Informatii utile Kosovo

Date generale


Capitala: Pristina
Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Albaneza, Sarba
Fus orar: GMT 01:00
Religie: Musulmani (87%), Crestini (11.4%), Alte religii (1.6%)

Kosovo este recunoscuta pentru


arhitectura
cultura
istorie
muzee
parcuri

Clima in Kosovo

Clima predominanta acestei regiuni este umeda continentala. Cea mai fierbinte luna a anului este iulie si cea mai friguroasa este luna februarie.

Temperaturi medii lunare in Kosovo

Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi normale insa ploua foarte mult, asa ca nu uitati sa va puneti in bagaje si umbrela. Vara este foarte calduroasa, indicele de temperatura urcand intotdeauna peste maxima admisa. In timpul anotimpului rece, temperaturile sunt foarte scazute, ninge si ploua din abundenta inghetand frecvent.

Limba oficiala in Kosovo

80% din populatia acestei tari sunt persoane care vorbesc limba albaneza. Celalalt procentaj ramas se imparte intre locuitori care vorbesc limba sarba, turca sau croata.

In restaurantele si hotelurile din marile orase, angajatii vorbesc foarte bine limba engleza si germana, franceza nefiind prea cunoscuta.

Etniile din Kosovo

Majoritatea locuitorilor din Kosovo sunt persoane de etnie albaneza. Cu toate acestea, la periferiile catorva orase descoperim si localnici de etnie sarba, bosniaca, turca sau rroma.

Religiile din Kosovo

Kosovo este un stat care de-a lungul timpului a adunat tot mai multe religii datorita numeroaselor natii care au locuit aici. Cele doua religii principale sunt Islamismul si Crestinismul. Aproximativ 90% din populatia tarii sunt persoane de religie Musulmana. Celalalt procentaj este impartit intre locuitori de religie Ortodoxa si Catolica.

Mancarea traditionala in Kosovo

In aceasta regiune se mananca o varietate de produse de carne si placinte, la bucataria traditionala contribuind albanezii, turcii, sarbii, croatii, grecii si italienii. Inainte de a veni iarna, majoritatea locuitorilor din mediul rural isi prepara pasterma, un tip de carne de vita uscata. De asemenea, tot atunci se pun si muraturile pe iarna, constand in pepeni, varza, gogosari sau gogonele. Iarna se mai consuma si pinxhur, un fel de zacusca de la noi preparata din ardei iuti, rosii, vinete, usturoi, ulei si sare. Aperitivele sunt si ele nelipsite, mai ales feliile de rosii pe paine, salamul uscat si cel crud sau pastrama de oaie.

Cea mai preparata placinta este flija amestecata cu maza, un fel de lapte. Placinta de Craciun se pregateste doar inainte de sarbatorile de iarna, nelipsind de pe nici o masa in seara de Craciun. Ingredientul principal din care se face este dovleacul. Ca si paine, cea de secara si de grau nu este prea consumata, gospodinele facand o paine de casa din porumb numita proja. In zilele de sarbatoare se gateste tortul de fructe cu multa frisca facuta din smantana de casa si ornat cu jeleuri.

Vara sucurile nu sunt apreciate dandu-se la o parte pentru apa plata sau cea minerala. Localnicii consuma foarte multa bere iar in timpul anotimpului rece se bea tuica de casa si vinul produs in Kosovo, atat alb cat si rosu.

Sarbatori si evenimente importante in Kosovo

Cele mai importante sarbatori din Kosovo se organizeaza in capitala si in micul orasel Zym din sud vestul tarii. Sarbatorile de iarna dureaza aproximativ doua saptamani, incluzand Craciunul la data de 25 decembrie, Anul Nou la 1 ianuarie si Craciunul Ortodox pe data de 7 ianuarie cand la noi se sarbatoreste Sfantul Ion.

In seara de Craciun se organizeaza o ceremonie traditionala numita Buzmi. Atunci se arde o creanga de brad inaintea slujbei de Craciun de la miezul noptii, reprezentand intoarcerea localnicilor la casele lor.

Toamna se organizeaza un targ traditional unde se vinde vin si tuica de casa, miere si faguri de albine, fructe si legume proaspete, articole de artizanat, mancare traditionala si bijuterii hand made.

O data pe an, in toate orasele din tara se sarbatoreste Noaptea Muzeelor, acestea putand fi vizitate pe parcursul intregii nopti, intrarea fiind libera pentru toata lumea.

Ziua Independentei este cea mai importanta din oras, petrecerea tine trei zile si se incheie cu parade militare si un foc impresionant de artificii.

Expresii uzuale in Kosovo

Daca calatoriti in aceasta tara este deopotriva politicos si necesar sa cunoasteti macar cateva din expresiile uzuale. Dintre acestea cele mai importante sunt:
Buna dimineata! – Mire mengjezi!
Buna ziua! – Miredita!
Buna seara! – Mirembrema!
Noapte buna! – Natem e mire!
La revedere! – Mire u pafsim!
Va rog! – Te luten!
Pe curand! – Se shpejti!
Multumesc mult! – Faleminderit!
Cum te cheama? – Si ju quaine?
Ma numesc – Me quaine.