Ghid turistic Yazd

Recomandat pentru: arhitectura, templu, gradini, cultura

Despre Yazd

La 270 de kilometri sud-est de Isfahan se afla orasul Yazd, capitala a provinciei Yazd si considerat totodata centrul cultural al civilizatiei Zoroastrian (mazdaism sau magicianism; religie fliozofica si religia Iranului din antichitate). Cu o suprafata de 131.550 kilometri patrati, orasul este asezat intr-o oaza, la punctul de intalnire al deserturilor Dasht e-Kavir si Dasht e- lut. Numit si “Mireasa lui Kavir”, datorita locatiei, orasul este situat in valea dintre Shir Kuh, cel mai inalt munte din regiune, avand inaltimea de 4075 metri si Kharaneq.

Conform impartirii administrative, orasul este divizat in 10 cartiere, acestea fiind: Abarkuh, Meyrbod, Arkadan, Bafgh, Khatan, Mehriz, Sadough, Tabas, Taft si Yazd.

Orasul este inconjurat de trei munti, cel mai inalt fiind Shir Kuh, in zona de sud-est si sud-vest. Climatul este dintre cele mai uscate de pe cuprinsul Iranului, considerat fiind si cel mai calduros oras din nordul Iranului. Cu o temperatura ce depaseste frecvent 40 de grade si cu o umiditate scazuta, orasul este printre orasele cu cea mai mica frecventa a ploilor, de pe intreg cuprinsul Iranului.

Yazd are o istorie de peste 3000 de ani, fiind cunoscut in acele vremuri drept Ysatiss sau Isatiss.Numele actual al orasului deriva de la numele uni fost guvernator, Yazdegerd I, care a apartinut familiei Sassanid. Dupa cucerirea teritoriilor Vechii Persii, de catre arabi, populatia a migrat in zonele invecinate si a devenit gradual, un oras islamic.

Gratie asezarii sale in desert si al accesului dificil spre oras, Yazd a ramas neatins de razboaiele si bataliile ce s-au desfasurat in aceasta zona, de-a lungul timpului.

Faptul cel mai pregnant in istorie al acestui oras este ca, in anul 1272, a fost vizitat de celebrul navigator Marco Polo, care a remarcacat, in scrierile sale, nivelul foarte dezvoltat de prelucrare a matasii. In secolul XIV, orasul a servit pentru putin timp, ca centru al dinastiei Muzaffarid, fiind asediat fara success in 1359 de seicul Abu Ishaq. In secolul XVIII, in timpul dinastiei Qajar, orasul a fost preluat sub autoritatea Hanului Bakhtiari.

De asemenea, in secolul XVI, sub conducerea dinastiei Safavis, localnicii au migrat din Yazd si au intemeiat o localitate, la granita iraniano- afgana, oras denumit Yazdi, asezat in locatia actualului oras Farah, din Afganistan. Chiar si in zilele noastre, in zona pot fi intalniti localnici ce vorbesc cu aceleasi accent, specific zonei si orasului Yazd.

Ca puncte de atractie turistica, orasul ofera nenumarate locuri interesante, incarcate de istorie, religie si arta. Dintre ele, va recomandam Arab Ha-House, Malek Altojjar House, Lari ha-House, Mullah Ismall Mosquee, Sahl ibn Ali Maussoleum, Khan Bazaar, Rasulian House, Seikh Ahmad Fahadam Mausoleum, Seyek Rockn-al din Mausoleum, Seyed Shams-al din Mausoleum, Masoudi Reservoir, Mortaz House, Haji Youseff Reservoir, Riq Mosque, Sah Tahmasb Mosque si alte multe locuri, pe care le vati intalni, pe parcursul vizitarii orasului.

Pentru relaxare, va recomandam parcurile de o frumusete incantatoare ca Bagh Dolat Abad, Parcul Stiinei si Tehnologiei, Melli, Ghadir Park, Vashi Bafghi Park, Arghavan si Sohada Park.

Industria orasului este bazata pe fabricarea matasurilor, fiind renumit in intreaga lume, pentru carpetele si covoarele fabricate aici. Este considerat si un centru deosebit de important in fabricarea si prelucrarea ceramicii, si poate singurul din lume in prelucrarea bijuteriiler, in ceea ce priveste calitatea, multe din diamantele de aici fiind vandute la bursa din Anvers. O mare parte a localnicilor sunt implicati in agricultura, deosebit de dezvoltata, prelucrarea metelelor, si in industria masinilor unelte. De asemenea, aici puteti gasi multe fabrici de productie a echipamentelor electrice, cabluri si conectori. Orasul mai este renumit prin cofetarii sai, care tinand secrete retetele lor pentru fabricarea baclavalei, ghotabului si pashmakului, fac din Yazd un loc atractiv, unde puteti degusta aceste delicatese. Si in industria prelucrarii maselor plastice, Yazd este printre primele din tara, aici fiind locate doua mari fabrici: Shimi Plastic Yazd si Yazd Polymer.

Printre hotelurile in care va puteti caza, Hotel Garden Moshir, Silk Road Hotel, Farhang Hotel, Mehr Traditional Hotel, Laleh Hotel, Yazd Traditional Hotel sunt doar cateva dintre locatiile pe care vi le recomandam.

Traditionalele meniuri iraniene, precum si meniuri de origine asiatica sau occidentala, pot fi savurate in restaurante ca Yazd Traditonal, Abu Maali, Kan e-Dohad, Golchin Sandwich, Persian Yazd, Tout Farangi, Zeyton si Bonab e Azarbayian Restaurant.

Situat la aproximativ 10 Kilometri distanta de Yazd, Aeroportul Yazd Shahid Ayatollah Sadoogi este principalul punct de destinatie al turistilor care vor sa viziteze orasul Yazd, drumul fiind parcurs in numai 10 minute. Aeroportul a fost construit in anul 1970 si opereaza curse interne dar si internationale, destinatiile fiind, in principal, marile orase iraniene dar si importante metropole ale Orientului Mijlociu.

Din Teheran puteti ajunge pe sosea, in aproximativ opt ore, folosind traseele 7 sau 44.

De asemenea, orasul dispune de numai putin de cinci gari, conectate prin reteaua nationala de cai ferate, la principalele orase ale tarii.

Fiind un oras cu indistrie dezvoltata, dar considerat si un principal obiactiv turistic, orasul beneficiaza de o infrastructura destul de moderna, in care operatorii autoritatii nationale pentru transport cat si operatorii particulari, va ofera servicii din cele mai variate si la standarde destul de acceptabile. De mentionat ca in oras opereaza o companie de taxiuri de stat, cat si alti trei operatori particulari, preturile practicate fiind destul de prietenoase si avand avantajul negocierii.

Yazd