Ghid turistic Bushehr

Despre Bushehr

Intins de-a lungul coastei Golfului Persic, pe o vasta campie in sud-vestul Iranului, Bushehr este capitala Provinciei Bushehr. Aflat la aproximativ 1218 kilometri sud de Teheran, orasul a fost in trecut cel mai important port la mare si centrul administrativ al provinciei.

Structura orasului este in stilul traditional si modesta ca proportii si cost. La sud, puteti gasi ruinele unei vechi asezari apartinand inceputurilor civilizatiei Elamite(civilizatie antica, ce se afla in vestul indepartat si sud-estul Iranului zilelor noastre-3000 I. C.). Din 1737 pana in 1753, Bushehr a fost un centru comercial deosebit de important, iar in anul 1763 conducatorul de atunci al orasului, seicul Nasr Al-Madhkur, a investit compania British East India Company cu drepturi absolute pentru a construi aici o piata de marfuri si o baza militara navala, care a servit marinei britanice, pana spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. Secolul XIX, ne infatiseaza orasul ca unul dintre cele mai importante porturi maritime comerciale. Asezarea a mai cunoscut o ocupatie straina, intre anii 1856-1857, in timpul razboiului anglo-persan, fiind cucerit de britanici la 9 decembrie 1856. Orasul a mai fost cucerit inca o data de britanici, in 1915, cu ajutorul germanilor.

Economia orasului este bazata pe pescuit, productia de vinuri, textile, ciment, fertilizatori, orasul fiind detinatorul unei centrale termoelectrice.

Cel mai important loc de vizitat este Muzeul Bushehr, care ofera va o expozitie foarte interesanta si bogata in marturii antropologice, despre viata locala, inca din cele mai vechi timpuri. Muzeul functioneaza astazi, in fosta resedinta a lui Rais Ali Delvari.

Turistii mai pot urmari doua ritualuri specifice localnicilor, Galin si Zaar. Primul ritual presupune imbracarea unui barbat, desemnat anume din randul localnicilor, in pastor si care poarta o barba facuta din lana de oaie si o palarie de paie care are doua coarne. De asemenea, Galin poarta si un clopotel la gat. Ritualul cere persoanei desemnate sa-l intruchipeze pe Galin, sa colinde pe la casele din oras binecuvantandu-le, in schimb primind cereale si cateva oua. Al doilea ritual, Zaar, se desfasoara numai miercurea noaptea si este un ritual considerat terapeutic, facut in special pentru a alina suferintele celor bolnavi. Baba Zaar, sau persoana care conduce ritualul, ia in grija bolnavul, il duce departe de privirile celorlalti participanti, si il frictioneaza cu o potiune speciala, facuta cu o saptamana inainte de ritual. Dupa aceea, Baba Zaar, bate bolnavul cu grija, aceasta reprezantand victoria impotriva bolii. Inainte ca ritualul sa inceapa, femeile pregatesc tot felul de bucate, sacrificand un animal. Din sangele acestui animal, bolnavului ii este da sa bea o inghititura, neavand voie sa vorbeasca inainte de a bea. Un alt ritual este si Dum-Dum Sahri, care se desfasoara in timpul postului musulman, Ramadanul.

Orasul beneficiaza de o serie de izvoare de apa minerala si termala, care au fost folosite, de-a lungul timpului la prepararea alimentelor. Din experienta localnicilor, se pare ca aceste ape au efect benefic asupra corpului, fizic dar si psihic; acest fapt a determinat localnicii sa infiinteze centre de tratament, acestea fiind Ahram Thermal Spring, la 63 de kilometri distanta, aici fiind amenajate doua piscine separate, pentru barbate si femei, Burazjan, renumit pentru proprietatile vindecatoare ale pielii si care este situat la 6 kilometri de satul Dalky. Un alt izvor termal este Khanic, aflat la un kilometru distanta de orasul cu acelasi nume, izvor de apa sulfuroasa, bogata in calciu si magneziu, Mir Ahmad, care are proprietati asemanatoare si Other Spring, situat la 5 kilometri de Ahram.

Alt loc atractiv din imprejurimi este Insula Bushehr. La 57 kilometri nord-vest de Bushehr se afla insula Khark, renumita pentru reciful de coral lung de 8 kilometri. Aici puteti intalni si relicve ale trecutului, apartinand civilizatiilor ce au trait pe aceasta insula. Alte insule asemanatoare sunt Sheef, Abbasaq, Goram, Notaf, Mooqi, Maad si Insula Chenaqi. De vizitat este si coasta Golfului, unde puteti admira stanci “lucrate” de apa, de o frumusete incontestabila, tarmurile nisipoase unde puteti medita privind marea si savurand briza placuta, ori practicand sporturi nautice.

Din pacate, in Bushehr exista doar un singur hotel. Acelasi lucru il putem spune si despre restaurante sau fast-food-uri, oferta nefiind prea generoasa, din acest punct de vedere.

In oras puteti ajunge cu masina, dupa ce in prealabil, ati aterizat pe aeroportul din Teheran, drumul de strabatut fiind de circa 20 de kilometri iar timpul afectat deplasarii, situandu-se undeva la treizeci de minute.

In ciuda conditiilor, sa spunem vitrege, de cazare si masa, Bushehr este un loc foarte placut, care imbie turistii la relaxare si bunadispozitie, peisajele, ospitalitatea localnicilor, habitatul natural venind sa se impleteasca, in mod fericit, intr-o oferta deosebit de atractiva.

Bushehr