Despre Astana
Orasul Astana ce a avut in istoria sa diverse denumiri, precum Akmola pana in anul 1998, urmand apoi pana in anul 1992 sa fie numit Tselinograd, este capitala Kazakhstanului din anul 1997 si in acelasi timp este cel de-al doilea oras al tarii ca marime. Orasul este localizat in partea nordica a statului Kazakhstan in provincia Akmola si inglobeaza o populatie de peste 750.000 de locuitori dupa ultimul recensamant din anul 2012.
Din punct de vedere etimologic cuvantul Astana inseamna “capitala”, insa cuvantul original provine din limba persana si inseamna “prag sublim”. S-a incercat in anul 2008 sa se schimbe numele in “Nursultan” in onoarea presedintelui Nursultan Nazarbayev, ideea apartinand unui parlamentar. Aceasta incercare a esuat deoarece presedintele Nazarbayev inusi a refuzat sa schimbe numele orasului, insa majoritatea parlamentarilor cred ca acest lucru se va schimba dupa moartea presedintelui.
Istoric vorbind, orasul a fost gasit de catre o garnizoana a cazacilor siberieni din Omsk, la momentul respectiv orasul fiind mai multa o cetate ce mai tarziu a devenit orasul Akmolinsk. La inceputul secolului XX orasul a luat amploare datorita faptului ca a devenit un nod feroviar important, ceea ce a contribuit puternic in economia orasului pana la razboiul civil rus. In perioada stalinista in Kazakhstan au fost stabilite un numar de lagare de concentrare denumite gulaguri, care adaposteau sute de mii de oameni adusi aici pentru a munci.
In anul 1990 Kazakhstanul a devenit un stat independent, iar regiunea si inclusiv orasul Astana au fost redenumite sub numele de Akmola ce inseamna din punct de vedere literal “Templul Alb”. In 1995 orasul a fost desemnat viitoarea capitala a noul stat independent Kazakhstan, iar capitala fost mutata de la Almaty la Astana in anul 1997, numele de Astana fiind dat in anul 1998.
Ca asezare geografica, Astana este situat in centrul Kazakhstanului pe raul Ishim, rau ce traverseaza o regiune de stepa foarte plata ce predomina o mare parte a teritoriului statului. Astana se afla la o altitudine de 347 metri deasupra nivelului marii si intr-o zona de tranzitie intre partea nordica a statului si centru.
Specific oricarei capitale, activitatile economice prezente sunt cele politice si guvernamentale creeand o zona economica putin speciala fata de restul oraselor. Din momentul in care a devenit capitala, banii facuti din petrol au fost investiti in unele proiecte guvernamentale in urma carora au fost construite numeroase parcuri si monumente, o moschee si alte cladiri guvernamentale. Planul acestui proiect este de a face din orasul Astana un centru economic in toata Asia Centrala.
La nord de calea ferata a orasului ce traverseaza Astana din directia est-vest, sunt asezate zonele industriale ale orasului. In partea de vest a orasului se gaseste zona rezidentiala caracterizata prin cladiri moderne si prin parcuri. Vechile cladiri ce au ramas din era sovietica sunt acum demolate si inlocuite cu structuri moderne. Toate aceste schimbari arhitecturale vin in urma accentului pe care il pune presedintele Nazarbaiev asupra acestui aspect.
Ca orice capitala a lumii, orasul prezinta si obiective turistice pentru a atrage vizitatorii. Un astfel de obiectiv este Bayterek, un turn foarte inalt cu o sfera inalta in varf pe care se regaseste amprenta mainii presedintelui Nazarbayev. In anul 2010 in fata acestui turn a avut loc cea mai mare expozitie de arta in aer liber, care a reusit sa adune peste 2.2 milioane de oameni.
Un alt simbol al orasului care merita vazut este piramida pacii ce a fost construita in anul 2006 de catre arhitectul Sir Norman Foster. Aceasta piramida gazduieste pelerini din diverse religii precum: islamul, crestinismul, budismul, iudaismul. Tot in incinta acestei piramide se regaseste o sala de opera cu peste 1500 de locuri, o biblioteca si un centru de cercetare pentru grupurile geografice si etnice ale statului.
Un alt obiectiv turistic ce merita vazut este un cort urias transparent inalt de 150 de metri si care a fost proiectat de aceiasi ingineri britanici care au construit si piramida pacii. Khan Shatyr, cum este numit acest “cort urias” a fost planuit in anul 2006 si finalizat in anul 2010 in urma dorintei presedintelui Nursultan Nazarbayev.
O alta cladire inalta ce se poate vizita este Turnul Transportului, ce are o inaltime de peste 150 de metri si 34 de etaje si care a fost terminata la inceputul anului 2013. In interiorul acestei cladiri se gasesc diferite organizatii si agentii guvernamentale, chiar si Minsterul Transporturilor si Telecomunicatiilor.
Ca un ultim obiectiv turistic important putem mentiona Ak Orda, ce reprezinta locul oficial in care isi are biroul presedintele. Acest palat a fost construit in anul 2004 si are o inaltime de 80 de metri cu 5 etaje. Palatul a fost proiectat cu marmura italiana, iar unele sali sunt construite numai din marmura si sunt folosite pentru summituri si vizite oficiale ale unor reprezentanti ai altor state.