Despre Hiroshima
Hiroshima este orasul principal din regiunea Chugoku, Japonia, si casa a peste un milion de locuitori. Atunci cand prima bomba atomica a fost aruncata peste Hiroshima, la data de 6 August 1945, orasul a devenit cunoscut in lumea intreaga. Puterea destructiva a bombei a sters de pe fata pamantului aproape orice, pe o raza de 2 kilometri.
Dupa razboi insa, autoritatile japoneze au depus un efort urias pentru a reconstrui orasul. Predictiile conform carora orasul nu va putea fi locuit s-au dovedit a fi false. Monumentele istorice distruse ale Hiroshimei, precum Castelul sau Gradina Shukkeien, au fost reconstruite. In centrul orasului, un parc mare a fost cladit, care, astazi, poarta un nume ce aduce aminte de evenimentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial – Memorialul Pacii.
Hiroshima este centrul industriei din regiunea Chugoku-Shikoku si este unul dintre cele mai mari roase de coasta din Japonia. Avand un port si un aeroport, turistul va descoperi in acest oras o agitatie extrema, din acest punct de vedere, acestea fiind folosite in special pentru importul si exportul bunurilor. In Hiroshima exista un numar mare de companii care fac cercetari dintre cele mai inovative, asa cum este HIVEC, care face cercetari in domeniul automobilelor. Multe dintre aceste companii tin topul pietii din domeniu, in lume si majoritatea permit si vizitatori. Tot aici este si locul unde se produc masinile Mazda, a caror fabrica poate fi vizitata.
Recent, Hiroshima a intrat in Topul oraselor lumii, pe Lonely Planet, in ceea ce priveste raportul dintre confortul oferit si costurile necesare vietii, acesta fiind mult deasupra altor orase din Japonia, asa cum sunt Tokyo, Fukuoka sau Osaka.
Acest oras este sediul unei orchestre profesionale, care sustine spectacole inca din 1963. exista si un numar mare de muzee, asa cum este Memorialul Pacii sau alte cateva, care au drept subiect arta. Cel mai mare astfel de muzeu a fost deschis in anul 1978, acesta numindu-se Muzeul de Arta Hiroshima si cuprinzand un numar foarte mare de obiecte expuse.
Castelul reconstruit din Hiroshima vine sa completeze aceasta impresionanta arie culturala a orasului in plina dezvoltare si gazduieste un muzeu dedicat perioadei Edo, dar si Altarul Gokuku. Printre alte atractii ale acestui oras sunt incluse Fudoin, Shukkei-en, Mitaki-dera si Parcul Hijiyama.
Exista cateva echipe sportive in Hiroshima care duc renumele orasului la nivel international, din acest punct de vedere, una dintre ele fiind Hiroshima Toyo Carp, campioana de 6 ori in Campionatul National. In 1957, aici a fost construit un stadion municipal, care a gazduit aceasta echipa pana in anul 2008 si care se gaseste in centrul orasului.
In 1949, ca si parte a restructurarii orasului si a sistemului national educational, a fost construita Universitatea Hiroshima, aceasta combinand 8 institutii diferite. In anul 1953 s-a alaturat si Colegiul de Medicina acestei Universitati, ceea ce inseamna ca, in acest oras, turistul va gasi o viata studenteasca in plina desfasurare, in timpul vizitei sale.
Totusi, in ciuda progresului in ceea ce priveste dezvoltarea si a asigurarilor specialistilor ca orasul este locuibil, multi locuitori ai acestuia au dezvoltat boli de piele, pierderea parului sau paloare, ca urmare a lansarii bombei nucleare aici. se presupune ca aproximativ 140.000 de oameni vor muri ca urmare a bolilor cauzate de radiatii. Supravietuitorii incidentului sunt numiti kibakusha si sunt, adeseori, discriminati de restul japonezilor. In ciuda acestui fapt, reconstructia Hiroshimei a devenit un simbol pacifist al Japoniei.