Despre Basra
Situat pe cursul fluviului Shatt-Al-Arab, Basra este un oras care beneficiaza din plin de pe urma acestuia, in special de pe urma retelei de mici canale benefice pentru irigatii si agricultura dar utilizate si in scop comercial, localnicii transportand alimente si bunuri de larg consum intr-un mod foarte facil, contribuind la mentinerea preturilor, la un nivel mic.
Situat in Mosopotamia inferioara, orasul este cotat ca al treilea mare oras din Irak. Orasul face parte din zona istorica a “Verii”, legendara locatie de bastina a lui Sindbad Marinarul.
Intemeiat in anul 636, orasul a cunoscut de-a lungul istoriei sale zbuciumate diverse ocupatii, incepand din antichitate cu triburile vechilor persi si culaminand astazi cu ocupatia Americana, de dupa razboiul din golf.
Cea mai reprezentativa cladire, Moscheea zilei de Vineri, a fost construita in Evul Mediu, in anul 1122. Fiind asediat si ocupat in anul 1668 de catre imperiul otoman, Basra a devenit un infloritor centru comercial si cultural, apogeul fiind atins la nivel comercial cand aici existau nenumarate piete, mici ateliere si manufacturi, iar pe fluviul pe malurile caruia este asezat, vasele transportau marfuri, grane si contribuiau la bunastarea cetatii.
In vremurile moderne, dupa batalia de la Basra (1914), autoritatile britanice au preluat controlul asupra orasului, portul fiind modernizat si reamenajat de catre acestia, interesati fiind de conexiunea acestuia cu Orientul Indepartat.
Tot in epoca postbelica, in 1964 a fost infiintata si Universitatea din Basra, confirmand ascensiunea localitatii pe harta culturala a tarii.
Din punct de vedere al atractiilor turistice, orasul este impanzit cu locuri ce merita a fi vizitate; va amintim de Vechea Moschee, Insula lui Sindbad, Padurea de palmieri, Ruinele casei lui Sindbad, Piata Indiana, Moscheea Sayyed Ali Al-Musawi si Bazarul Hanaah Sheikh.