Despre Tegucigalpa
Cunoscut si sub denumirea de Tegus, folosit mai mult de localnici, orasul Tegucigalpa este cel mai mare ca suprafata din Honduras, fiind si capitala tarii.
Centru minier de mai bine de 400 de ani, Tegucigalpa s-a dezvoltat destul de rapid, odata cu extinderea exploatarii zacamintelor ce isi au locatia pe dealurile din vecinatate.
Orasul mai este cunoscut si din cauza uraganului Mitch, fenomen meteorologic ce a devastate o buna parte din tara, in anul 1998, capitala fiind si astazi inca afectata de inundatiile, alunecarile de teren si stricaciunile provocate atunci. Desi economia orasului este destul de bine definita, se pare ca orasul isi revine cu greu de pe urma cumplitei catastrofe naturale, specialistii afirmand ca uraganul a aruncat orasul si tara cu circa 50 de ani inapoi.
Intemeiat in anul 1578 de catre spanioli, orasul a devenit capitala tarii in anul 1880, sub presedintia lui Marco Aurelio Soto.
Situata pe dealurile centrale si de sud ale Hondurasului, Tegucigalpa face parte din departamentul Francisco Morazan, fiind cum am spus cel mai mare si mai populat oras al tarii si indeplinind toate functiile administrative ce deriva din statutul de capitala a tarii, gazduind in acelasi timp sediul a 25 de ambasade si 16 consulate.
Principalele activitati economice ale orasului sunt serviciile, constructiile, industria textile, industria prelucrarii zaharului si a tutunului. De remarcat este si faptul ca orasul este un puternic centru financiar al Americii de Sud, firme importante din domeniu avand sucursale si investind in proiecte ce apartin administratiei orasului.
Incepand cu anul 1976 investitiile straine au avut un aport deosebit de important la dezvoltarea serviciilor, orasul fiind astazi unul dintre cele mai moderne ale Americii de Sud, fapt consemnat si in statisticile economistilor.
Cu peste 300.000 de vizitatori in fiecare an, orasul este un punct de mare interes turistic al tarii, industria turismului cunoscand o dezvoltare sustinuta, in ultimii 15 ani. Turistii sunt atrasi in mod special de evenimentele culturale desfasurate pe parcursul anului, dar mai ales de celebrarea zilelor orasului, ce se desfasoara in luna septembrie, festivalul local al cailor si focului, desfasurat in noiembrie si in perioada Craciunului.
Principalele locuri de interes public sunt Parque La Leona, Parque Herrera, Parque del Soledado, Plaza Espana si Parcul Central. De asemenea si cele 14 muzee din oras atrag turistii intr-un numar mare, fiecare dintre acestea oferind cate o mica lectie de istorie si civilizatie hispanica. Muzeul Identitatii Nationale, Muzeul de Antropologie si Istorie, Galeria Nationala de Arta, Muzeul Republican de Istorie, Muzeul Telecomunicatiilor si Muzeul Istoriei Militare sunt poate printre cele mai vizitate obiective de interes turistic de pe intreg teritoriul tarii.
Bucataria locala este foarte variata, turistii putand experimenta diversele produse si preparate, mai ales tinand cont de faptul ca influenta hispanica este deosebit de prezenta si in traditia culinara locala. De la restaurantele gen fast-food prezente in peisajul orasului, Mc Donald’s sau Burger King, pana la restaurante clasice sau de lux precum El Cumbre, La Milonga, La Terazza de Don Pepe, Duncan Maya sau Casa Maria, vizitatorii se pot delecta cu diversele preparate la preturi destul de acceptabile. Amatorii de viata de noapte vor fi si ei deosebit de incantati, daca mentionam faptul ca incepand cu vinerea seara, dupa ora 21, orasul devine gazda petrecerilor desfasurate in barurile si cluburile de noapte din oras, berea si romul fiind principalele preferinte ale localnicilor. Insa, in acelasi timp, creste si riscul jafurilor si conflictelor de strada, aici sfatuindu-va sa manifestati putina precautie, mai ales dupa orele 24.
In capitala honduriana mai puteti merge la cinema, participa la concursuri de karaoke desfasurate in barul cu acelasi nume, va puteti plimba prin parcurile si gradinile publice sau puteti merge la shopping.