Despre Friuli-Venezia Giulia
Desi este o zona mai putin cunoscuta a Italiei, Friuli-Venezia Giulia este solicitata an de an de numerosi turisti. Aceasta este situata in nord-estul Italiei, la granita cu Slovenia si Austria, cu iesire la Marea Adriatica. Este o zona inconjurata de munti destul de inalti, cu numeroase forme de relief, unde oamenii pot veni sa faca plaja sau sa intreprinda tot felul de alte activitati antrenante si deopotriva placute.
In Friuli-Venezia Giulia se poate admira platoul Carso format din numeroase formatiuni stancoase si pesteri, transformandu-l intr-o atractie turistica de ividiat. Are un decor montan ce permite turistilor sa vina sa se relaxeze in aer curat dar si sa faca drumetii si sa admire flora si fauna. Aici exista tot felul de lagune si plaje de nisip, plus resorturi turistice renumite, cum ar fi Lignano Sabbiadoro. Patrimoniul cultural este destul de variat, iar zona Friuli-Venezia Giulia este transformata intr-un tinut al contrastelor, cu Trieste drept capitala.
Turistii pot face o excursie in cel mai vechi oras, importanta localitate a Imperiului Roman, Aquileia, un obiectiv protejat UNESCO cu vestigii antice renumite, precum forumul roman, ruinele vechiului port, bazilica. Tot in zona Friuli-Venezia Giulia se afla si Dolomitii, un alt monument valoros care ofera peisaje si culori variate atat vara cat si iarna. In plus, se poate poposi si in Trieste, un oras cu un trecut glorios, dar si in Gorizia, pentru cateva ore, cu un palat medieval impresionant.
Zona Friuli-Venezia Giulia este intesata de localitati frumoase, vechi, care au un specific aparte, fiecare exprimand traditiile Italiei intr-un mod cat mai placut. Aici se poate vizita centrul vechi din Grado, de tip venetian. In regiune exista si numeroase posibilitati de a practica un sport, de la schi, snowboardind, patinaj, pana la golf, navigatie si alte sporturi acvatice.
Marturie a luptelor din Primul Razboi Mondial stau ruinele si fostele fortarete, iar dovada a talentului culinar si a bunului gust este chiar bucataria si traditiile gastronomice ale regiunii Friuli-Venezia Giulia, bazata pe retete simple cu ingrediente sanatoase, unde mezelurile sunt servite alaturi de mustar si varza murata, dar si carne de porc servita cu polenta (mamaliga) - cel mai delicios si faimos dintre deserturi este gubana umpluta cu fructe.
In concluzie, o vacanta in Friuli-Venezia Giulia este sustinuta de o serie de motive, deopotriva atractive.