Despre Alma Ata
Almaty (Alma Ata) este cel mai mare oras al Kazakhstanului, la ultimul recensamant din anul 2012 inregistrand o populatie de peste 1.450.000 de locuitori, insemnand aproximativ 9% din populatia totala a tarii. Almaty a fost capitala fostului stat socialist Kazakh din 1929 pana in 1991, iar apoi a statului independent Kazakhstan din 1991 pana in anul 1997. Desi a pierdut statutul de capitala, Almaty ramane principalul centru comercial si cultural al tarii. Orasul este localizat intr-o zona muntoasa din partea de sud a Kazakhstanului, in apropiere de granita cu Kyrgyzstan.
Numele orasului provine de la fosta asezare din perioada medievala Almatu, ce era localizata in apropiere de zona actuala in care este situat Almaty. O teorie destul de contestata din punct de vedere toponomastic este aceea ca numele orasului provine defapt de la cuvantul kazah pentru mar, acelasi inteles avandu-l si in unele limbi turcice, ba chiar si in limba maghiara sau mongola.
In perioada dintre secolele XV – XVIII, orasul a fost in declin din punct de vedere al activitatilor comerciale, dar si din cauza unor conflicte politice ce si-au pus amprenta destul de bine asupra Kazakhstanului cat si asupra orasului Almaty. Acest teritoriu a avut de suferit si din cauza atacurilor lui Dzungar, iar poporul kazah a facut eforturi mari pentru a-si proteja pamanturile si sa-si pastreze independenta. Istoria moderna a orasului a inceput in momentul in care a fost consolidat fortul Verniy situat in apropierea muntilor Zailysky. Constructia acestui fort a fost terminata in toamna anului 1854 si era in forma unui pentagon, una dintre laturi fiind construita de-a lungului raului Malaya Almatinka. Zona a fost populata in jurul anului 1855 cand unii locuitori kazaci au fost trimisi aici pentru a locui si, de asemenea, au fost acceptati si ciobani rusi pentru a spori agricultura in zona. Afluxul de imigranti a dus la infiintarea satului Almatinskaya Stanitsa, acesta din urma fiind locul de dezvoltare pentru comerciantii si mestesurgarii din zona. In anul 1867 orasul a primit numele de Almatinsk, insa acest nume nu a fost pe placul locuitorilor iar orasul a fost redenumit inapoi in Verniy. Pe data de 28 mai 1887 orasul a fost distrus aproape in intregime de catre un cutremur, iar locuitorii au inclinat pentru construirea unor cladiri cu un singur etaj, din chirpici sau din lemn. In anul 1918 orasul a intrat sub influenta puterii sovietice si a devenit parte a Republicii Socialiste sovietice Turkestan, urmand ca in anul 1921 sa primeasca numele de Alma-Ata. La data de 3 aprilie 1927 capitala statului KAZAK RSSA a fost mutata de la Kyzylorda la Alma-Ata iar acest fapt a condus la dezvoltarea rapida a orasului.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, teritoriul orasului Alma-Ata a fost distrus in foarte mare proportie. In oras au fost aduse trei divizii de puscasi printre care si celebra infanterie a 8-a, cunoscuta si sub numele de Panfilov.
Din punct de vedere economic si financiar orasul Almaty produce aproximativ 20 % din produsul intern brut al statului Kazakhstan, orasul fiind considerat un centru financiar important in Asia Centrala. Principalul atu din punct de vedere economic al orasului sunt finantele, in special exporturile sale financiare ce aduc o foarte mare contributie la economia statului. Almaty gazduieste banca BTA, ce reprezinta cea mai mare banca din Asia Centrala, dar si banci foarte importante precum Kaz Kom. Almaty este principalul pion din proiectul de devoltare a unei regiuni financiare. Alaturi de alte servicii profesionale, companiile media sunt numeroase in Almaty iar industria mass-media a crescut foare rapid in special dupa anul 2006. Orasul face parte, de asemenea, dintr-un plan de constructie al unei autostrazi intre Europa de Vest si vestul Chinei ca va trece prin Almaty. Un aeroport de la care se asteapta sa se ocupe cu peste 45 de milioane de tone de marfa pe an este inca in constructie.
De mentionat este si faptul ca orasul se afla intr-o zona cu un grad ridicat de seismicitate datorita faptului ca orasul este localizat la poalele muntilor Zailski Alatau. In anii precedenti, pana in secolul XIX, au avut loc trei cutremure distrugatoare ce au avariat destul de serios orasul.
In afara faptului ca orasul este centrul comercial al Kazakhstanului, Almaty prezinta si atractii turistice pentru cei ce sunt interesati de a-si petrece timpul liber in oras. Una dintre principalele atractii naturale are orasului este Parcul National Charyn ce este situat la aproximativ 215 kilometri est de Almaty, insemnand la aproximativ o ora de mers cu masina. Acest parc este cunoscut pentru faptul ca este caracterizat a fi fratele mai mic al Marelui Canion din Statele Unite ale Americii.
Un alt punct de interes pentru turistii in cautare de zone ecologice si recreationale este parcul Gorky cunoscut si sub numele de parcul central, fiind si cel mai mare parc din oras cu o suprafata de peste 100 de hectare.
Totusi principala atractie a orasului ramane Kok-Tobe, un deal aflat la o altitudine de 1100 de metri ce ofera o priveliste superba asupra orasului, tot aici si fiind sediul mai multor firme de televiziune. Datorita faptului ca acest loc a prins foarte mult la turisti, oficialitatile locale au amenajat aceasta zona cu telecabina cu care se pot vedea muntii din jur si panorama orasului. De asemenea, este amenajat si un parc de distractii in jurul unor stradute pline cu restaurante si cafenele.
Pentru cei ce doresc sa faca cumparaturi si sa vada viata de zi cu zi a comercinatilor orasului pot vizita Bazarul Verde sau Zelyonyi Bazar, un loc in care se poate gasi o gama foarte larga de produse. Acest bazar a fost construit specific Asiei Centrale, un loc in care poti negocia cu comerciantii pentru orice produs.