Ghid turistic Osh

Osh

Recomandat pentru: monumente, istorie, natura, muzee, cultura

Despre Osh

Osh este cel de-al doilea mare oras al statului Kargazstan si este localizat in valea Fergana in partea sudica a orasului, fiind uneori denumita si “capitala de sud” a tarii. Orasul este centrul administrativ al provinciei cu acelasi nume inca din anul 1939 si cuprinde o populatie de aproximativ 255.800 locuitori.

Orasul este unul plin de viata, avand cea mai mare si aglomerata piata in aer liber de pe intreg teritoriul Asiei Centrale. Orasul a fost initial unul de tip industrial bineinteles in perioada sovietica, dar a intrat in colaps dupa ce acestia s-au retras de pe teritoriul Kargazstanului.

Din punct de vedere istoric, Osh este una dintre cele mai vechi asezari din Astia Centrala fiind cunoscut inca din secolul VIII ca un centru de productie a matasii, asezat strategic pe Drumul Matasii (traseul comercial cunoscut ce traverseaza muntii Alay si ajunge in estul Kashgarului). Si in prezent orasul reprezinta un punct de plecare al autostrazii Pamir ce traverseaza muntii Pamir si ajunge pana in Tadjikistan.

La fel ca si in cazul celorlate orase, orasul a fost ocupat de catre Imperiul Rus in anul 1876 cand sovieticii au preluat o mare parte din Asia Centrala. Incepand cu anii 1960 orasele au inceput sa fie industrializate, ceea ce a adus un aflux de oameni de la sate la oras pentru a ocupat locurile de munca disponibile odata cu industrializarea. Dupa caderea regimului comunist in anii 1990, in oras au fost numeroase conflicte sangeroase intre uzbeci si locuitorii ai Kargazstanului, conflicte ce s-au soldat cu peste 300 de morti si aproximativ 460 de raniti.

Anul 2010 a fost unul foarte agitat din punct de vedere politic si social. Au izbucnit revolte pe tot teritoriul Kargazstanului, iar presedintele Kurmanbek Bakiyev s-a refugiat in oras pentru a se proteja de catre manifestanti. Pe data de 10 iunie 2010, revoltele au izbucnit in Osh si s-au soldat cu peste 400 de morti si o mie de raniti. Magazine si locuinte au fost incendiate, iar debandada si-a pus amprenta asupra orasului.

Din punct de vedere al monumentelor istorice si culturale, se pot gasi pe teritoriul orasului anumite statui infatisand imaginea lui Lenin sau a reginei Kurmanjan Datka. De asemenea, se poate vedea si cea mai mare moschee din tara, ce este situata langa bazar si o biserica rusa ortodoxa ce a fost redeschisa imediat dupa caderea regimului sovietic.

De asemenea, se poate vizita si Sulamain, muntele sacru ce domneste deasupra orasului, si care este considerat cel mai sacru munte de pe teritoriul Asiei Centrale si care datorita acestui fapt a fost trecut sub patrimoniul UNESCO.

Osh