Despre Ancona
Ancona este un oras si un port maritim in regiunea Marche, in centrul Italiei, cu o populatie de 102.997 locuitori (2010). Ancona este capitala provinciei si regiunii Ancona. Orasul este situat la 280 km nord-est de Roma, la Marea Adriatica, intre versantii celor doua extremitati ale promontoriului Monte Conero, Astagno Monte si Guasco Monte.
Ancona este unul dintre principalele porturi de pe Marea Adriatica, in special pentru traficul de pasageri si este principalul centru economic si demografic al regiunii. Orasul a fost fondat de colonistii greci din Siracuza in 387 i.Hr. Ancona a fost succesiv atacata de goti, lombarzi si sarazini intre secolele al III-lea si al V-lea, dar si-a recuperat puterea si importanta. Acesta a fost unul dintre orasele de pe lista exarhilor de Ravenna, in secolele al VII-lea si al VIII-lea.
In anii 1137, 1167 si 1174 orasul a fost suficient de puternic pentru a impinge inapoi fortele Sfantul Imperiu Roman. In 1532, Ancona si-a pierdut libertatea si a devenit parte a Statelor Papale. Simbol al autoritatii papale a fost Cetatea masiva. Impreuna cu Roma si Avignon, in sudul Frantei, Ancona a fost singurul oras din Statele Papale, in care evreilor li s-a permis sa ramana si dupa 1569. Ancona a intrat in Regatul Italiei la 29 septembrie 1860.
In timpul perioadei fasciste, orasul Ancona a avut o dezvoltare urbana considerabila, cu deschiderea Bulevardului Victoriei si constructia zonei Marii Adriatice. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Ancona, datorita importantei sale strategice, a fost bombardat de fortele aliate. In urma Bataliei de la Ancona, la 18 iulie 1944, generalul Wladyslaw Anders, din fruntea armatei poloneze, a intrat in Ancona si a eliberat-o de germani. Dupa al Doilea Razboi Mondial, orasul Ancona a fost reconstruit. Trei dezastre naturale majore, inundatiile din 1959, un cutremur din 1972 si alunecarea de teren din 1982, au distrus din nou orasul, dar si de aceasta data orasul a fost reconstruit rapid.
In 2008, guvernul a ales Ancona ca sediu al Secretariatului Permanent al Initiativei Adriatice-Ionice.
Urbea de astazi este linistita, in contrast cu istoria ei zbuciumata. Obiectivele turistice din Ancona stau insa marturie acestei istorii, fie ca este vorba despre Palatul Batranilor, de Amfiteatru sau de Arcul lui Traian, fiecare dintre ele face parte din povestea portului adriatic.