Despre Capernaum
Zona arheologica din Capernaum constituie ultima marturie a unui vechi oras, pe vremuri foarte prosper si important, mai ales in timpul predicilor lui Iisus. Capernaum este amintit de mai multe ori in naratiunile evanghelice, se amintesc minunile facute de Iisus in acel oras, cum ar fi invierea fiicei mai-marelui sinagogii, vindecarea slugii centurionului si scoaterea unui duh necurat ce poseda un om aflat in sinagoga. Totusi, in ciuda numeroaselor minuni infaptuite, locuitorii nu s-au convertit, atragand dojana din partea lui Hristos si anatema contra Capernaumului.
Interesantele vestigii ale unei vechi sinagogi, datand din secolele III-IV, reprezinta obiectivul cel mai de seama al orasului, stralucitor pe vremuri, dar decazut si ruinat din cauza seismelor si vicisitudinilor istorice. Sinagoga ale carei ruine se pot vizita, nu are nimic in comun cu sinagoga in care predica Iisus. Aceasta a fost construita in perioada imperiala tarzie, sub imparatul Iulian si face parte dintr-un lot de lacasuri de cult ridicate in partea de sus a Galileii, cu sprijin imperial. Aceasta presupunere isi gaseste confirmarea obiectiva, in prezenta elementelor decorative: grifoni, acvile, lei, smochine, acante, scoici si alte subiecte, de regula interzise in mediile destinate cultului ebraic.
Nu departe de sinagoga, se pot vedea ruinele unei vechi constructii, foarte probabil o biserica bizantina, pe care datina o consacra drept Casa lui Simon Petru.
Acum predominant un parc arheologic, Capernaum a fost initial un sat de pescari, locuit continuu din secolul I BC pana in secolul al XIII-lea AC. Satul a fost predominant crestin, pana in secolul IV AC. Textele rabinice din acea perioada, dezvaluie tensiuni intre crestini si evrei. Si biserica, si sinagoga au fost distruse de islamici. In perioada cruciatilor, Capernaum a fost abandonat, pana ce franciscanii au cumparat pamantul, tarziu, in secolul al XIX-lea. In 1990 franciscanii au construit o biserica in forma neobisnuit de moderna, pe locul casei Sf. Petru. In forma hexagonala si avand aparenta unei nave extraterestre, este ridicata pe piloni si are o podea de sticla, astfel incat vizitatorii pot vedea inca biserica originala de dedesubt.
Cazarea se poate obtine la unul din nenumaratele hoteluri de 3 si 4 stele din localitatile invecinate.
In Capernaum se poate ajunge cu avionul, fie din Beirut, fie din Tel Aviv. De asemenea, Capernaum este inclus in excursii de o zi, organizate in Haifa.