Despre Cagliari
Cagliari este capitala insulei Sardinia, o regiune din Italia. Un oras vechi, cu o istorie lunga, Cagliari cunoaste existenta mai multor civilizatii. Acesta a fost capitala Regatului Sardiniei (care, in 1861, s-a alipit Regatului Italiei), 1324 - 1720 si 1798 - 1814. Orasul este un important centru regional cultural, educativ, politic si artistic, cunoscut pentru arhitectura Art Nouveau si o serie de monumente emblematice. Orasul este, de asemenea, centrul de greutate economic si industrial din Sardinia, dispunand de unul din cele mai mari porturi din Marea Mediterana si un aeroport international.
Se presupune ca orasul Cagliari dateaza din perioada feniciana, fiind invadat de nenumarate ori, de-a lungul secolelor, de catre cartaginezi, romani, barbari, pisani, spanioli si, in 1718, de catre englezi, inainte ca acestia sa se predea casei regale italiene de Savoia. Inevitabil, toate aceste civilizatii si culturi si-au pus amprenta asupra oraselului.
Orasul se afla in centrul golfului Cagliari, cunoscut si drept Golfo degli Angell (Golful ingerilor). Cartierul medieval este situat pe dealul Colle di Castello. Dintre toate caile de acces, cele mai frumoase peisaje le ofera Viale Regina Elena, de unde puteti admira catedrala si Palazzo Reale (Palatul Regal). Belvedere di Bastione di Santa Croce este o zona linistita cu privelisti peste oras, pana spre muntii Sulcus.
Din 1870, odata cu unificarea Italiei, orasul a cunoscut un secol cu o crestere rapida. Multe cladiri au fost ridicate pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, in timpul primarului Ottone Bacaredda. Un numar mare din aceste cladiri combina influente din Art Nouveau, impreuna cu gustul traditional din Sardinia pentru decorarea florala. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Cagliari a fost puternic bombardat de catre aliati, in luna februarie 1943. In scopul de a scapa de bombardamente si de mizeria orasului distrus, multi oameni au parasit Cagliari si s-au mutat in zonele rurale. Acest exod este cunoscut sub numele de "sfollamento" (dezertare).
Dupa armistitiul italian cu aliatii, in septembrie 1943, armata germana a preluat controlul Cagliari si al insulei, dar in curand s-au retras pasnic, cu scopul de a-si consolida pozitiile in partea continentala a Italiei. Armata americana a preluat ulterior controlul Cagliari. Cagliari a fost de o importanta strategica majora in timpul razboiului, din cauza locatiei sale la Marea Mediterana.
Aproape de orasul Cagliari, au fost construite mai multe aeroporturi - Elmas, Monserrato, Decimomannu, acesta din urma, in prezent, baza aeriana NATO. De aici, avioanele zburau catre Africa de Nord sau Italia continentala si Sicilia. Dupa razboi, populatia din Cagliari a revenit in oras si mai multe blocuri cu apartamente au fost ridicate in cartiere rezidentiale noi, de multe ori create cu o planificare precara si pentru zone de agrement.
Cagliari este un oras mare, modern, chiar cel mai mare din Sardinia, cu un centru istoric compact, dominat de ruinele fortaretei antice, unde puteti petrece, in vizita, cateva ore bune. Castello si cartierul medieval adiacent gazduiesc multe monumente istorice atractive, fiind izolate de restul orasului prin zidurile si turnurile construite de pisani.
Pentru a va face o idee despre fauna si plantele din aceasta zona, urcati pe Monte Arcosu, o oaza a vietii salbatice, unde sunt protejate caprioara si alte animale si plante specifice insulei. De-a lungul ultimilor ani renovarea urbana din Cagliari ocupa un loc foarte important in lista de prioritati a guvernului.