Despre Acre
Situat in regiunea Galileea, in punctul cel mai nordic al Golfului Haifa, Akko (Acre) este considerat orasul cu cea mai veche si stabila populatie, din intreg Israelul. Numele orasului vine din antichitate, din perioada Egiptului Vechi, in perioada grecilor fiind numit si Ptolemeis, iar dupa ocupatia musulmana a fost cunoscut drept Akka.
Ocupat de israeliti in anul 1948, orasul a ramas sub autoritatea administrativa israeliana, pana in zilele noastere, desi istoria sa nu este deloc una liniara, de-a lungul vremurilor orasul cunoscand perioade tumultoase si dure. In anii 50, multi evrei s-au stabilit in cartierele marginase din est si nord ale orasului, dezvoltandu-se rapid si asimiland emigrantii evrei, veniti in special din Maroc.
In anii 90, dupa caderea cortinei de fier, emigrantii evrei din Maroc, au fost urmati de cei din Rusia si Ucraina, in aceasta perioada mii de evrei din fostul imperiu sovietic, alegand Akko drept destinatie.
Arheologii au descoperit in partea sudica a orasului, un zid de protectie apartinanad vechiului port, despre care specialistii spun ca ar fi fost construit in urma cu 2300 de ani, intarind astfel ideea ca, orasul este unul din primele asezari intemeiate in golf.
Inclus in Patrimoniul UNESCO, orasul este un loc propice pentru iubitorii de arta antica si medievala, zidurile sale, aleile inguste, minaretele si pasajele subterane oferind turistilor imagini si peisaje de neuitat, o simpla plimbare pe strazile orasului oferind prilejul spre romantism si melancolie.
Orasul vechi este construit numai pentru pietoni, strazile si aleile sale fiind foarte inguste, dand impresia unui oras medieval, cu misterele si secretele orientului, ascunse la fiecare pas. Fiind situata la numai 10 minute de mers pe jos de statia de autobuz, principalul loc pe care il puteti vizita este Templul Bahai, loc de pelerinaj, in vechime, pentru locuitorii ce ocupau orasul acum 2000 de ani.
Zidul Orasului, alt punct de atractie turistica, dezvaluie vizitatorului, parte din istoria zbuciumata a orasului, urme ale luptelor din trecut, fiind vizibile si astazi. Citadela Veche, sau Fortareata Otomana, este un loc uluitor, in care puteti vedea ramasite ale influentei otomane, care a cucerit orasul, ea fiind folosita in cursul secolului XX drept inchisoare.
Tot aici, sub oraselul vechi si fosta inchisoare, excavatiile au scos la iveala un complex de sali construite de cavalerii cruciati care face legatura cu partea nordica a zidului vechiului oras. In cadrul acestui complex, arheologii au avut surpriza de a descoperi o biserica gotica, intemeiata in timpul invaziei cruciate, zidurile bisericii fiind destul de bine conservate. Complexul mai cuprinde o sala de luat masa si ramasitele bisericii Sfantul Gheorghe, pe langa aceasta de curand a mai fost scoasa la lumina o casa adiacenta Pietii Genoveze, datand din Epoca Medievala.
Tunelul Templielilor, Sinagoga Ramchal, Baia Hammam al-Basha, Or Torah ( sinagoga tunisiana), Marea Moschee, construita in secolul XVIII, una din cele mai cunoscute din Israel, Moscheea lui Jezzar Pasha, Piata si Muzeul de Arta Oukashi, iata doar cateva din motive pentru a vizita orasul. Daca adaugam ca puteti avea parte si de o plimbare cu barca in jurul vechiului oras, putem spune ca Akko este, de departe, o detinatie turistica ce va va incanta.
Un fapt important de semnalat este ca este posibil, ca in orice oras israelian, sa izbucneasca conflicte interetnice, Akko fiind unul din orasele cele mai periculoase din acest punct de vedere. Este bine sa fiti atenti si la hotii de buzunare si recomandabil ar fi sa nu va plimbati singuri, dupa lasarea intunericului. Prin urmare, va sfatuim sa va imbracati obisnuit, sa nu faceti excese si sa va comportati decent cu locuitorii sau ceilalti turisti.