Despre Surakarta
Surakarta (Solo) este un oras care apartine regiunii Java si gazduieste aproximativ 520.000 de locuitori. Surakarta este cunoscut pentru faptul ca apartinut Regatului Mataram pana in anul 1755, cand acesta s-a impartit in doua orase, cel in cauza si Yogyakarta.
Pana in anul 1744, Surakarta era capitala Regatului Mataram, iar, in mod oficial, anul 1745 este recunoscut ca cel al fondarii orasului. Totusi, desi nu exista prea multe informatii privind perioada dinainte de 1744, cert este ca, dupa aceasta schimbare, Surakarta a suferit un declin foarte mare, din punct de vedere economic. Din aceasta cauza, o perioada foarte mare de timp au avut loc razboaie civile, deoarece exista un nivel de saracie extrem de ridicat. Cu toate acestea, pana in anul 1850 economia a inceput sa creasca, treptat, pentru ca, in ziua de azi, aceasta sa fie una dintre cele mai stabile din Indonezia. Cea mai mare influenta a avut-o, fara indoiala, Pakubuwono X, care a condus Surakarta in secolul al XX-lea. Sub conducerea lui, Surakarta a experimentat cea mai mare crestere economica din istoria sa, el ajutand, totodata, si la proclamarea independentei.
Datorita climei sale, economia din Surakarta se baza, in trecut, intr-o masura foarte mare, pe agricultura, in special pe orez, dar, din cauza unor varii motive, in ultimii 20 de ani aceasta a scazut, industria de fabricatie si turismul luandu-i locul.
Una dintre cele mai frumoase constructii din Surakarta este Keraton Kasunanan, un palat cu totul si cu totul deosebit ce dateaza inca din anul 1675, aici existand, in ziua de azi, ca un muzeu si un centru cultural si istoric. Celalalt palat regal din Surakarta este Puro Mangkunegaran, ce a fost construit in anul 1757, acesta dispunand de unele detalii arhitecturale ce va iau suflarea atunci cand le vedeti, pentru prima data, el functionand, de asemenea, ca un muzeu si centru cultural si istoric.
Este posibil ca Muzeul Batik Danar Hadi sa fie unul dintre cele mai importante din Indonezia, datorita colectiilor sale unice de obiecte specifice acestei culturi. In plus, aici se pot gasi diverse obiecte vechi indiene, olandeze si chineze, care, impreuna, formeaza o colectie unica in lume.
Cu toate ca Surakarta este un oras deosebit ca istorie si cultura, el este mult mai putin vizitat decat Yogyakarta, deoarece acesta s-a axat, in principal, pe turism, in timp ce Surakarta a incercat sa isi dezvolta, mai intai, industria de fabricatie si agricultura. Asadar, este recomandat sa vizitati ambele orase, deoarece amandoua dispun de elemente unice, pe care un turist cu siguranta le va aprecia.