeroase magazine de suveniruri.

In privinta pietelor puteti sta linistiti, deoarece localnicii acestei regiuni isi expun marfa proaspata in fiecare zi de duminica si de sarbatori, in pietele agro alimentare din orase si sate, special amenajate in acest scop.

Daca preferati sa lasati deoparte preparatele culinare din bucataria traditionala Letona, veti gasi in orase foarte multe restaurante si pizzerii care ofera preparate din bucataria internationala.
Cea mai activa viata de noapte o veti regasi in capitala tarii Riga, aici gasindu-se foarte multe localuri de noapte, cafenele si puburi.

Majoritatea magazinelor din tara, isi deschid usile la  ora 9.00 si le inchid la ora 22.00. Preturile practicate in ele sunt destul de mici in comparatie cu alte zone din Europa si marfa este destul de diversificata.

Pietele comerciale se deschid la orele 7 ale diminetii si se inchid la orele 17 ale dupa amiezii. Aici veti gasi in afara de produse culinare traditionale si multe articole decorative lucrate manual si bijuterii artizanale.