Despre Agrigento
Agrigento este un oras de pe coasta de sud a Siciliei - in Italia - si capitala provinciei Agrigento. Agrigento a fost fondat pe un platou cu vedere la mare, cu doua rauri in apropiere, Hypsas si Akragas. Agrigento se intinde de-a lungul unei creste, pe coasta de sud-vest a Siciliei. Centrul medieval se afla in partea de vest, unde influentele arabe sl normande sunt inca vizibile, iar strazile abrupte sunt dominate de catedrala. Agrigento este celebru pentru valea templelor grecesti. Orasul, inconjurat de verdeata si cocotat pe un deal, este de o frumusete magnifica si este una dintre destinatiile turistice cele mai importante din Sicilia.
Infiintarea orasului a avut loc in jurul anilor 582-580 i.Hr. si este atribuita colonistilor greci din Gela, care l-au numit Akragas. Akragas a crescut rapid, devenind una dintre cele mai bogate si cele mai renumite colonii grecesti din Magna Graecia. Orasul a fost succesiv cucerit,numele fiindu-i schimbat, de corintieni, romani, sarazini si normanzi. A crescut ca importanta si a devenit o democratie dupa rasturnarea Thrasydaeus, fiului lui Theron. Desi orasul a ramas neutru in conflictul dintre Atena si Siracuza, democratia sa a fost rasturnata atunci cand orasul a fost cucerit de cartaginezi in 406 i.Hr. Akragas nu a reusit niciodata sa recupereze pe deplin gloria dobandita, dar a reinviat, intr-o oarecare masura, in timpul lui Timoleon, in ultima parte a secolului al IV-lea i.Hr.
Orasul a fost cucerit din nou, atat de romani, cat si de cartaginezi, in secolul al III-lea i.Hr. (romani in 262 i.Hr. si cartaginezii in 255 i.Hr.). Acesta a suferit grav in timpul celui de al Doilea Razboi Punic (218 i.Hr.-201 i.Hr.), cand Roma si Cartagina au luptat pentru a-l controla. Romanii au capturat in cele din urma Akragas in 210 i.Hr. si l-au redenumit Agrigentum. Orasul a devenit prosper din nou sub noua stapanire romana si locuitorii sai au primit cetatenie romana, completa, dupa moartea lui Iulius Cezar in anul 44 i.Hr.
Dupa caderea Imperiului Roman, orasul a trecut in mainile Imperiului Bizantin. In aceasta perioada, locuitorii din Agrigentum au abandonat, in mare parte, partile inferioare ale orasului si s-au mutat in fosta acropola, in partea de sus a dealului. Motivele acestei decizii sunt neclare, dar au fost, probabil, legate de raidurile distructive ale sarazinilor, berberilor si altor popoare invadatoare din aceasta perioada. In 828 d.Hr. sarazinii au capturat o mica parte din oras si au redenumit-o Girgenti. A pastrat acest nume pana in 1927, cand guvernul lui Mussolini a reintrodus o versiune de denumire in limba latina.
Agrigento a fost capturat de catre normanzi in 1087 si aici s-a infiintat o episcopie latina. Populatia a scazut in cea mai mare a perioadei medievale, dar a reinviat oarecum dupa secolul al XVIII-lea. In 1860, locuitorii l-au sustinut cu entuziasm pe Giuseppe Garibaldi, in campania sa de a unifica Italia (Risorgimento). Orasul a suferit o serie de bombardamente in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.
Agrigento este acum un important centru turistic, datorita mostenirii sale arheologice, extraordinar de bogate. Este o incantare sa explorati acest oras medieval, a carui grandoare contemporana este deseori pusa in umbra chiar de templele sale. Chiar daca ruinele antice grecesti nu fac, de obicei, parte din itinerarul dumneavoastra, faceti o exceptie si vizitati acest complex. Majoritatea templelor din Akragas, pentru a folosi numele dat locului de catre colonistii greci in secolul al Vi-lea I.Hr., au fost construite in secolul al V-lea I.Hr, o perioada prospera, ce s-a incheiat cu invazia cartaginezilor din anul 406 i.Hr.
Cu toata aceasta istorie glorioasa, in zilele noastre, Agrigento este unul dintre cele mai sarace orase din Italia si are o problema de lunga durata cu crima organizata, implicand in special Mafia si traficul de droguri ilegale. In 2010, rata somajului in Agrigento a fost egal cu 19,2%, aproape tripla fata de media nationala.
In prezent, o mare parte din orasul Agrigento este modern, dar pastreaza inca o serie de cladiri construite in stil medieval si baroc. Aceste cladiri includ catedrala din secolul al XIV-lea si Biserica Santa Maria dei Greci din secolul al XIIII-lea (Sf. Maria a grecilor). Orasul are, de asemenea, un muzeu arheologic notabil, in centrul orasului vechi.