Despre Judean Hills
Judaean Hills, sau Hebron Hills, este o formatiune muntoasa, de inaltime medie, aproximativ 1000 m, in jurul caruia s-au format Ierusalim si alte cateva asezari biblice. Muntii Iudeii au fost puternic impaduriti in antichitate. Ei sunt formati din soluri rosii asezate peste calcare dure.
In vremurile preistorice, aici se gaseau multe animale, care disparusera din Levant: elefanti, girafe, rinoceri si bivoli de apa asiatici.
Relieful are topologie carstica, aici gasind si pesteri cu stalactite, in Parcul National Nahal Sorek, si au fost gasite fosile preistorice ale florei si faunei.
Un punct de atractie il constituie Izvorul Ein Chindack. Acest izvor are doua tuneluri, care au fost cioplite din piatra, cu multe secole in urma, pentru a ajunge la sursa de apa. Fiecare tunel are aproximativ 30 de metri lungime. Ca cele mai multe izvoare din Dealurile Iudeei, apa a fost folosita pentru agricultura. Cu aproximativ 2300 ani in urma, aceasta zona a fost locuita de catre agricultori. Apa izvorului a fost canalizata in cisterne si apoi folosita pentru a iriga campurile si terasele exterioare.
Cazarea in Judean Hills se poate face la unul din cele cateva hoteluri de trei si patru stele. Camerele sunt prevazute cu aer conditionat, terase, bai, saune, bucatarii, microunde, camere fumatori/nefumatori, radio, tv, cablu/satelit, frigider, automate de cafea/ceai, telefon.
Transportul catre Muntii Iudeii se face pe calea ferata Beit Shemesh - Brook of Sorek si din Valea Rephaim spre statia de cale ferata Ierusalim Mahla. De asemenea, se poate circula si auto, asezarea fiind situata intre Ierusalim si Tel Aviv, la aproximativ 45 minute de fiecare oras. Hartile rutiere sunt usor de urmat, iar semnele indicatoare sunt postate atat in ebraica cat si in engleza. Este o ocazie cu care se pot admira intinsele plantatii de vita de vie.
Cu o istorie a vinului de peste 5000 ani, Dealurile Iudeii trec printr-o revitalizare. In anii 1990 s-a inceput cultivarea mai multor soiuri internationale de vita de vie, solul calcaros fiind prielnic dezvoltarii acestora. In prezent, zona viticola de aici cunoaste cea mai rapida dezvoltare din Israel, cu peste 25 fabrici de vin. Pentru fabricile de vin kosher, vizitatorii trebuie sa fie insotiti de o "mashgiach", sau un supraveghetor ortodox, care asigura faptul ca Kashrut, sau legile evreiesti dietetice, sunt urmate in mod corespunzator, aceasta insemnand ca doar evreilor ortodocsi li se permite sa se ocupe de echipamente, un vinificator non-ortodox nu se poate atinge de vin sau echipamente. Pentru vizitatori, regula este "priveste, dar nu atinge".