Despre Kosovo
In sud estul Europei, intre Serbia si Macedonia, invecinandu-se la vest cu Albania si la sud vest cu Muntenegru, descoperim Kosovo, un stat recunoscut de multe dintre natiunile lumii, insa nerecunoscut, in mod oficial, de Romania.
De-a lungul timpului, pe aici s-au perindat numeroase triburi si etnii, precum dardanii, romanii, avarii, slavii, bizantinii, bulgarii si sarbii. In secolul al XIX-lea, Kosovo a fost campul de lupta al revoltelor albaneze. In anul 1912, provincia a fost impartita intre Serbia si Muntenegru, iar in 1918 a devenit parte din Regatul Iugoslaviei. O data cu inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Kosovo a fost ocupat, pe rand, de italienii care stateau in Albania, de germani si apoi iar de sarbi. Numele provinciei vine de la substantivul "kos" care inseamna, in limba sarba, "mierla".
Din anul 1455 pana in 1912, toata regiunea a facut parte din Imperiul Otoman. In acelasi timp, a fost introdus si Islamul ca religie de baza a localnicilor. La acea vreme, provincia purta denumirea de Vilaietul Kosovo si era mult mai mare decat in zilele noastre, cuprinzand si Serbia si Muntenegru.
Albanezii s-au revoltat si au reusit sa-i invinga pe turci, acestia pierzand aproape toate regiunile albaneze pe care le detineau. Cand a inceput cel de-al Doilea Razboi Mondial, Kosovo facea deja parte din Serbia. La data de 22 septembrie 1991, regiunea a fost declarata stat independent, autointitulandu-se Republica Kosovo si un an mai tarziu a fost ales si primul presedinte, Ibrahim Rugova. Abia la data de 17 februarie 2008, Kosovo a fost recunoscut de majoritatea tarilor de pe glob ca stat independent, in ciuda protestelor Federatiei Ruse.
Ca asezare geografica, Kosovo este o zona muntoasa, cel mai inalt varf fiind Deravica. In partea de vest a tarii se gaseste Campia Metohija si in partea de est Campia Kosovo. Cele mai cunoscute cursuri de apa sunt Sitnica, Morava de Sud si Drinul Alb care se varsa in Marea Adriatica. Cele mai mari lacuri sunt Radonjic, Badovac si Batlava.
Inconjurata de munti inalti si ravasita, pe timpuri, de tensiuni etnice sangeroase, Kosovo cunoaste acum o renastere turistica fara precedent. Kosovarii, recunoscuti pentru ospitalitatea de care au dat dovada de-a lungul timpului, au participat la constructia tarii in ultimii ani, transformand provincia intr-o destinatie cu un potential turistic deosebit, o provincie putin cunoscuta pe plan internationala pana nu de mult. De la punctele cele mai importante din capitala Pristina, la manastirile si moscheele izolate, Kosovo ofera delicii turistice neasteptate, un teritoriu de o frumusete nebanuita si o bogata mostenire culturala.
Cu o descriere destul de sumara, la care se lucreaza in mod constant, micul nostru ghid turistic Kosovo doreste sa va informeze despre noul Kosovo, un stat cu o bogata cultura de cafenea, precum si o retea de restaurante infloritoare, o scena vibranta a barurilor si a shoppingului la preturi mai mult decat rezonabile. Bucurati-va de un sejur in Kosovo, o bijuterie inca nedescoperita a Balcanilor!