Despre Castelele Desertului

Sub denumirea de “Castelele Desertului” figureaza o serie de mici castele si fortarete situate in estul Iordaniei, cele mai multe dintre ele gasindu-se la est de Amman. Aceste sisteme de aparare, au fost ridicate in secolele VII si VIII, de catre conducatorii dinastiei Umayyad, cu scopul de a proteja vechile rute comerciale spre Asia si Orient.

Cele mai bine conservate sunt: Qasr Al-Qastal, la 25 de kilometri de Amman, Qasr Al-Muqqawar, la 30 de kilometri sud de Amman, Qasr Mushatta, la 35 kilometri sud, Qasr Hammam As Sarah, la 55 kilometri nord-est, Qasr Al Hallabat, la 60 kilometri nord-est, Qasr Kharana, la 65 kilometri est, Qasr Amra, la 85 kilometri spre est, Qasr Tuba, la 95 kilometri sud-est si Qasr Azraq, la 100 kilometri est de Amman.

Castelul Qasr Amra este construit in inima desertului, in secolul al VIII-lea, si este considerat o capodopera arhitectonica, renumit in randul iubitorilor de civilizatie, cultura si istorie araba, pentru frescele interioare, care infatiseaza femei goale sau scene de vanatoare.

Acest monument bine conservat, poarta cu el cea mai importanta dovada a civilizatiei Umayyad, istoricii sustinand ca edificiul ar fi fost construit in anii de domnie ai lui Walled I (705-15), chiar daca, ultimele descoperiri arheologice, ar indreptati oamenii de stiinta sa emita supozitia cum ca abia sub Walled al II-lea, ar fi avut loc constructia acestui monument.

Desi aceste castele au fost construite strategic, pentru a apara vechile drumuri comerciale, aceasta cetate nu are caracter militar, insa pare a fi fost folosit, acum 1000 de ani, drept refugiu pentru familia regala.

Cuvintele noastre sunt de prisos, si oricat ne-am stradui sa va oferim o imagine a locului, nu am reusi deoarece, locul este cu adevarat uluitor prin frumusetea si perfectiunea sa. Asa ca nu ne ramane decat sa va recomandam vizitarea sa, fara nici cea mai mica retinere.

Qasr Al-Qastal, are o suprafata de aproximativ 68 de metri patrati, zidul exterior are 12 turnuri semicirculare, el avand la parter o intrare, o curte interioara si 6 camere. Castelul, la originea sa, a fost decorat cu pietre si mozaicuri aproape identice cu cele gasite de arheologi in castelul Qasr Al Hallabat. De remarcat, in apropierea castelului sunt doua locuri distincte:un cimitir si o moschee.

Qasr al Hallabat, a fost o fortareata romana, sub conducerea lui Caracalla, construit in scopul de a proteja locuitorii contra beduinilor. Fortareata apartine unei suite de castele ce aparau drumul comercial dinspre Damasc catre Aqaba.

Qasr Azraq este construit din piatra bazaltica neagra, de provenienta indigena, are o structura rectangulara, cu ziduri lungi de 80 de metri, care delimiteaza o curte interioara si o mica moschee.

Qasr Al-Muqqawar, face si el parte din suita de castele si fortarete construite pentru apararea drumurilor comerciale. Din nefericire, fortareata este distrusa aproape in toatlitate, o singura bucata de zid ramanand in picioare, care poarta inscrisuri arabice, cu trimitere la Calaiful Yazid al II-lea (719-723 D.C.). De aici, arheologii au putut recupera doar un rezervor de apa, situat in partea de sud-est a castelului.

Qasr Hammam As Sarah este similar cu castelul Qasr Al-HAmra, in special in ceea ce priveste decoratiunile si structura bailor pe care le cuprinde. Astazi, complexul, inscriptiile precum si mozaicurile fac obiectul unor lucrari de conservare, structuta sa constand intr-o sala de forma rectangulara, precum si baile aferente. Baile sunt formate din trei sectiuni, dupa cum urmeaza: apoditeriyum, tepidarium si caldarium.

Qasr Mushatta (Castelul de iarna), o alta marturie istorica a dinastiei Umayyad, a fost descoperit dupa ce arheologii au scos la iveala o caramida cu inscriptia lui Suleyman ibn Kaisan, despre care se stie ca a trait intre 73- si 750 D.C. Aceste marturii conduc spre ideea ca, la construirea acestui castel a fost implicat si Califul Al-Walled al II-lea.

Qasr Tuba, ca si Mushatta, are zidul exterior compus din turnuri semicirculare, exceptand partea nordica. Aici se afla doua intrari, flancate de doua camere. Sfertul Nordic este aproape intact, restul cladirii, care nu a fost niciodata terminata fiind, din nefericire, distrus.

Qasr Kharana este astazi aflat sub controlul Ministerului Antichitatilor Iordaniene. Chiar si accesul spre acest momument architectural este controlat de Ministerul Turismului. Vizitatorii pot avea acces total, pentru o suma modica, ei putand explora zona si admira nestingheriti, inca una din nenumaratele marturii ale dinastiei Umayyad.

Cazarea se poate face la unul din nenumaratele hoteluri din Amman: Golden Tulip, InterContinental Jordan, Toledo, Landmark Amman, Le Royal Hotel, Palace Hotel, Le Meridien Amman, The Regency Palace, Sheperd Hotel sau Farah Hotel, toate acestea oferind conditii excelente pentru a petrece un sejur cat mai placut.

Masa o puteti lua la unul din restaurantele ce apartin hotelurilor din orasele invecinate, Amman, Madaba sau Al Mutanabbi.

La Castelele Desertului, puteti ajunge cu traseul 40 din Amman, drumul in lungime de 60 de kilometri, fiind parcurs in maximum o ora.

Din Madaba, cu acelasi autobuz, distanta fiind de aproximativ 100 de kilometri, durata de deplasare fiind de aproximativ o ora si jumatate. Din Petra, cei 70 de kilometri, ii veti strabate in 70 de minute.

Castelele Desertului