Despre Tara
Tara Hill, situat in apropierea raului Boyne, este un complex arheologic care se intinde intre Navan si Dunshaughlin in comitatul Meath, Leinster, Irlanda. Contine un numar de monumente antice, si, conform legendei, a fost sediul regilor Irlandei. Exista opinii conform carora Tara nu a fost atat de mult un loc de adevarata regalitate, ci un site sacral. Timp de multe secole, istoricii au lucrat pentru a descoperi misterele din Tara si au sugerat ca, din momentul galice si pana in 1169, cand Richard de Clare a invadat dealul Tara, aici s-a aflat capitala politica si spirituala a insulei. Arheologii implicati in cercetarile recente sugereaza ca povestea completa a zonei Tara ramane inca nespusa.
Rolul cel mai cunoscut jucat de dealul Tara in istoria Irlandei este de scaun al regilor irlandezi, pana in secolul al VI-lea. Acest rol a fost prelungit pana in secolul al XII-lea, desi fara splendoarea sa anterioara. Partea centrala a sitului nu ar fi putut gazdui un alai mare, sugerand ca aceasta a fost folosita ca un loc de intalnire ocazional. Nu au existat mari lucrari defensive. Cele mai timpurii inregistrari atesta ca regii mari au fost numiti aici, iar in Seanchas Mor era specificat ca acestia trebuiau sa bea bere si sa se casatoreasca simbolic cu zeita Maeve pentru a obtine titlul de inalt rege.
Disputele academice despre scopul initial a zonei au fost relansate cand arheologii au identificat o serie de monumente si cladiri pre-celtice datand din perioada neolitica. O teorie care dateaza dealul in perioada pre-celtica este legenda istorica in care Tara este mentionat ca si capitala De Tuatha Danann. Cand celtii s-au stabilit pe deal, acesta a devenit locul din care imparatii conduceau Irlanda. Exista o dezbatere intre istorici cu privire la cat de departe se raspandea influenta regelui, zona fiind limitata la partea mijloc sau numai jumatetea nordica a Irlandei. Regalitatea pe intreaga insula a fost instituita in mod eficient de catre Mael Sechnaill mac Maele Ruanaid (Malachy I).
Pe varful dealului se afla un stalp din piatra care a fost prima Lia Fail (piatra destinului) din Irlanda, pe care regii erau incoronati. Legenda sugereaza ca piatra,,urla” de trei ori daca cel ales era un rege adevarat. Influenta politica si religioasa a dealului s-a diminuat continuu incepand cu era St. Patrick.
In timpul rebeliunii din 1798, Irlandezii Uniti au asezat o tabara de pe deal, dar au fost atacati si invinsi de trupele britanice la 26 mai 1798, iar Lia Fail a fost mutata pentru a marca mormintele celor 400 de rebeliicare au murit pe deal in acea zi.
In secolul XX dealul Tara a fost excavat de israeliti britanici, in credinta ca irlandezii sunt o parte din triburile pierdute ale lui Israel si ca dealul contine Chivotul Legamantului.
Tara a fost inclus in patrimonial mondial al monumentelor supravegheate in 2008 si face parte din cele 100 de site-uri cele ma periclitate din lume.