Despre Tel Aviv
Din cauza protestelor constante venite dinspre lumea arabo-musulmana fata de statutul orasului Ierusalim, Tel Aviv gazduieste o mare parte din institutiile autoritatii administrative israeliene, putand fi considerat capitala administrative a tarii.
Bazele orasului au fost puse in anii 1870-1880, printre ctitorii asezarii numarandu-se mare parte din imigrantii evrei din estul Europei si Orientului Mijlociu, orasul fiind intemeiat prima oara, pe locul orasului port Yaffa, locuit pe atunci, in mare parte de arabi.
Istoria acestui oras este una destul de zbuciumata, principalul motiv fiind conflictul israeliano-palestinian, ce a debutat in anul 1945, odata cu Rezolutia ONU, care prevedea ca Palestina sa fie impartita in doua state, unul evreiesc si unul musulman. Temandu-se de ocupatia israeliana, de-a lungul vremii, peste 60.000 de arabi, au migrat in Fasia Gaza, in Liban, lasand cale libera trupelor israeliene. Extremistii arabi, putini din cei ramasi, au lansat atacuri fervente asupra partii israeliene, cu tiruri de mortiere, lansatoare de rachete si atacuri sinucigase, facand din Tel Aviv un oras destul de nesigur, in ceea ce priveste siguranta si securitatea localnicilor. Astazi, datorita eforturilor depuse de diplomatii marilor puteri, convorbirile pentru pace au mai detensionat situatia, atacurile fiind sporadice.
Orasul gazduieste diferite stiluri arhitectonice, aici putand admira minarete si temple mozaice, case traditional evreiesti, dar si cladiri impozante din beton si sticla, toate aceaste aducandu-si contributia prin prezenta lor, la o mica lectie de istorie a arhitecturii orientale si europene.
Construit fiind pe dune de nisip, orasul nu este pretabil pentru agricultura, insa centrele de afaceri si cele de studiu stiintific sustin economic orasul, pe langa latura turistica imprimata de varietatea de locuri si cladiri ce pot reprezenta atractii turistice deosebite. Un mic Los Angeles, unul din cele zece cele mai influente orase din lume, in ceea ce priveste dezvoltarea tehnologica, iata doua dintre motivele pentru care va invitam sa vizitati acest oras.
Viata de noapte foarte prezenta in baruri, cluburi de dans, sali de concerte, simpozioane, galerii de arta si sali de sport, pot face din Tel Aviv, un oras foarte atragator pentru turisti. In partea nordica a orasului, TLV Club ocupa primul loc ca renume, in timp ce in partea de sud Haoman 17, este principalul punct unde tinerii se intalnesc pentru a se distra.
Partea sudica a orasului este considerat tinta clubberilor, a tinerilor iubitori de dans si distractii, iubitorii de viata “underground” avand aici o varietate de cluburi, Comfort 13, Block Club si Sublime fiind foarte cunoscute in randurile acestora. Insa, in contradictie cu acestea, tot aici puteti asculta muzica ruseasca de buna calitate, in Babylon Club.
Cu 2,5 milioane de vizitatori anual, orasul a fost declarat al treilea din lume, in ceea ce priveste afluenta turistica. Cu cel mai mare numar de muzee din lume, “orasul care nu doarme niciodata”, va imbie cu muzee ca Eretz Israel Museum, recunoscut pentru piesele arheologice de valoare, Muzeul de arta, Muzeul Diasporei Evreiesti, Muzeul Palmach si o multitudine de galerii de arta veche si contemporana.