Ghid turistic Bandung

Recomandat pentru: natura, gradini, rafting, gradina zoologica, shopping, gastronomie

Despre Bandung

Bandung este al treilea oras ca marime din Indonezia, si capitala provinciei Java de Vest. Orasul este a doua zona metropolitana a tarii, si inglobeaza o populatie de aproximativ 2.400.000 de locuitori. Datorita faptului ca este localizat la o altitudine de 768 metri fata de nivelul marii, temperaturile sunt mult mai scazute fata de alte orase ale Indoneziei.

Istoric vorbind, cea mai veche referinta despre oras dateaza din anul 1488, desi unii cercetatori afirma faptul ca au trait oameni in aceasta zona, inainte 1488. In perioada secolelor XVII – XVIII, compania olandeza a Indiilor de Est au deschis zone de plantatie in arealul orasului Bandung. La inceputul anului 1786 a fost deschis un drum pentru aprovizionare intre asezarile: Cianjur, Cirebon, Bogor, Batavia si Bandung. In anul 1809, in perioada lui Napoleon I, in incercarea acestuia de a cuceri cat mai mult din Europa, atunci cand a cucerit Olanda si coloniile sale, a dat un ordin direct de a intari sistemul defensiv al Javei, pentru a o proteja de britanicii din India.

In anul 1880 a fost terminata principala cale ferata dintre Batavia si Bandung, fapt ce a condus la stimularea industriei usoare in oras. Populatia chineze din afara orasului a ajutat foarte mult la construirea de facilitati, servicii si masinarii pentru companiile petroliere. In anul 1920, guvernul companiei Indiile Olandeze au decis sa mute capitala de la Batavia la Bandung. In perioada imediat urmatoare, olandezii au construit in oras, cazarme militare precum si alte cladiri guvernamentale. La inceputul anului 1987 s-a decis extinderea orasului, in scopul de a micsora densitatea populatiei. Pe parcursul dezvoltarii orasului, au fost demolate cladirile vechi, orasul a fost urbanizat mai mult, iar cladirile vechi au fost inlocuite de lanturi de supermarketuri si banci.

Din punct de vedere demografic, populatia orasului Bandung a ajuns in anul 2010 la un numar de aproximativ 2.400.000 de locuitori, si cu o densitate a populatiei de 13.693 oameni pe km2. Majoritatea populatiei din Bandung sunt de origine Sudaneza.

Orasul Bandung reprezinta o destinatie de week-end foarte apreciata de locuitorii din Jakarta. Climatul caracterizat prin temperaturi putin scazute, varietatea mancarurilor, magazinele de moda cu preturi ieftine, terenurile de golf, sunt cativa dintre factorii ce fac din acest oras o atractie turistica. Bandung este de asemenea un centru comercial, cunoscut pentru textilele si produsele de moda, ce sunt cautate in special de catre malaiezien si locuitori din Singapore. La inceputul anilor 1990, mai mult designeri locali au deschis magazine de-a lungul strazii Cihampelas, iar strada a inceput sa fie cunoscuta sub numele de “strada blugilor”. Orasul atrage prin faptul ca aici se pot gasi articole de imbracaminte la preturi foarte ieftine.

In Bandung se pot vedea numeroase exemple ale arhitecturii olandeze, majoritatea dintre acestea fiind in stilul Art Deco. Ceea ce frapeaza la aceste constructii, este acoperisul ce impodobeste partea de sus a cladirii. J. Gerber, un arhitect olandez, a proiectat cladirea Bedrijven in anul in care s-a dorit mutarea capitalei de la Batavia la Badung. Aceasta cladire reprezinta un amestec intre stilurile arhitecturale din partea de vest si cea de est, in special stilul Renasterii Italian. Cladirea este cunoscuta sub numele de Gedung State, si este in prezent utilizata ca sediu guvernamental al provinciei Java de Vest.

Amestecul de cladiri moderne cu cele vechi, este prezent peste tot in oras, iar in anul 1930 orasul a devenit cunoscut pentru diversitatea stilurilor arhitecturale. Bandung este considerat a fi un centru cultural semnificativ pentru intreaga tara.

Din punct de vedere economic, orasul Bandung se bazeaza in principal pe turism, productia de textile/imbracaminte, agricultura, farmaceutice sau diversitatea produselor alimentare. Bandung dispune de aproximativ 50 de institutii de invatamant superior si reprezinta unul dintre principalele orase universitare ale tarii. Pe strazile orasului puteti gasi fel de fel de obiecte traditionale facute de localnici, obiecte precum carti, produse de moda si alte accesorii. In prezent sunt peste 200 de marci locale ce atrag sute de turisti in fiecare an.

Nordul orasului serveste ca un rezervor de apa pentru populatia orasului, desi aceasta zona au inceput sa se construiasca cartiere rezidentiale. S-au facut multe incercari pentru a rezerva aceasta zona insa nu s-a ajuns inca la un acord. Cel mai mare pericol care pune an de an orasul in alerta, este inundatia din sudul orasului, cauzata de raul Citarium. In anul 2006, orasul a trecut printr-un moment foarte greu, datorita unei alunecari de teren majore. Dupa acest dezastru, au fost colectate aproximativ 8000 de metri cubi de gunoaie pe zi din rau, fapt ce a condus la poluarea apei si a aerului, dar si raspandirea unor boli.

Bandung