Despre Parcul National Masai Mara
Masai Mara este o rezervatie naturala din sud-vestul Kenyei, cunoscuta in intreaga lume pentru populatiile numeroase de lei, gheparzi si leoparzi, dar si pentru migratiile anuale de gnu, zebre si gazele. Parcul Natural a fost infiintat in anul 1961 si se intinde pe o suprafata de 1.510 km², adica de peste sase ori suprafata municipiului Bucuresti. A fost denumit astfel in onoarea populatiei locale Maasai si a descrierii lor asupra arealului, “Mara”. Acest cuvant s-ar traduce prin “buline”, referire la cercurile facute de copaci, tufisuri si umbrele norilor in zona.
Toti membri “Marelui Cinci” (leu, leopard, elefant, bivol african si rinocier) traiesc in rezervatia Masai Mara. Hipopotamii si crocodilii de Nil pot fi vazuti si ei pe raurile Mara si Talek. Dealurile dintre raurile Mara si Esoit Siria sunt cele mai bune zone de admirat animalele, in special leii si gheparzii. Ierbivorele gnu reprezinta cea mai mare populatie din rezervatie, numarul lor fiind estimat la cateva milioane. “Marea Migratie” este cel mai impresionant eveniment natural din lume. Circa 1.5 milioane de gnu, 500.000 de gazele Thomson, 18.000 de antilope si 200.000 de zebre, pleaca anual, intre iulie si octombrie, in cautarea apei. E de prisos sa mai spunem ca pe tot acest drum sunt “insotite” de marii pradatori ai savanei, in special de lei si hiene. Peste 470 de specii de pasari au fost identificate in Parc, majoritatea fiind migratoare, iar circa 60 de specii fiind de rapitori.
Rezervatia este o adevarata mina de aur pentru autoritatile din Kenya. Intrarea in perimetrul protejat costa 80 de dolari pentru turistii adulti straini si 30 de dolari pentru copii. In cadrul parcului se gasesc mai multe tabere sau campinguri special amenajate. Mancarea costa suplimentar fata de cazare, asa ca ar fi ideal sa veniti cu ceva provizii. La Masai Mara se ajunge relativ usor, fiind situata la 5-6 ore de mers cu masina de capitala Nairobi sau 45 de minute cu avionul. Drumurile dinspre capitala sunt relativ practicabile.