Despre Brescia
Brescia este un oras din regiunea Lombardia, in nordul Italiei. Se afla la poalele Alpilor, intre Mella si Naviglio, cu o populatie de aproximativ 197.000 de locuitori. Acesta este al doilea mare oras din Lombardia, dupa capitala regionala, Milano. Brescia este cunoscut sub numele de Leonessa d'Italia, dupa zece zile de revolte populare care a avut loc in oras in primavara anului 1849, impotriva dominatiei austriece.
Orasul este capitala administrativa a provinciei cu acelasi nume, una dintre cele mai mari din Italia, cu aproximativ 1.200.000 de locuitori. Brescia, Brixia antica, a fost un important centru regional inca din perioada pre-romana, dispunand de o serie de monumente romane si medievale, bine conservate, printre acestea si un castel. Brescia se afla in centrul celei de-a treia mari zone industriale a Italiei, concentrandu-se pe inginerie mecanica si auto, masini-unelte, fiind si gazda importantei firme de arme, Beretta. Companiile ce-si deruleaza activitatea aici sunt, de obicei, intreprinderi mici sau mijlocii, de multe ori cu conducere familiala. Sectorul financiar este, de asemenea, un angajator important, iar turismul comercial beneficiaza de apropierea de lacurile Garda, Iseo si de Muntii Alpi.
Planul orasului vechi este dreptunghiular, iar strazile se intersecteaza in unghiuri drepte, o particularitate transmisa din epoca romana, desi zona delimitata de zidurile medievale este mai mare decat cea a orasului roman, cel ce a ocupat sfertul de nord-est al actualului Centro Storico (orasul vechi).
Exista diferite versiuni mitologice ale fondarii orasului Brescia: una atribuie originile lui Hercule, in timp ce o alta ii atribuie fondarea lui Altilia. Potrivit unui al mit, fondatorul a fost regele ligurilor, Cidnus, care a invadat Campia Po in epoca tarzie a bronzului, conducatorul ligurian dand numele dealului pe care gasim astazi castelul medieval Colle Cidneo (dealul Cidnus). Oamenii de stiinta atribuie insa originile orasului etruscilor.
Orasul Brescia a avut un rol major in istoria viorii. Multe documente de arhiva depun marturie ca, intre anii 1585 si 1895, Brescia a fost leaganul unei scoli celebre de interpreti si fauritori de instrumente cu corzi de diferite tipuri in timpul renasterii: viola da gamba, violone, lira, lirone, violetta si viola da brazzo. Din 1530, cuvantul "vioara" ("violino") a aparut in documentele bresciene si s-a raspandit apoi in nordul Italiei.
Brescia, un oras plin de viata, este adesea trecut cu vederea de catre vizitatorii care, in general, ocolesc orasul in sine si se indreapta direct catre lacurile frumoase din apropiere - o mare pierdere, deoarece Brescia are unul dintre cele mai frumoase centre istorice din regiune, cateva catedrale si biserici deosebite, precum si unele dintre cele mai bine pastrate vestigii romane si lombarde din nordul Italiei.