Despre Teheran
Teheran este capitala Iranului si a provinciei Teheran, in acceptiune arabica, scriindu-se si Tehran. Acesta este cel mai mare oras si Iran si printre cele mai mari din Asia.
In decursul secolelor XX si XXI, migratia populatiei din intreg teritoriul Iranului a determinat aglomerarea excesiva a orasului, populatia crescand la modul vizibil in special dupa anii 70, orasul fiind cotat ca cel de-al 29-lea oras din lume, din punct de vedere al numarului de locuitori.
Orasul este gazda a nenumarate moschee, temple, biserici si sinagogi, simbolurile orasului fiind Turnul Azadi (Turnul Libertatii) si Turnul Milrad.
Capitala statului Iran, a fost stramutata de nenumarate ori de-a lungul istoriei, Teheran fiind cel de-al 32-lea oras desemnat a fi capitala, inca in urma cu 220 de ani. In perioada pre-islamica, Teheran a mai fost cunoscut si sub numele de Ray.
Cronicile si inscrisurile apartinanad lumii arabe scot la iveala faptul ca orasul este locuit inca din secolul al XII-lea, in zilele noastre orasul fiind un amalgam de nou si vechi; minarete si cladiri de o vechime apreciabila in traditionalul stil persan, stau alaturi de blocuri noi de sticla si beton.
Teheranul este un oras deosebit de aglomerat, in cursul zilei strazile transformandu-se intr-un adevarat furnicar, exceptie facand doar orele la care sunt programate cele cinci rugaciuni ale zilei religioase islamice, cand orasul pare ca isi trage sufletul.
Viata bazarului este si ea deosebit de animata, acesta fiind unul dintre cele mai extinse bazare din intreaga lume orientala, cuprinzand peste 10.000 de magazine intesate cu fel si fel de marfuri si produse. Aici gasim cel mai bine reprezentat modul de viata al vechii Persii, in care comertul reprezenta principala preocupare a locuitorilor acestui oras.
Orasul este atractiv pentru ca aerul este uscat si racoros, in special seara, vecinatatea muntilor, parcurile, gradinile publice transformandu-l intr-un oras prietenos si destul de ospitalier pentru turisti. In ciuda faptului ca este un oras poluat, neaerisit si in care traficul rutier este sufocat, Teheran lanseaza turistilor misterioase invitatii si locatii pentru a fi vizitat, numarul de turisti crescand in mod apreciabil, in ultimii ani.
Fiind capitala Iranului, orasul este si centrul economic cel mai important al tarii, aproape jumatate din populatia activa a orasului lucrand in servicii publice sau in organizatii guvernamentale. Unele mari corporatii vest-europene si-au deschis sucursale aici, datorita relatiilor bilaterale destul de bine intretinute de guvernul Iranian. Insa, acest lucru nu trebuie privit ca o surpriza, unele companii si corporatii operand in Teheran inca dinainte de revolutia islamica.
In ziua de azi, pe langa comert orasul are ca suport si industria de autovehicule, IT, industria de produse electrice si electronice, industria de armament, prelucrare a zaharului, industria textile si de productie chimica. Orasul mai detine si o rafinarie, cu echipament si logistica de ultima generatie.
Orasul este impanzit de restaurante si fast-food-uri, care vin in intampinarea clientilor cu meniuri traditionale sau occidentale. Cel mai popular produs este chelow kebab, in limba persana aceasta insemnand carne prajita. Mancarea de origine vestica sau fast-food, are priza destul de mare in special in randul tinerilor, pizzeriile si restaurantele gen fast-food, inmultindu-se in ultima vreme, in mod simtitor. Din punct de vedere gastronomic, orasul este gazda perfecta pentru toate categoriile de turisti, Dizi Sara, SFC, Armenia Club, Khayam Restaurant, Naveed, Moonsoon sau Boulevard fiind locuri unde orice pretentie culinara poate fi satisfacuta.
Nici cafenelele si ceainariile nu lipsesc din peisajul orasului, Sannaee Coffee Shop, Entract Caffe si Gramophone Caffe sunt locuri unde puteti savura o cafea sau un ceai, de cea mai buna calitate, intr-o atmosfera deosebit de placuta.
Dat fiind faptul ca in ultimii ani, preocuparea pentru turism a devenit una distre principalele griji ale autoritatilor, orasul se prezinta in fata turistilor cu o multime de locuri si puncte de atractie: Turnul Iternational Teheran, Turnul Milad, Turnul Azadi, Palatul Goldestan, Muzeul National, Muzeul de ceramica si sticla, Muzeul covoarelor, Muzeul de arta contemporana dar si plimbari deosebit de placute in gradinile si parcurile orasului, pot face din excursia in Teheran o activitate extrem de placuta si educativa.