Despre Bari
Bari este capitala provinciei Bari si a regiunii Apulia, din Italia. Dupa Napoli, Bari este cel mai important centru economic din sudul Italiei, si este binecunoscut ca port si oras universitar.
Orasul a fost, probabil, fondat de peuceti. In secolul al III-lea i.Hr, a fost cucerit de romani, dezvoltandu-se ca important punct strategic, intre drumul de coasta si Via Traiana; si ca port important pentru comertul spre rasarit. Portul sau, mentionat inca din 181 i.Hr., a fost, probabil, cel mai important din regiune, din cele mai vechi timpuri.
Pana la sosirea normanzilor, Bari a fost condus de bizantini, cu intreruperi ocazionale. De-a lungul Evului Mediu, Bari a servit ca unul dintre cele mai importante depozite de sclavi la Marea Mediterana, oferind o locatie centrala pentru comertul cu sclavii rasariteni. Sclavii au fost capturati in cea mai mare parte din Dalmatia, din regiunile Prusiei si Poloniei de azi, si au fost, in general, destinati pentru alte parti ale Imperiului Bizantin, si (cel mai frecvent) statelor musulmane ce incadrau Mediterana: Califatul Abbasid, Califatul de Cordoba, Emiratul din Sicilia si Califatul Fatimid.
In 1025, Bari a devenit atasat la scaunul Romei. In 1071, Bari, a fost capturat de Robert Guiscard, in urma unui asediu de trei ani. Un razboi civil a izbucnit in Bari, in 1117, atunci cand a fost asasinat si arhiepiscopul Riso. Controlul orasului a fost detinut de Alferanites Grimoald, un nativ lombard. Prin 1123, el a intensificat legaturile cu Bizantul si Venetia. Grimoald a promovat cultul Sfantului Nicolae. Bari a fost ocupat de Manuel I Comnen intre 1155-1158.
Bari a fost singurul oras european care a experimentat razboiul chimic in cursul celui de al Doilea Razboi Mondial.
In noaptea din 2 decembrie 1943, 88 bombardiere germane au atacat portul din Bari, un centru de aprovizionare cheie pentru fortele aliate. Mai multe nave aliate au fost scufundate in portul supraaglomerat, intre acestea se afla Liberty Ship John Harvey, o nava care transporta gaz mustar. Aceasta intamplare a crescut numarul deceselor, nestiindu-se cum sa se intervina pentru a contracara efectul acestui gaz. La ordinele liderilor fortelor aliate, Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill si Dwight Eisenhower, inregistrarile din aceasta perioada au fost distruse si intreaga afacere a fost tinuta secret timp de multi ani dupa razboi. Inregistrarile atacului au fost declasificate in 1959, dar episodul a ramas obscur pana in 1967.
Rivalul orasului Napoli, Bari este cel mai mare oras din aceasta parte a Italiei, majoritatea vizitatorilor luand de aici feribotul spre Grecia, Croatia si Turcia, ori trecand pe aici in drumul spre coasta sud-estica. Orasul modern este dinamic si stilat, iar cel vechi este un labirint de strazi inguste, curti interioare si ganguri boltite - special construite pentru a-i induce in eroare pe pirati si armatele invadatoare. Atractiile din Bari se gasesc insa in ambele locuri si sunt demne de vizitat, chiar daca au fost ignorate de catre turisti de-a lungul timpului.
Pot fi admirate aici frumoase biserici romanice, avand pe fundal uriasele fortificatii ale masivului Castello di Bari. Basilica di San Nicola este un bun exemplu de stil romanic din secolul al Xl-lea. Orasul modern, la sud de Corso Vittorio Emanuele II, are magazine de lux care pot rivaliza cu cele din Milano, Florenta sau Roma.
Orasul Bari este un oras port pe coasta Adriaticii, nu este o destinatie turistica majora, dar are un aeroport cu zboruri ieftine, precum si cateva obiective de interes. Bari nu are o reputatie buna in Italia (veti fi avertizati sa tineti obiectele de valoare in siguranta), dar este un loc decent pentru a va petrece cateva zile, inainte de a trece la atractiile turistice mai mari din Puglia.
Pentru turistii romani, chiar daca nu prezinta un foarte mare interes, decat, eventual, ca punct de tranzit spre celalalte atractii turistice ale Italiei, orasul este usor accesibil, mai ales datorita zborurilor directe pe ruta Bucuresti - Bari, operate de unele companii aeriene de la noi.