Despre Bali
Bali este una dintre cele mai frumoase insule care alcatuiesc Arhipelagul Indonezian si prima destinatie turistica a tarii. Insula se intinde pe o suprafata de 144 km de la est la vest si masoara doar 88 km pe directia nord-sud. Practic, puteti servi micul dejun in cel mai sudic punct al insulei, la Nusa Dua, iar la amiaza sa comandati masa de pranz la Singaraja, localitate situata in cel mai nordic punct al insulei. Bali se invecineaza la est cu insula Java, de care este separata prin stramtoarea Bali, fiind marginita in nord, de Marea Java, in timp ce la sud este strajuita de Oceanul Indian si la est de Stramtoarea Lombock. Acest paradis tropical dominat de peisaje cu vegetatie bogata, plaje intinse de o frumusete aparte, marginite de ape cristaline, alaturi de numeroasele temple vechi inchinate unor zeitati hinduse, toate acestea combinate cu ospitalitatea, cultura si traditiile localnicilor, fac din Bali o destinatie de vacanta unica si captivanta.
Locuita inca din timpuri preistorice, Bali are o istorie care se impleteste cu cea a insulei vecine, Java, legatura care se evidentiaza in literatura, arta, teatru, muzica si dans. Descoperirile arheologice atesta existenta unor fosile umane vechi de mii de ani, alaturi de uneltele descopereite la Cekik, in vestul insulei, carora li se atribuie o vechime de peste trei milenii. Bali este cucerita la sfarsitul secolului XIII de regele Kertanegara, fondatorul dinastiei Majapahit, care stapanea insula Java. De altfel, de-a lungul mai multor secole, intre populatiile celor doua insule s-au inregistrat mai multe conflicte, ce au culminat cu aparitia colonistilor olandezi in regiune, in anul 1850, Bali fiind complet cucerita in 1900. Confruntarile dintre localnici si olandezi s-au soldat cu numeroase sacrificii umane, belinezii preferand sinuciderea, printr-un ritual denumit puputan, decat predarea insulei.
Inzestrata cu peisaj minunat, regiunile de nordice ale insulei sunt traversate de lanturi muntoase de structura vulcanica, unde Gunung Agung (Muntele divin), cel mai inalt din insula, atinge altitudini de 3.142 m. Muntele are o insemnatate religioasa deosebita pentru belinezi, fiind gazda celui mai important tempul din insula - Pura Besakih, spatiul unde se desfasoara anual zeci de festivaluri religioase. Decorul natural spectaculos este completat de alti vulcani activi, dintre care cei mai reprezentativi sunt Mount Merebuk sau Muntele Batur. Lacuri importante precum Buyan, Bratan si Temblingan, cu ajutorul carora sunt irigate intinsele culturi de orez, reprezinta importante destinatii pentru turistii care aleg sa-si petreaca concediul aici. Traversata de o clima tropicala, in Bali soarele straluceste in fiecare zi din an, in conditiile in care temperaturile (25° -30ºC) sunt mai mult decat placute pentru o vacanta perfecta. Sezonul ploios este caracteristic lunilor septembrie – februarie, in timp ce restul anului este traversat de un anotimp uscat. Clima este propice unei vegetatii diverse si unele dintre cele mai frumoase specii de orhidee pot fi admirate aici, alaturi de o gama variata de plante tropicale, superb colorate. Si fauna este foarte bogata, cu unele specii rare precum tigrul belinez, lilieci, dar si testoase, foarte numeroase la Nusa Dua.
Cu o suprafata totala de 5.780 km² si 4,2 milioane locuitori, Bali se se poate mandri cu o economie stabila, sustinuta atat de sectorul turistic cat si de activitatile agricole, fiind un important exportator de cafea, vanilie, dar si peste. Articolele hand made, deosebit de apreciate in randul turistilor, sunt o sursa continua de venit pentru localnici. De altfel, cultura belinezilor este una dintre principalele atractii turistice ale insulei. Adepti ai credintelor hinduse, intreaga cultura belineza se bazeaza pe ritualuri menite sa multumeasca zeitatile carora le sunt inchinate numeroase temple. Muzica, dansul, spectacolul sub toate formele sale, pictura si sculptura, toate imbraca aici conotatii religioase.
Peisajele naturale unice si plajele intinse, cum sunt cele de la Kuta sau cele elegante de la Nusa Dua sau Cnadidasa, sunt destinatii ideale pentru pasionatii de surfing, fie ei incepatori sau experimentati. Amatorii de surfing pot surprinde cele mai impresionante valuri la Saneh, Uluwatu dar si la Medewi. Turistii pasionati de plimbari in natura, pot lua in calcul o excursie spre Lacul Kintamani, cu panorame de vis, unde populatiile indigene Aga si Trunyan va vor cuceri din primul moment cu muzica si dansurile lor. Vegetatia bogata care impresoara lacul, padurile de pin cu aromele sale unice, sunt doar cateva dintre detaliile care vor face din vacanta voastra o experienta de neuitat.
Daca va numarati printre cei care tolereaza mai greu temperaturile ridicate, atunci Bedugul este destinatia potrivita pentru voi. Un platou rezultat in urma unei eruptii vulcanice, astazi inactiv, cu izvoare de apa termala dar si o panorama impresionata de la 1400 m deasupra nivelului marii, o sa va atraga atentia in mod cert. Tot pentru pasionatii plimbarilor in natura a fost amenajat Parcul National Barat, dedicat conservarii florei si faunei. Aici aveti ocazia unica sa admirati copaci uriasi, specii rare de orhidee salbatica dar si paduri de conifere, cat vezi cu ochii. Alaturi de tigrul belinez si sturzul, testoasele se numara printre speciile protejate in insula.
Bali este o destinatie de vacanta ideala si pentru turistii dornici de senzatii tari. Puteti face surfing pe valuri uriase sau rafting in Aying, Telaga Waya si Unda, dar si paradingling sau bungee-jumping, iar daca sunteti mari amatori de arta traditionala, cele mai frumoase suveniruri le puteti achizitiona de la cel mai mare centru de artizanate din insula aflat la Ubud. Si daca tot ati ajuns la Ubud, nu ratati o vizita la in Padurea Sacra, gazda a unei colonii impresionante de maimute sau o vizita la Muzeu Neka, unde aveti ocazia sa va familiarizati cu pictura si sculptura belineza, fie ea traditionala sau moderna. Pentru mai multa savoare, fie ea si culinara, vizitati satul de pescari Jimbaran. Daca veti sa gustati din savoarea vietii de zi cu zi a localnicilor, mergeti la primele ore ale diminetii in piata centrala din sat pentru a cumpara cele mai proaspete fructe de mare si apoi continuati-va itinerariul spre Seminyak, situat la jumatate de ora distanta, unde va puteti relaxa la o sesiune de cumparaturi, colindand numeroasele buticuri si magazine unde sunt comercializate artizanate, bijuterii dar si articole de imbracaminte.
Principala zona urbana si centrul administrativ al insulei se afla la Densapar, capitala insulei, un adevarat muzeu al templelor. Orasul, cu o istorie interesanta, fosta capitala a Regatului Badung, este astazi unul dintre principalele centre de conservare a culturii si traditiilor locale, gazda a unor muzee de arta si istorie ce atrag an de an mii de vizitatori. Aici se gaseste cel mai impresionant templu din insula, cunoscut sub numele de Pura Jaganatha, inchinat zeului suprem Sang Hyang Widi Wasa. Reprezentarea unei testoase inconjurara de doi dragoni este omniprezenta in templele hinduse dar acest templu se remarca prin combinatia de arta moderna si elemente traditionale belineze.
Pe langa plajele intinse, acoperite cu nisip alb sau templele si constructiile cu o arhitectura unica, muzica si dansurile traditionale vin sa contureze imaginea unui paradis tropical, cunoscut si sub numele de „Insula Zeilor”. Bali este si gazda unor festivitati culturale impresionate, iar Sarbatoarea Linistii Absolute (Neypi), este un eveniment de o importanta aparte, ce are loc pe 5 martie, cand localnicii mediteaza. In aceasta zi, toate institutiile publice sunt inchise, inclusiv aeroportul si posturile tv. Acum, atat localnicii, cat si turistii nu au voie sa paraseasca locuinta, pentru a nu tulbura linistea zeilor. Exista si niste garzi publice, denumite pecalang, care urmaresc sa se respecte aceste reguli. In aceasta zi, curentul electric este oprit, doar lumanarile sunt aprinse.