Despre Siracuza
Siracuza se afla pe coasta sud-estica a Siciliei, la 60 km sud de Catania, parte pe insula mare, parte pe insula Ortigia. Centrul istoric al orasului se afla pe Insula Ortigia, fiind un labirint de mici strazi, saracacioase in unele parti, dar cu mult sarm baroc, cu magazine, cafenele si restaurante. Am conceput acest ghid turistic Siracuza nu doar pentru cei dintre voi care doresc sa achizitioneze un sejur in Siracuza, Italia, ci si la modul general, pentru cei ce doresc sa invete mai multe lucruri despre o locatie straveche, un punct de reper important de pe harta Marii Mediterane.
Orasul este notabil pentru istoria sa bogata greaca, cultura, amfiteatre, arhitectura, si este locul de nastere al marelui matematician si fizician antic Arhimede. Siracuza a jucat un rol-cheie in cele mai vechi timpuri, atunci cand era una din marile puteri ale Mediteranei. A fost cel mai important centru al puterii grecesti in Sicilia timp de 500 de ani. Are ruine clasice de renume mondial si un maret teatru grec. Fabuloasele descoperiri, provenind din siturile de pe intreg cuprinsul Siciliei, sunt expuse intr-un impresionant muzeu.
Istoria orasului incepe din anul 734 i.Hr., cand corintienii au colonizat insula Ortigia, extinzandu-se rapid pe continent. Colonia a continuat sa infloreasca sub conducerea primului tiran al Siracuzei, Gelon (540-478 i.Hr.), si a ajuns sa rivalizeze cu Atena. In anul 415 i.Hr. atenienii au incercat sa invadeze Siracuza, dar flota lor a fost anihilata si prizonierii au fost inchisi in cariera de piatra unde este acum parcul arheologic. Abia in 213 i.Hr. orasul s-a predat romanilor, incepand sa decada, proces ce a continuat sub ocupatiile bizantine si sarazine. Lucrurile au luat o turnura mai buna sub stapanirea normanda si cea spaniola.
Reconstructii si transformari de mari proportii s-au desfasurat dupa cutremurul din anul 1693, Ortigia avand multe exemple frumoase ale stilului baroc din aceasta perioada. Cladirile industriale ale Siracuzei moderne, desi e posibil sa nu placa oricui, sunt dovezi ale unei prosperitati continue. Totusi, acestea nu se afla pe lista celor mai importante obiective turistice din Siracuza, ele legandu-se, in mod evident, de istoria milenara a acestui loc.
In zilele noastre, orasul este listat de UNESCO ca sit al Patrimoniului Universal, impreuna cu necropola de la Pantalica. In zona centrala, orasul in sine are o populatie de aproximativ 125.000 de oameni. Siracuza este mentionata chiar si in Biblie, in cartea Faptele Apostolilor. Patronul spiritual al orasului Siracuza este Sfanta Lucia da Siracusa, un martir crestin. Ziua sfintei este sarbatorita pe data de 13 decembrie.